لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۱۵

وزیر دفاع آمریکا در کابل: نشانه‌هایی از تمایل طالبان برای مذاکره دیده می‌شود


دیدار روز دوشنبه متیس و رئیس جمهوری افغانستان.
دیدار روز دوشنبه متیس و رئیس جمهوری افغانستان.

وزیر دفاع آمریکا می گوید آمریکا نشانه هائی دریافت داشته است دایر بر اینکه عناصری از گروه طالبان در حال سبک و سنگین کردن گفتگوهای صلح با دولت افغانستان اند تا به جنگ داخلی ۱۶ ساله این کشور پایان داده شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، جیم متیس که در یک سفر از پیش اعلام نشده به کابل رفته است پیش از ورود به فرودگاه کابل به خبرنگاران گفت ما از ماه ها پیش به شناسائی آن دسته از عناصر صلح طلب توجه داشته ایم.

وزیر دفاع آمریکا افزود عناصری از طالبان که از جنگ طولانی خسته شده اند تمایل به صلح دارند، بخش کوچکی هم در این راه گام نهاده اند؛ شاید همه اعضای گروه یکباره به روند صلح وارد نشوند اما دسته ای که مایل به صلح اند، می توانند به عنوان پلی میان دولت و بقیه گروه عمل کنند.

جیم متیس در عین حال می گوید نشانه های مثبتی از فعالیت نظامی پاکستان علیه طالبان آن کشور در راستای مرزها با افغانستان به چشم می خورد.

اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان در دیدار روز سه شنبه با متیس استراتژی جدید آمریکا را عامل تغییردهنده بازی در صحنه سیاسی افغانستان قلمداد کرد و گفت اکنون کابل دست صلح به سوی طالبان دراز می کند اما این آشتی جوئی از موضع ضعف نیست. حالا در وضعیت جدید هر بازیگری ناچار است به بازنگری فرضیه های پیشین خود بپردازد.

پیشنهاد غنی به طالبان

رئیس جمهوری افغانستان پیشتر در یک کنفرانس خبری در کابل از گروه طالبان خواست وارد گفتگوهای صلح بدون هر پیش شرطی با دولت شود.

در پیشنهاد اشرف غنی، مبادله زندانیان و برقراری آتش بس پیش بینی شده و در ازای آن، حکومت مرکزی افغانستان از سوی طالبان به رسمیت شناخته شود و این گروه به حکومت قانون احترام بگذارد و به جنگ داخلی ۱۶ ساله پایان داده شود. در گفتگوهای صلح پیشین، طالبان، حملات به مواضع دولتی را قطع نکردند و گروه شورشی، به پیشنهاد کنونی رئیس جمهوری نیز هنوز واکنشی نشان داده نشده است.

سخنگوی طالبان گفته بود منتظر دریافت پاسخ از رهبر گروه است.

سخنگو خواستار گفتگوی مستقیم با آمریکا به منظور پایان دادن به کشمکش شد اما ذکری از گفتگو با کابل به میان نیاورد.

آمریکا در گذشته خواهان گفتگوی طالبان با دولت افغانستان شده اما همیشه پاسخ گروه، منفی بوده است.

اشرف غنی از احتمال حذف نام طالبان از فهرست سیاه تحریمهای بین المللی، و در نهایت تبدیل این گروه به یک حزب سیاسی مشروع که در کابل و سایر شهرهای مورد توافق، دفاتری داشته باشد، سخن گفته است.

اشرف غنی که در اجتماع نمایندگان ۲۵ کشور و سازمان درگیر در فرایند صلح افغانستان سخن می گفت، یادآور شد که با ایجاد حس اعتماد می توان ثبات را به کشور بازگرداند.

آقای غنی موضوع زمان ترک نیروهای خارجی در افغانستان را مسکوت گذاشت، موضوعی که پیوسته طالبان برآن تاکید گذاشته و از نیروهای خارجی خواستار ترک افغانستان شده اند.

طالبان در حال حاضر و به رغم فشارها و خسارتهای وارده ناشی از حملات نظامی، قوی تر از هر زمان هستند و از زمان سقوط حکومتشان در سال ۲۰۰۱، بیشترین قلمرو خاک افغانستان را در کنترل دارند. به رغم سیاست تهاجمی تر دونالد ترامپ در افغانستان هیچ یک از دو طرف درگیری شانسی برای برد و پیروزی ندارند.

حضور داعش در افغانستان مساله دیگری است که جنگ داخلی در کشور را پیچیده تر کرده است. همه طرفها خواستار گفتگوهای صلح هستند منتهی چنان گفتگوهائی را به سبک و شیوه خود می خواهند.

از سال ۲۰۰۱ که حمله نظامی آمریکا به افغانستان آغاز شده تا کنون ده ها هزار نظامی و غیر نظامی در درگیریها و حمله ها کشته و زخمی شده اند.

بنا به یک تحقیق هم اکنون طالبان در ۷۰ درصد خاک افغانستان حضور فعال دارند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG