لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۲۲

زندانی‌های سابق آمریکایی در ایران با حضور در منزل شهاب دلیلی خواستار آزادی او شدند


از راست: ژیو وانگ، ناهید دلیلی و نزار زکا، در منزل مسکونی شهاب دلیلی در ویرجینیا، روز شنبه ۱۳ فروردین
از راست: ژیو وانگ، ناهید دلیلی و نزار زکا، در منزل مسکونی شهاب دلیلی در ویرجینیا، روز شنبه ۱۳ فروردین

بری روزن، نزار زکا و ژیو وانگ سه گروگان سابق آمریکایی در ایران در گفت‌وگو با همسر شهاب دلیلی، شهروند ایرانی دارای اقامت دائم آمریکا که در زندان اوین است، ضمن حمایت از آزادی او تاکید کردند که در صورت وقوع توافق احتمالی، او و دیگر زندانی‌‌ها فراموش نشوند.

نزار زکا و ژیو وانگ روز شنبه ۱۳ فروردین با حضور در منزل شهاب دلیلی در ویرجینیا، بر حمایت خود از آزادی شهاب دلیلی تاکید کردند. بری روزن که در حال سفر بود، به شکل مجازی و با اسکایپ به این دو پیوست و در ابتدای سخنان خود و به فارسی گفت: «از اول می‌خواهم بگویم به زبان فارسی و با صدای بلند که آقای شهاب دلیلی باید آزاد شوند.»

ناهید دلیلی هم در پاسخ به سوالی درباره تازه‌ترین وضعیت شهاب گفت که «آخرین گفت‌وگویی که با او داشتم پس از سال نو بود. متاسفم که مانند دیگر زندانیان و گروگان‌های ایرانی آمریکایی در این سال نو همراه خانواده خود نیست.»

نزار زکا و ژیو وانگ، هر دو در زمانی که در ایران در زندانی بودند، حدود دو سال با شهاب دلیلی هم سلول بوده‌اند. هر دو در سخنان خود تاکید داشتند که نباید هیچ گروگانی پشت سر جاگذاشته شود.

دیدار ژیو وانگ، نزار زکا و بری روزن (با اسکایپ) با ناهید دلیلی در منزل مسکونی شهاب دلیلی در ویرجینیا
دیدار ژیو وانگ، نزار زکا و بری روزن (با اسکایپ) با ناهید دلیلی در منزل مسکونی شهاب دلیلی در ویرجینیا

بری روزن در ادامه این جلسه گفت: «با گذشت ۴۳ سال از زمان گروگان‌گیری من، باعث شرم‌ است که هنوز ایران می‌تواند دیگر افراد را گروگان بگیرد و این باور کردنی نیست. من دردی که ناهید حس می‌کند را درک می‌کنم. همان دردی است که باربارا همسر من و دو دختر بچه خردسال من آن زمان حس می‌کردند که از عشق پدر و خانواده محروم شده باشند.»

با گذشت ۴۳ سال از زمان گروگان‌گیری من، باعث شرم‌ است که هنوز ایران می‌تواند دیگر افراد را گروگان بگیرد و باور نکردنی است. من دردی که ناهید حس می‌کند را درک می‌کنم. همان دردی است که باربارا همسر من و دو دختر بچه خردسال من آن زمان حس می‌کردند که از عشق پدر و خانواده محروم شده باشند
بری روزن

آقای روزن در ادامه افزود: «مهم این است که بگوییم شهاب دلیلی یکی از چند زندانی گروگانی در ایران است و گروگان‌های در ایران فقط سیامک و باقر نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز نیستند. آقای دلیلی از سوی همه به فراموشی سپرده شده است و نباید چنین شود. از دولت جو بایدن به ویژه از رابرت مالی، نماینده ویژه امور ایران می‌خواهم تا هرچه در توان دارد انجام دهد تا تمامی گروگان‌های آمریکایی، همین حالا آزاد شوند.»

ژیو وانگ در این جلسه و به زبان فارسی در مورد شهاب دلیلی گفت: «آقای دلیلی یک آدم خیلی مثبتی بود. در زندان اولین و در سلول زیرزمین، من در کنار او برای حدود دو سال بودم. آن‌جا آقای دلیلی همیشه به من کمک می‌کرد و من را تشویق می‌کرد که این تجربه بالاخره می‌گذرد.»

