لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۱۷

رئیس جمهوری فرانسه در واشنگتن؛ توافق هسته‌ای ایران موضوع گفتگو پرزیدنت ترامپ و ماکرون


امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه برای دیداری سه روزه به واشنگتن سفر کرده است. سفری که پیشتر گفته شده از جمله موضوعات مهم مورد بحث بین روسای جمهوری آمریکا و فرانسه آینده توافق هسته ای ایران موسوم به برجام باشد.

امانوئل ماکرون در حالی روز دوشنبه مهمان رئیس جمهوری ایالات متحده است که پیشتر پرزیدنت ترامپ به کنگره آمریکا و کشورهای اروپایی تا دوازدهم ماه مه، یعنی ۲۲ اردیبهشت فرصت اصلاح برجام را داده و اعلام کرده است که اگر این توافق اصلاح نشود، آمریکا از آن خارج می‌شود.

خروج آمریکا از توافق، احیای تحریم‌های اتمی علیه جمهوری اسلامی ایران را به همراه خواهد داشت؛ تحریم هایی که از تیرماه ۱۳۹۴ لغو شده بود.

رئیس جمهوری آمریکا می گوید جمهوری اسلامی ایران به توافق پایبند نبوده است. براساس بندی از قطعنامه ۲۲۳۱ که بعد از توافق هسته ای در شورای امنیت تصویب شد، جمهوری اسلامی ایران از آزمایش موشک بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع شده است. با این حال ایران در دو سال اخیر‌ چندین آزمایش موشک بالیستیک داشته است و موشک های ایران در دست برخی گروه های تروریستی و شورشی منطقه دیده شده است.

در دو ماه اخیر سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا با آمریکا برای فشار بر ایران درباره برنامه موشکی تهران متحد شده اند.

موضع ماکرون و مرکل

غیر از سفر ماکرون به واشنگتن، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نیز برای دیدار با پرزیدنت ترامپ به پایتخت آمریکا سفر خواهد کرد. رهبران فرانسه و آلمان در آستانه این سفر، هر دو موضع خود را در قبال توافق بیان کرده اند.

امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز یکشنبه دوم اردیبهشت در گفتگو با شبکه خبری فاکس گفت که او نیز نگران برنامه‌های موشکی ایران است و از تلاش برای وادار کردن ایران به متوقف کردن این برنامه حمایت می‌کند، اما لازمه این کار لغو توافق هسته‌ای نیست.

آقای ماکرون گفت: «آیا توافق موسوم به برجام توافق خوبی برای رابطه ما با ایران است؟ خیر؛ اما آیا برای برنامه اتمی ایران گزینه بهتری وجود دارد؟ من گزینه دیگری نمی بینم.»

رئیس جمهوری فرانسه همچنین درباره «سناریوی خروج از برجام» یا «گزینه دوم» فرانسه برای این توافق گفت: «من گزینه دومی برای مهار برنامه اتمی ایران ندارم. این موضوعی است که ما درباره آن تبادل نظر خواهیم کرد. می‌خواهم این را درباره توافق اتمی بگویم که بیایید این چارچوب را نگاه داریم زیرا بهتر از شرایطی است که در کره شمالی پیش آمد.»

همزمان با سخنان امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه درباره سرنوشت توافق اتمی با ایران، صدراعظم آلمان نیز درباره آخرین مواضع دولت خود درباره این توافق اظهار نظر کرد.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، یکشنبه دوم اردیبهشت در مصاحبه با کانال ۱۰ تلویزیون اسرائیل گفت که توافق اتمی با ایران کامل نیست اما ، بهتر از نداشتن توافق است.

«من نگرانی بسیار اسرائیل را از تهدیدهای ایران درک می کنم. موضوعی که بر سر آن اختلاف نظر داریم چگونگی مهار ایران به بهترین نحو است. نخست وزیر نتانیاهو این نظر را دارد که توافق اتمی با ایران امنیتی را که اسرائیل می‌خواهد، تضمین نمی‌کند. ما معتقدیم که بهتر است این توافق را که حتی کامل نیست، نگاه داریم تا هیچ توافقی نداشته باشیم.»

خانم مرکل با بیان اینکه آلمان به تبادل نظر در این باره ادامه خواهد داد، گفت: «آلمان از نزدیک موضوع را پیگیری می‌کند تا از پایبندی به توافق اطمینان حاصل کند. این توافق، راه حلی برای همه مشکلات نیست. ما نگران برنامه موشک بالیستیک ایران هستیم و از این رو، در حال گفتگو با بریتانیا، فرانسه و آمریکا هستیم که چگونه بتوانیم در این زمینه نیز پیشرفت داشته باشیم.»

نظر یک تحلیلگر: فرانسه با آمریکا همراه است

برتراند بدی، کارشناس علوم سیاسی و روابط بین الملل، در گفت وگو با رویترز گفت سخت‌گیری پرزیدنت ترامپ در قبال توافق برجام فرانسه را متقاعد ساخته است که ایران باید امتیازات بیشتری بدهد.

او گفت: «واکنش فرانسه به سخت‌گیری آمریکا در قبال توافق اتمی، در چند ماه گذشته ملایم تر شده است. فرانسه متقاعد شده است که آمریکایی‌ها کوتاه نمی‌آیند و برای نجات توافق، ایرانی‌ها باید امتیازات جدیدی بدهند.»

او اضافه کرد: «اگر توافق از بین برود، آنها باید برای شرایط جدیدی آماده شوند که در آن صورت برقراری موازنه سیاسی بین تهران و واشنگتن و تهران و ریاض دیگر ممکن نخواهد بود. از این نقطه نظر، گرچه موضع فرانسه رسما در قبال برجام تغییر نکرده است، اما به نظر می‌رسد تغییراتی در شرف وقوع است.»

آقای بدی می‌گوید که استقبال از پرزیدنت ترامپ و بانوی اول آمریکا در مراسم باشکوه رژه نظامی ۱۴ ژوئیه در پاریس و مراسم شام در برج ایفل در سال گذشته، دیپلماسی نرم آقای ماکرون توصیف شده است که هدف از آن، جلب اعتماد پرزیدنت ترامپ و تلاش برای نفوذ بر سیاست خارجی آمریکا بود. آن هم در شرایطی که دیپلمات‌های اروپایی می‌گویند که واشنگتن دارای یک سیاست خارجی منسجم نیست.

آقای بدی گفت امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری جوانی است که تازه وارد صحنه سیاست بین‌المللی شده است و عطش بسیاری برای برقراری روابط با رهبران جهان به ویژه پرزیدنت ترامپ دارد.

رئیس جمهوری فرانسه سال گذشته میزبان، دونالد ترامپ رئیس جمهوری و ملانیا ترامپ بانوی اول آمریکا بود.

قرار است به احترام ورود امانوئل ماکرون، ۲۱ گلوله توپ شلیک و سپس شام تشریفاتی در موزه جورج واشنگتن، صرف شود. علاوه بر این قرار است آقای ماکرون با اعضای کنگره دیدار کند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG