آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه دوم خرداد گفت ایالات متحده و عربستان سعودی به انعقاد مجموعهای از توافقات در زمینه انرژی هستهای، همکاریهای امنیتی و دفاعی که بخشی از یک توافق عادی سازی گسترده تر با ریاض و اسرائیل است، بسیار نزدیک هستند.
آنتونی بلینکن در جلسه استماع در مجلس نمایندگان آمریکا گفت نهایی شدن توافقها «چند هفته طول بکشد» اما تاکید کرد که حصول توافق گستردهتر برای عادیسازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل نیازمند برقراری آرامش در غزه و تدوین مسیری برای تشکیل کشور فلسطینی است.
به گفته بلینکن این دو شرطی است که عربستان سعودی به صراحت اعلام کرده است که حتی با وجود توافقات بین ریاض و واشنگتن باید محقق شود.
خبرگزاری رویترز به نقل از چند منبع آگاه گفت پیشتر پیشنویس توافق حاوی اصول و پیشنهادها با هدف احیای تلاشهای تحت رهبری ایالات متحده برای تغییر شکل منطقه ناآرام خاورمیانه ارائه شده بود اما با حمله ۱۵ مهر حماس به اسرائیل و جنگ ناشی از آن در غزه بلاتکیف باقی ماند.
به گفته این خبرگزاری اکنون نیز توافق گستردهتر به دلیل مخالفت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، با هرگونه طرحی برای ایجاد کشور فلسطینی، همچنان دور از دسترس است.
بلینکن گفت در حالی که واشینگتن برای برقراری آرامش در غزه از طریق توافق برای آزادی گروگانها که منجر به آتشبس میشود، در تلاش است، لحظه تصمیمگیری برای اسرائیل فرا رسیده است.
مقامات آمریکایی امیدوارند نتانیاهو به این فرصت تاریخی پشت نکند.
جک لو، سفیر آمریکا در اسرائيل، روز سهشنبه اول خرداد، گفت که برقراری روابط رسمی دیپلماتیک میان اسرائیل و عربستان که بخشی از یک توافق سه جانبه جدید میان ریاض، واشنگتن و اورشلیم خواهد بود، مشروط به آرامش وضعیت در غزه و گفتگو در مورد چشم انداز تشکیل حکومت فلسطینیها است.
به گزارش رویترز، جک لو گفت: «به نظر من، در غزه باید دورهای از سکوت وجود داشته باشد، و باید در مورد چگونگی برخورد شما با مسئله تشکیل یک حکومت فلسطینی در آینده صحبت شود.»
بر اساس این گزارش، اسحق هرتزوگ، رئیسجمهوری اسرائیل، که نقش او بیشتر تشریفاتی است، به طور جداگانه در اندیشکده «موسسه دموکراسی اسرائیل» استدلال کرد که روابط دوجانبه با عربستان سعودی، شکستی برای حماس که تحت حمایت جمهوری اسلامی است، به شمار خواهد رفت.
اسرائیل و امارات متحده عربی در توافق موسوم به پیمان ابراهیم تصمیم به عادیسازی روابط خود گرفتند که به ابتکار ایالات متحده در روز ۲۳ مرداد ۱۳۹۹ در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ امضا شد.
به گفته کارشناسان توافق عادیسازی روابط بین ریاض و اورشلیم چارچوبی خواهد بود که به طور بالقوه چهره خاورمیانه را تغییر میدهد و گذشته از تقویت امنیت اسرائیل و عربستان سعودی، موقعیت آمریکا را در منطقه در مواجهه با تهدیدهای جمهوری اسلامی ایران و حتی چین تقویت خواهد کرد.