فرمانده نیروهای نظامی ایالات متحده در افغانستان و برخی دیگر از مقامهای آمریکایی در مورد چشم انداز گفتوگو با طالبان ابراز خوشبینی کرده و معتقدند پیکارجویان این گروه اسلامگرای افراطی، پس از شانزده سال جنگ، خسته و درمانده شده و خواهان پایان دادن به درگیریها هستند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز چهارشنبه در گزارشی با ذکر این مقدمه، از قول ژنرال جان نیکلسون که فرماندهی بیش از ۱۴ هزار نظامی آمریکایی در چارچوب ائتلاف بینالمللی را بر عهده دارد نوشت، مذاکرات صلح که طالبان تا دو سال پیش آن را رد میکرد در حال به ثمر نشستن است.
آمریکا و شرکای آن در افغانستان بارها در میانه این طولانیترین جنگ آمریکا گفتهاند که طالبان دچار تزلزل شده و به دلیل برخی اختلافات داخلی، موضع آن گروه در حال تضعیف شدن است و در نتیجه اعضای آن در حال آمدن به پای میز مذاکره هستند، مگر آن که خلافش ثابت شود.
این در حالی است که طالبان در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری – پس از حمله نظامی آمریکا و متحدان آن در اکتبر ۲۰۰۱ میلادی (پائیز ۱۳۸۰ خورشیدی) که منجر به سرنگونی حکومت آن گروه افراطی در افغانستان شد – کنترل بخشهایی از آن کشور را در اختیار خود گرفته است.
به گفته ژنرال لنس بانچ مدیر کمپین هوایی ضد طالبان، برآورد میشود که پیکارجویان آن گروه افراطی درآمدی حدود ۳۰۰ میلیون دلار در سال داشته باشند که از طریق منابع مختلف، از جمله تجارت مواد مخدر و استخراج غیرقانونی معادن در مناطق تحت کنترل خود، تامین میشود.
اشرف غنی رئیس جمهوی افغانستان اخیرا پیشنهاد گفتوگوی بدون پیش شرط را مطرح کرده که طالبان هنوز پاسخی به آن نداده است. این گروه پیشتر گفته بود فقط حاضر است با ایالات متحده وارد مذاکرات صلح شود.
واشنگتن معتقد است طالبان ابتدا باید با دولت افغانستان گفتوگو کند.
جیم متیس وزیر دفاع آمریکا که در سفری غیرمنتظره به کابل رفته است نیز پیشتر گفته بود ایالات متحده نشانه هایی دریافت کرده که عناصری در گروه طالبان در حال سبک و سنگین کردن گفتوگوهای صلح با دولت افغانستان هستند، تا به جنگ داخلی ۱۶ ساله در آن کشور پایان داده شود.