نیروهای دریایی تحت حمایت کشورهای غربی در خاورمیانه، به رهبری آمریکا، روز شنبه ۲۱ مرداد، به کشتیهایی که قصد عبور از تنگه هرمز را دارند، هشدار دادند که به دلیل خطر توقیفشدن از سوی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، تا حد امکان از آبهای سرزمینی ایران دور بمانند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس با انتشار گزارشی در مورد این نوشت همزمانی این هشدار با توافق احتمالی ایران و آمریکا بر سر آزادی پنج شهروند آمریکایی در قبال آزادسازی شش میلیارد دلار داراییهای مسدودشده ایران در کره جنوبی، حاکی از سطح بالای تنشها میان دو کشور در آبهای منطقه است.
آسوشیتدپرس در روزهای گذشته در گزارشی به نقل از پنج مقام نظامی آمریکایی اعلام کرده بود که ارتش ایالات متحده در حال بررسی استقرار سربازان خود بر روی کشتیهای تجاری در هنگام عبور از تنگه هرمز است.
تیموتی هاوکینز، سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا، ضمن تایید صدور این هشدار، از ارائه جزئیات خودداری کرد.
به گفته آقای هاوکینز، گروه دریایی تحت حمایت آمریکا به نام «ساختار امنیت دریایی بینالمللی» به دریانوردان در منطقه هشدار داده است تا اقدامات احتیاطی مناسب را برای به حداقل رساندن خطر توقیف شدن در میانه تنشهای جاری «که ما به دنبال کاهش آنها هستیم»، در پیش بگیرند.
او افزود: «به کشتیها توصیه میشود تا حد امکان دور از آبهای سرزمینی ایران حرکت کنند.»
یک سازمان دریایی تحت رهبری کشورهای اروپایی نیز در بیانیهای جداگانه نسبت به «احتمال حمله به یک کشتی تجاری حامل پرچم [یک کشور] نامشخص در تنگه هرمز طی ١٢ تا ٧٢ ساعت آینده» هشدار داده است.
شرکت «آگاهی دریایی اروپا در تنگه هرمز» در هشدار خود یادآور شد: «پیش از این، به دنبال صدور هشدار مشابهی، یک کشتی تجاری از سوی مقامات ایرانی به بهانه واهی توقیف شد.»
رسانههای دولتی ایران به این خبر واکنشی از خود نشان ندادهاند و دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی به پرسش آسوشیتدپرس در این ارتباط پاسخی نداده است.
جمهوری اسلامی از سال ۲۰۱۹ میلادی، حملات متعددی علیه کشتیهای تجاری در خلیج فارس و دریای عمان انجام داده است.
ایران در اواخر آوریل سال جاری میلادی، یک کشتی حامل نفت شرکت «شورون» و در اوایل مه همین سال یک نفتکش دیگر به نام «نیووی» را توقیف کرد.
به دنبال افزایش اقدامات ایذایی جمهوری اسلامی در آبهای منطقه، آمریکا با اعزام ناوشکن و بمبافکن به منطقه، حضور نظامی خود در خاورمیانه را تقویت کرده است.
مقامهای جمهوری اسلامی از این اقدام ایالات متحده انتقاد کردهاند. با این همه، هنوز تغییری در سیاست های ایذایی تهران در این منطقه به وجود نیامده است.