لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۰۷

ایلان برمن: ایران در سال‌های پیش‌ رو شاهد دوران گذار خواهد بود


ایلان برمن در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا در واشنگتن
ایلان برمن در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا در واشنگتن

ایلان برمن، معاون ارشد اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا، می‌گوید دولت جو بایدن نباید نسبت به آن‌چه در خیابان‌های ایران و از سوی مردم روی می‌دهد، بی‌تفاوت باشد.

ایلان برمن در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت فارغ از این که سیاست آمریکا چه باشد، ایران در سال‌های پیش رو شاهد دوران گذار خواهد بود.

آقای برمن در این گفت‌وگو که چهارشنبه ۱۱ خرداد در محل اندیشکده شورای سیاست خارجی آمریکا انجام شد با اشاره به مطلبی که به تازگی در نیوزویک نوشته گفت دولت آمریکا باید به وضعیت داخل ایران توجه کند چرا که مردم هستند که آینده ایران را رقم می‌زنند.

او افزود: «آن‌چه در خیابان‌های ایران دیده می‌شود، آینده کشور است. با توجه به جوانتر شدن جامعه در ایران و با توجه به کهنسالی و محبوب نبودن نظام و بدون هیچ‌گونه ارتباطی با این که آمریکا چه بکند یا چه نکند، در سال‌های آینده نوعی از دوران گذار در راه است. من خیلی مشتاق هستم بدانم مردم چه باوری دارند و چه می‌خواهند.»

آن‌چه در خیابان‌های ایران دیده می‌شود، آینده کشور است. با توجه به جوانتر شدن جامعه در ایران  و با توجه به کهنسالی و محبوب نبودن نظام و بدون هیچ‌گونه ارتباطی با این که آمریکا چه بکند یا چه نکند، در سال‌های آینده نوعی از دوران گذار در راه است

ایلان برمن گفت: «به نظرم دولت بایدن روی رفتار و فعالیت‌های خارج از کشور و از همه مهم‌تر روی قضیه هسته‌ای متمرکز شده است ولی روی مسائل داخلی و آنچه در حال روی دادن در کشور است، رفتاری که مردم دارند و خواسته‌هایی که دنبال می‌کنند، بی‌توجهی می‌کند. به نظرم این‌ها اصلی‌ترین موارد هستند که نشان می‌دهد چه عامل و انگیزه‌ای جامعه ایران را هدایت می‌کند. و فقط آیت‌الله یا رژیم و کاری که در مقیاس بین‌المللی - که البته مهم است - انجام دهد، تعیین کننده مسیر پیش رو در ایران نخواهد بود.»

او افزود: «چیزی که ما در یک سال و نیم گذشته شاهد آن بودیم، این است که دولت آمریکا به شکل انتخابی روی حوزه حقوق بشر تمرکز می‌کند. مثلا وقتی نوبت پادشاهی عربستان سعودی باشد روی حقوق بشر متمرکز می‌شود ولی در مورد ایران تمرکز روی حقوق بشر خیلی اندک است. به نظرم این کار اشتباه است. صادقانه بگویم دولت قبلی آمریکا هم باید بیشتر روی آن متمرکز می‌شد و حقوق بشر را در کارزار فشار حداکثری خود لحاظ می‌کرد.»

پیشتر، ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه، پیشتر در پیامی از حق مردم ایران برای اعتراض و ابراز عقیده حمایت کرده است. دفتر «دموکراسی، حقوق بشر، و کار» وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد ادامه اعمال خشونت توسط حکومت جمهوری اسلامی علیه معترضانی که در ایران به طور مسالمت‌آمیزی تظاهرات می‌کنند را محکوم می‌کند.

ایلان برمن در ادامه گفت: «به نظر من شکایتی که مردم ایران از هزینه غذا، کمبود آب و یا سوءمدیریت دولت نشان می‌دهند، بسیار مهم است؛ همچنین راه‌هایی که رژیم به این اعتراض‌ها واکنش نشان می‌دهد. شاهد هستیم رژیم به نوبه خود سرکوب را به شکل خیلی جدی دنبال می‌کند چون آن‌ها می‌دانند دامنه این اعتراض‌ها و راهی که می‌رود، این توانایی را دارد که یک چالش پایه‌ای برای رژیم باشد. این به نظر من یکی از مهم‌ترین و پر برآیندترین خط سیرهای پیش رو است که به نظرم نادیده گرفتن آن یا کم‌توجهی به آن به نفع ما نیست. همچنین در خدمت مردم ایران که به حمایت ما نیاز دارند هم نیست.»

  • چرخشی در سیاست آمریکا در مورد برجام در حال شکل‌گیری است

در روزهای گذشته، باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در جریان یک سخنرانی گفت زمان آن رسیده که ایالات متحده مذاکرات احیای برجام را ترک کرده و راهی دیگر اختیار کند. جیم ریچ، نفر دوم این کمیته هم در پیامی به اقدام سپاه برای توقیف نفتکش‌های یونان اشاره کرده و آن را «تروریسم منطقه‌ای» خواند.

ایلان برمن گفت: «ما در شروع نوعی چرخش در سیاست آمریکا هستیم. تغییر از جایگاهی که بدون انتقاد آن را قبول کرده بود. مراوده یا مذاکره دوباره فکر خوبی است و تبدیل آن به چیزی دیگر. پرسش فعلی این است که آن چیز دیگر چیست؟ بزرگترین امتیازی که رژیم درخواست کرده، خارج شدن تمامیت سپاه پاسداران از فهرست گروه‌های تروریستی است. نه فقط نیروی قدس یا شبه‌نظامیان که تمامیت آن سازمان. چیزی که به صورت گسترده و از سوی هر دو حزب در کنگره مورد مخالفت قرار گرفت، دولت آمریکا مورد انتقاد قرار گرفت و در حال حاضر همان مانعی است که رسیدن به توافق را نگه داشته است، ولی سپاه پاسداران به اعمال خود در منطقه ادامه می‌دهد.»

او افزود: «ما باید با طرحی جایگزین وارد شویم. راه جایگزینی که در آن نحوه پاسخگویی و بررسی رفتارهای بدخواهانه سپاه پاسداران و رژیم ایران آمده باشد. از دیدگاه من، گفت‌وگوی بعدی در این مورد خواهد بود.»

دولت جو بایدن از زمان تشکیل اعلام کرده بود می‌خواهد توافق هسته‌ای ایران موسوم به برجام احیا شود و آمریکا را به آن بازمی‌گرداند. این مذاکرات در یک سال گذشته در جریان بوده و هنوز نتیجه‌ای در پی نداشته است.

XS
SM
MD
LG