او افزود: «برای من الان این گذشته ولی هنوز آقای دلیلی همین الان در زندان است و واقعا من نمی‌توانم تصور کنم که چطور می‌تواند شش سال آن‌جا در سلول زیرزمینی زندان اوین باشد. یک به اصطلاح قاضی به نام صلواتی بدون مدرک و شواهد برای او ۱۰ سال حکم داده فقط به این خاطر که مقیم دائم آمریکا است. من می‌خواهم دولت بایدن کاری کرده و آقای دلیلی و دیگر آمریکایی‌ها را از زندان اوین آزاد کند.»

ناهید دلیلی با اشاره به شدت فشار وارده به او و خانواده‌اش بعد از دستگیری آقای دلیلی گفت که دو سال در شوک بوده و به همین دلیل ارتباطش با خانواده‌اش نیز تحت تاثیر قرار گرفته است چرا که به به محض گفت‌و گو درباره همسرش بغضش می‌ترکیده‌است. او می‌گوید که «پسرم که آن زمان ۱۵ ساله بود از من خواست دیگر حرف نزنم. و این تبدیل به بخشی از زندگی روزمره من شد که من دو سال با اعضای خانواده از جمله مادرم صحبت نمی‌کردم چون منجر به گریه شده و محیط خانه کاملا متشنج می‌شد.»

بری روزن و نزار زکا، در ماه ژانویه مقارن با انجام آخرین دور گفت‌وگوهای موسوم به احیای برجام به وین سفر کرده و در مقابل هتل کوبورگ که محل مذاکرات احیای توافق هسته‌ای ایران موسوم به برجام است، اعتصاب غذا کردند. درخواست آن‌ها این بود که تا زمانی که تمامی گروگان‌ها آزاد نشده‌اند، توافقی با ایران انجام نشود. آنها همچنین تقاضا کردند تا در صورت توافق و اگر ایران باز اقدام به گروگان‌گیری کرد، توافق به طور کامل متوقف شود.

یک به اصطلاح قاضی به نام صلواتی بدون مدرک و شواهد برای او ۱۰ سال حکم داده فقط به این خاطر که مقیم دائم آمریکا است. من می‌خواهم دولت بایدن کاری کرده و آقای دلیلی و دیگر آمریکایی‌ها را از زندان اوین آزاد کند
ژیو وانگ

نزار زکا در مورد دیدار خود با رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در جریان کارزار اعتصاب غذا در وین گفت: «ما در ماه ژانویه در وین و وقتی با رابرت مالی صحبت کردیم، اسم شهاب را آورده و مطمئن شدیم که او فراموش نخواهد شد. امیدوارم بار دیگر بتوانیم با او دیدار کرده و بگوییم که شهاب دلیلی فراموش نشود و پشت سر نماند. هیچ‌کس نباید شهاب را فراموش کند.»

در پایان این دیدار، بری روزن و ژیو وانگ به زبان فارسی پیام‌هایی برای شهاب دلیلی فرستادند.

بری روزن گفت: «شهاب، می‌خواهم بگویم که شما همین هفته باید آزاد شوید. می‌خواهم ببینم که شما به خانواده خود پیوسته و آن‌ها را ببوسید. به شما سلام می‌رسانم و خدا حافظ شما باشد.»

ژیو وانگ هم در ادامه گفت: «آقای دلیلی، می‌بینی که ما شما را فراموش نکرده و الان در منزل شما هستیم و برای شما داریم کار می‌کنیم و سعی می‌کنیم که هر چه سریع‌تر شما را به آمریکا بازگردانیم. خیلی امیدوارم که یک روز به زودی بتوانیم به همراه زکا، ناهید و فرزندان شما، بتوانیم بازگشت شما به آمریکا را جشن بگیریم.»

ناهید دلیلی در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا
ناهید دلیلی در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا

در حال حاضر افرادی چون عماد شرقی، سیامک نمازی، و پدرش باقر نمازی (شهروندان ایرانی-آمریکایی)، احمدرضا جلالی (پژوهشگر ایرانی-سوئدی)، ‌مهرداد رئوف (شهروند ایرانی-‌بریتانیایی)، فریبا عادلخواه (شهروند ایرانی-فرانسوی)، ناهید تقوی (شهروند آلمانی ایرانی‌تبار)، و بنجامین بریر گردشگر فرانسوی، در ایران زندانی هستند.

XS
SM
MD
LG