ایالات متحده و چین در حالی که دومين روز مذاکرات سطح بالای دو کشور در پکن را به پايان رساندند، تعهد کردند برای پیشرفت در حل اختلافات در مورد مسائل کليدی اقتصادی و امنيت سايبری پيشرفت حاصل کنند.
جان کری وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه گفت گفتگوهای صريحی با همتای چینی خود در مورد حملات سایبری داشته است. به گفته آقای کری، حملات سايبری در حال صدمه زدن به شرکتهای آمریکایی است.
چین اتهامات آمریکا مبنی بر سرقت دارايیهای معنوی شرکتهای آمريکايی را رد کرده و متقابلاً آمریکا را متهم به جاسوسی عليه پکن میکند.
جک لو وزیر خزانه داری آمريکا نيز گفت در طول این مذاکرات رهبران چین متعهد شدند اجازه دهند تا بازار نقش بزرگتری در ارزش گذاری بر واحد ارزی چين، يعنی یوان، ايفا کند. ایالات متحده میگوید يوان کم ارزشگذاری شده است.
در نشست صبحانه روز پنجشنبه، کری به گروهی از صاحبان کسب و کار چینی و آمریکایی با بیان این که بسیار مهم است که دو کشور اختلافات خود را در چنین مسائلی مديريت کنند، گفت «چین و ایالات متحده بزرگترین اتحاد و همکاری اقتصادی-تجاری در تاریخ نوع بشر را تشکيل میدهند، که از اين پس نيز بزرگتر خواهد شد.»
این جلسه فرصتی بود برای کارآفرینان آمریکایی و چینی تا به گفتگو در مورد نارضایتیها و مشکلات کسب و کار در کشورهای يکديگر بپردازند.
شرکتهای آمريکايی در مورد مسائل مختلفی شکايت داشتند، از جمله دسترسی محدود به بازارهای چینی، سرقت دارايیهای معنوی، و ارزش پائین نگه داشته شده یوان، که امتيازی است برای صادرکنندگان چینی.
مشاور دولت چين، يانگ جيچی، با تاکيد بر اين که تجارت «ستون فقرات» روابط اقتصادی ایالات متحده و چین است، گفت، پکن برای رفع نگرانی تلاش خواهد کرد.
يانگ گفت «من بر اين اعتقادم که تمام ادارات دولتی دو کشور، توجه شايانی به طرحها و پیشنهاداتی که امروز توسط همه کارآفرینان مطرح گرديد خواهند کرد و با دقت زيادی مورد بررسی قرار خواهند داد؛ تلاش خواهد شد تا آنها در دستور کار ديالوگ استراتژیک و اقتصادی درج شود، موانع همکاری بین موسسات دو کشور به طور مداوم حذف و نیروی محرک لازم فراهم و فضای توسعه بهتری ایجاد شود.»
در طول این مذاکرات دو روزه، مقامات پکن تأکید کردهاند که تلاش میکنند تا تعادل مناسب پیشبرد اصلاحات اقتصادی، از جمله آزاد سازی نرخ ارز و دسترسی به بازار، را پيدا کنند.
دو روز مذاکرات همچنين بر اختلافات ديگری نيز تمرکز دارد، از جمله اختلافات دریایی چین با همسایگانش و نگرانیهای ایالات متحده درباره حقوق بشر در چین.
روز گذشته در اولین روز گفتگوها، چی جين پينگ رئیس جمهوری چین، با تاکید بر همکاری گفت، رویارویی ایالات متحده و چین «قطعا یک فاجعه» خواهد بود.
جان کری نیز با بیان این که ایالات متحده و چین توانایی پیدا کردن زمینههای مشترک را دارند، گفت واشنگتن در جهت محدود کردن چين تلاش نمیکند، اما امیدوار است چين کشوری شود «آرام، با ثبات و مرفه.»
در همین حال، یک نویسنده طرفدار حقوق بشر میگوید، مقامات چینی او و همسرش را در طول مدت سفر آقای کری، تحت بازداشت خانگی قرار دادهاند.
تسرینگ ووسر از شرکت در ضيافت شامی که توسط سفارت ایالات متحده دعوت شده بود منع شد.
جن ساکی سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده میگوید مقامهای آمریکا نگران بازداشت خانگی گزارش شده او هستند و اين موضوع را دنبال میکنند. وزارت خارجه آمريکا، سال گذشته به ووسر جايزه بينالمللی زن شجاع را اعطا کرده بود.