لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۲۸

راه‌‌کارهای آزادی گروگا‌ن‌های آمریکایی در نشست شورای آتلانتیک بررسی شد


نشست شورای آتلانتیک؛ از راست: راجر کارستنز، نزار زکا، جرد گنسر، سارا لوینستون، جیسون رضائیان و هالی دگرس
نشست شورای آتلانتیک؛ از راست: راجر کارستنز، نزار زکا، جرد گنسر، سارا لوینستون، جیسون رضائیان و هالی دگرس

بررسی راه‌کارهای نجات گروگان‌های آمریکایی ایران، موضوع تازه‌ترین نشست شورای آتلانتیک بود که روز سه‌شنبه ۲۱ تیر در واشنگتن برگزار شد.

گروگان‌های سابق در ایران از جمله جیسون رضائیان و نزار زکا، و همچنین وکلای سیامک و باقر نمازی، مراد طاهباز و همچنین نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور گروگان‌ها در این نشست، راه‌های آزادی گروگان‌ها و پیشنهادهایی برای جلوگیری از تکرار گروگان‌گیری را بررسی کردند.

در این جلسه که در محل شورای آتلانتیک در واشنگتن برگزار شد، راجر کارستنز نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور گروگان‌ها، درباره وضعیت تلاش‌ برای آزادی گروگان‌ها به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که ترجیح می‌دهد به طور عمومی در مورد آن چیزی نگوید و بگذارد کار بدون هیچ‌ حاشیه‌ای دنبال شود.

راجر کارستنز گفت: «هرچند شرح جزئیاتی که رابرت مالی و تیم او در حال مذاکره هستند بسیار لذت‌بخش است ولی همواره بهتر است که سکوت کرد و اجازه داده کار پشت صحنه در جریان باشد. چرا که من فکر می‌کنم می‌تواند بهترین شانس برای موفقیت را فراهم کند.»

جیسون رضائیان، خبرنگار واشنگتن پست و گروگان سابق آمریکایی در ایران که اداره این جلسه را بر عهده داشت با تاکید بر این‌که زندانی‌های دوتابعیتی در ایران قربانی گروگانگیری حکومتی هستند و نباید آن را چیز دیگری خواند، تاکید کرد «وقتی کسی واژه‌ای مانند «اشتباهی دستگیر شده» یا «دستگیری خودسرانه» را بشنود، گیج می‌شود.

او تاکید کرد که این‌ها واژه‌هایی هستند که بازگو کننده واقعیت و اصل قضیه نیست. «اصل قضیه این است که شهروندان آمریکایی از سوی جمهوری اسلامی ایران به گروگان گرفته می‌شوند.»

همه بیگناه هستند مگر این که خلاف آن ثابت شود. هیچ‌کدام از این افراد تحت قوانین ایران خطایی مرتکب نشده‌اند و این نظر که می‌گوید حتما یک کاری کرده‌اند، در خدمت اهداف جمهوری اسلامی است. متاسفانه این دیدگاه شمار زیادی از هموطنان ما است و باید آن را کنار بگذاریم.
جیسون رضائیان

جیسون رضائیان افزود: «جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۹۷۹ شروع به گروگان‌گیری کرد. حالا سال ۲۰۲۲ است و با گذشت ۴۳ سال، رژیم ایران هنوز شهروندان آمریکایی را گروگان می‌گیرد. هم ما این را می‌دانیم، هم آن‌ها؛ پس باید آن را همان که هست بنامیم.»

او با اشاره به ضرورت انجام دو اقدام مهم در حوزه گروگان‌های آمریکایی افزود: «اولین و اصلی‌ترین کار، بازگرداندن گروگان‌ها به خانه است. گروگان‌های آمریکایی چه در ایران، روسیه، چین یا ونزوئلا باید به سرعت و در سلامت به خانه بازگردانده شوند. خسارتی که به آن‌ها،‌ خانواده و نزدیکان و جامعه آن‌ها وارد می‌شود، بهایی است که هیچ‌کس نباید آن را بپردازد.»

جیسون رضائیان افزود: «دوم، مهم است که گروگان‌گیری شهروندان آمریکایی از سوی دیگر دولت‌ها را دشوار کنیم. این پرسشی است که از وقتی من را سال‌ها پیش در اوین انداختند آن را پرسیده‌ام، به آن ادامه می‌دهم،‌ سعی می‌کنم با دیگر گروگان‌های سابق و فعلی و خانواده آن‌ها در تماس باشم و همچنین با حلقه افرادی که در جامعه حقوقی و دولتی هستند این صحبت را دارم که چه می‌شود کرد که چطور می‌شود برای ایران و دیگر دولت‌ها این کار را سخت‌تر کرد.»

آقای رضائیان در مورد اتهام‌زنی به افراد گروگان‌گرفته شده افزود: «اگر شما شهروند آمریکا هستید و یا در ایالات متحده زندگی می‌کنید، در قانون اساسی و نظام حقوقی ما اصل برائت وجود دارد. همه بیگناه هستند مگر این که خلاف آن ثابت شود. هیچ‌کدام از این افراد تحت قوانین ایران خطایی مرتکب نشده‌اند و این نظر که می‌گوید حتما یک کاری کرده‌اند، در خدمت اهداف جمهوری اسلامی است.»

هالی دگرس، از شورای آتلانتیک که میزبانی و برگزاری این نشست را برعهده داشت گفت موضوع گروگان‌های آمریکایی در جلسات تخصصی و مستمر دنبال خواهد شد.

هالی دگرس گفت: «با توجه به معلق بودن مذاکرات وین، زمان مناسبی برای اشاره به موضوع گروگان‌ها است. در واقع هنوز سیامک و باقر نمازی، مراد طاهباز، عماد شرقی و خیلی‌های دیگر هنوز غیرمنصفانه دستگیر و در ایران به زندان افتاده‌اند، و این که این یک موضوع مستمر است و گروگان‌گیری حکومتی در ایران به یک تشکیلات سرمایه‌گذاری تبدیل شده به نظرم به این که باید زودتر برگزار می‌شد ولی زمان آن بود که در واشنگتن در این مورد جلسه‌ای برگزار کنیم.»

جاناتان فرانکس، بنیان‌گذار کارزار «خانواده ما را به خانه بازگردانید»، نیز از وجود اقداماتی برای تنویر افکار عمومی اشاره کرد و گفت که «هفته آینده از یک نقاشی دیواری که چهره ۱۸ گروگان است در ساختمانی در جورج‌تاون در واشنگتن پرده‌برداری می‌کنیم.»

در حال حاضر افرادی چون عماد شرقی، سیامک نمازی، و پدرش باقر نمازی (شهروندان ایرانی-آمریکایی)، مراد طاهباز (شهروند آمریکایی، بریتانیایی ایرانی)، شهاب دلیلی، (شهروند ایرانی دارای اقامت دائم آمریکا) مسعود مصاحب و کامران قادری (شهروندان ایرانی اتریشی) احمدرضا جلالی (پژوهشگر ایرانی-سوئدی)، فریبا عادلخواه (شهروند ایرانی-فرانسوی)، جمشید شارمهد و ناهید تقوی (شهروند ایرانی آلمانی) و بنجامین بریر گردشگر فرانسوی، در ایران زندانی هستند.

XS
SM
MD
LG