سازمان ملل متحد روز دوشنبه هشدار داد با تشدید نبرد جناحهای نظامی رقیب در سودان ممکن است بیش از ۸۰۰ هزار نفر از این کشور فرار کنند.
از آغاز درگیریها بین ارتش سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» در ۱۵ آوریل صدها نفر کشته و هزاران نفر زخمی شدند.
درگیریها در سودان میان نیروهای ارتش به رهبری ژنرال عبدالفتاح البرهان و «نیروهای پشتیبانی سریع» به رهبری محمد حمدان دگالو است.
به گزارش رویترز به نظر می رسد برغم آتش بس فرضی چشماندازی برای حل و فصل سریع بحران وجود نداشته باشد، بحرانی که موجب فاجعه انسانی شده، به بخشهایی از خارطوم، پایتخت، آسیب رسانده، قدرتهای منطقهای را به خطر انداخته، و درگیری را دوباره در منطقه دارفور شعلهور کرده است.
هر دو طرف روز یکشنبه توافق کردند که آتشبس که بارها نقض شده را تا ۷۲ ساعت تمدید کنند و سازمان ملل به رویترز گفت که ممکن است مذاکرات آتشبس را در عربستان سعودی برگزار کنند. اما صدای حملات هوایی و توپخانه روز دوشنبه شنیده میشد.
رئوف مازو، معاون دبیرکل امور پناهندگان سازمان ملل متحد گفت که این سازمان در حال برنامهریزی برای مهاجرت بیش از ۸۰۰ هزار نفر از جمله ۵۸۰ هزار سودانی و همچنین پناهجویان خارجی است که اکنون در سودان زندگی میکنند.
او گفت که تاکنون حدود ۷۳ هزار نفر سودان را ترک کرده اند.
دولتهای خارجی طی یک هفته گذشته شهروندان خود را در یک سری عملیات هوایی، دریایی و زمینی خارج کردهاند.
مصر گفت ۴۰ هزار سودانی از مرزهای این کشور عبور کرده اند، بسیاری به چاد، سودان جنوبی و اتیوپی گریختهاند و یا با قایقها برای گذر از دریای سرخ تلاش کرده اند.
تامین برق و آب آشامیدنی با دشواری مواجه است. غذا و سوخت کافی وجود ندارد، دسترسی به اکثر بیمارستانها و کلینیکها ممکن نیست و هزینههای سرسام آور حملونقل خروج از کشور را دشوارتر میکند.
سازمان ملل و سایر سازمانهای امدادرسانی ارائه خدمات خود را قطع کردهاند، اما «برنامه جهانی غذا» که پیشتر به علت کشته شدن کارکنانش در اوایل جنگ عملیات کمکرسانی را قطع کرده بود روز دوشنبه گفت گه فعالیت خود را در مناطق امنتر از سر میگیرد.
مارتین گریفیث، یک مقام ارشد در امور بشردوستانه و امدادرسانی اضطراری سازمان ملل گفت که جامعه جهانی نگران تأثیر جنگ بر سودان و ورای آن در منطقه است.
او که روز سهشنبه از سودان بازدید میکند، گفت: «مقیاس و سرعت آنچه در سودان رخ میدهد بیسابقه است. سازمانهای کمکرسانی از طریق بندر سودان کالا وارد میکنند، اما برای انتقال آنها به خارطوم به تضمینهای امنیتی نیاز دارند.»