جان بولتون سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل که از نزدیکان دولت ترامپ محسوب می شود، طرحی برای خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران دارد.
آقای بولتون طرح خود را در سایت نشنال رویو منتشر کرد، می گوید این طرح را برای خروج آمریکا از برجام تهیه کرد و می خواست به رئیس جمهوری آمریکا ارایه کند. آقای بولتون در مقدمه ای که بر این طرح نوشته، ضمن انتقاد از دوبار تایید پایبندی ایران به توافق هسته ای، از اخراج برخی مشاوران دولت ترامپ انتقاد کرد و نوشت شاید این طرح به دست رئیس جمهوری نرسد.
اما این طرح چیست؟ آقای بولتون می گوید باید با انعکاس رفتارهای ایران از جمله تأمین منابع مالی برای عملیات تروریستی، توجه جهان را بیشتر به عملکردهای غیرقابل قبول ایران جلب کرد.
چهار قدم اصلی به نظر آقای بولتون برای خروج از توافق هسته ای با ایران:
۱- رایزنی سریع و بدون سر و صدا با بازیگران عمده مانند فرانسه، بریتانیا، آلمان، اسرائیل و عربستان سعودی. اطلاع رسانی در مورد عزم ما مبنی بر ملغی کردن برجام به دلیل تخطیهای آشکار ایران و سایر رفتارهای غیر قابل قبول این کشور.
۲- تنظیم و تدوین مدارکی که تشریح کننده آن هستند که توافق به نفع منافع ملی آمریکا نیست، ایران چگونه آنرا نقض کرده و چرا از زمان توافق رفتار ایران در منطقه بدتر شده است.
۳- آغاز کمپینی دیپلماتیک؛ خصوصاً در اروپا و خاورمیانه با تأکید بر اولویت داشتن خطرهایی که از سوی ایران متوجه جهان است.
۴- برنامه ریزی یک کمپین برای جلب حمایت و همراهی کنگره و افکار عمومی در داخل و خارج از آمریکا.
لغو همه ویزاهای ایرانیان
اما بخش جنجالی طرح جان بولتون، پیشنهاد او برای لغو همه ویزاهای ایرانیان است.
بولتون در طرح خود نوشت:
- به موازات جلب حمایت بین المللی، آمریکا صدور ویزا برای ایرانیان را حتی برای مطالعات دانشگاهی و تحقیق، دانشجوئی، ورزشی و دیگر روابط فرهنگی بطور کل متوقف کند و دیگر اینکه حمایت خود از مخالفین دموکراتیک نظام جمهوری اسلامی را علناً اعلام کند.
- سفارتهای ما باید با دلایل و اطلاعات کافی دلیل ملغی کردن برجام را برای کشورهای میزبانشان توضیح دهند. ما احتیاج به تلاشهای موازی در سازمان ملل و سایر نهادهای بین المللی داریم. سفارتهای ما نباید خود را محدود به گفتگو با دولتها بکنند، بلکه آنها باید دیپلماسی عمومی را هم دنبال کنند.
- پس از توضیح و توجیه ملغی کردن برجام، هدف بعدی باید ساخت یک ائتلاف جدید ضد غنی سازی باشد که از سوی دولت قبلی هدر رفته است. این ائتلاف باید همپیمانان ما در اروپا، اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس را در بر بگیرد. به همین منظور ما باید از هرگونه پیشنهاد درباره افزایش تحریمها علیه ایران و سایر اقدامات در پاسخ به برنامه های هسته ای و موشکی این کشور، حمایت از تروریسم و کلا سیاستهای جنگ طلبانه این کشور مانند دخالت در عراق و سوریه استقبال کنیم.
- واضح است که چین و روسیه نیازمند توجه دقیقا در جریان اعلام این خبر هستند. آنها می توانند به نشانه احترام پیش از اعلام عمومی در جریان این اتفاق قرار بگیرند اما نباید در جریان اقدامات دیپلماتیک پیش از اعلام که در بالا توضیح داده شد حضور داشته باشند. ما باید از همکاری کامل آنها استقبال کنیم اما چه با همراهی آنها و چه بدون همکاری با آنها به جلو پیش برویم.
- ایران به احتمال زیاد پس از ملغی شدن برجام علاقه ای به گفتگو نخواهد داشت اما ما باید همیشه باب مذاکره را باز بگذاریم تا بتوانیم قصد اصلی ایران برای ساخت سلاح هسته ای که پیش از این مورد توجه قرار نگرفته بود را نشان دهیم.