زادروز سارینا اسماعیلزاده، نوجوان کشته شده در اعتراضات، در روز یکشنبه ۱۱ تیر واکنشهای گستردهای در رسانههای اجتماعی به همراه داشته است.
تولد هر یک از کشتهشدگان سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز در ایران، به بهانهای برای گرامیداشت یاد آنها و کنشهای اعتراضی تازه تبدیل شده است.
روز جمعه نهم تیر نیز تولد مهدیس حسینی، نوجوان معترض جانباخته بود و شنبه دهم هم زادروز پیمان منبری از کشتهشدگان اعتراضات سراسری و سعید یعقوبی معترض اعدام شده، در رسانههای اجتماعی گرامی داشته شد.
شاهزاده رضا پهلوی با یادآوری زادروز مهدیس حسینی، پیمان منبری، سعید یعقوبی، و سارینا اسماعیلزاده، آنها را «چهار قهرمان جاویدنام وطن» نامید که اگر «رژیم جوانکش و کودککش خامنهای جانشان را نمیگرفت، «به ترتیب ۱۷، ۲۶، ۳۸، و ۱۷ ساله میشدند.»
او در این توییت با تأکید بر این که «یاد این فرزندان دلیر ایران گرامی و همیشگی است»، شعار «زن زندگی آزادی» و «مرد میهن آبادی» را که بارها در اعتراضات سراسری سر داده شد، تکرار کرده است.
سیامک اعظمی، برادر دادخواه سپهر اعظمی، معترض جانباخته، با انتشار عکسی از خود بر مزار سارینا اسماعیلزاده با کیک تولد ۱۷ سالگی او، از پیمان منبری نیز نام برده و «تولد آسمانی» آنها را گرامی داشته است.
آقای اعظمی با بیان این که «به دلایلی» نمیتوانسته در روز یکشنبه بر مزار سارینا اسماعیلزاده برود و روز قبل به آن جا رفته، نوشته است: «اما این دلیلی بر نبودن ما کنارت نبود. ما عزاداریم. جشن معنایی ندارد.»
برادر سپهر اعظمی تأکید کرده که بر مزار سارینا اسماعیلزاده رفته است تا بگوید «ما قهرمانانمان را از یاد نخواهیم برد. راهتان ادامه دارد. این را بدانید پیروزی از آن ما است.»
علیرضا آخوندی، نماینده ایرانیتبار پارلمان سوئد نیز در پیامی ویدئویی خطاب به سارینا اسماعیلزاده با تأکید بر این که یاد او هیچگاه فراموش نمیشود، گفت، «من این جا با دل شکسته به یادت هستم. بدان که فداکاریای که برای راه آزادی انجام دادی برای من شخصا خیلی ارزشمند است.»
او همچنین افزود: «بدان که شما، نیکا، محسن، کیان، دلیلهای این هستید که ما که چندین هزار کیلومتر از ایران فاصله داریم تلاش میکنیم که جوانان ایران، مردم ایران بتوانند به آن آرزوی که توی قلبت داشتی برسند.»
آقای آخوندی در این پیام به سارینا اسماعیلزاده گفت: «امیدوارم بدانی با این که مشکلات زیادی در این راه داشتیم و خواهیم داشت ما هیچ وقت خودمان را کنار نمیکشیم و برای آرزوهایت ادامه میدهیم تا این رژیم فاسد کودککش از جا برداشته شود و یک ایران زیبا کنار هم بسازیم.»
نازیلا معروفیان، روزنامهنگاری که در پی مصاحبه با پدر مهسا امینی بازداشت و سپس آزاد شد، در توییتی خطاب به سارینا، او را «امید ما» نامید و با اعلام این که «دیگر فقط رفاه نمیخواهیم»، تأکید کرد: «چی بهتر از این که رها و آزاد باشیم؟!»
حسین رونقی، فعال مدنی در ایران بخشی از سخنان سارینا اسماعیلزاده را بازتاب داد و نوشت: «مردم یک کشور چه انتظاری میتوانند داشته باشند؟ رفاه، رفاه، رفاه.»
او با تبریک تولد این نوجوان جانباخته در اعتراضات، تاریخ تولد او در ۱۱ تیر ۱۳۸۵ و «قتل» او در یکم فروردین ۱۴۰۱ را یادآوری کرد.
مولود حاجیزاده، روزنامهنگار، تأکید کرد: «بدون اغراق میتوان ویدئوهای به جا مانده از سارینا را مانیفست نسل او دانست. مانیفست نسلی که آزادی، رفاه، فردیت و در یک کلام زندگی میخواهد.»
به گفته خانم حاجیزاده، «این نسل مفهوم حقیقی آزادی را عمیقا درک کرده و ارزش آن را میداند» و «بهخوبی میداند در سایه رفاه است که زندگیاش متعالی میشود، نه شعارهای آرمانی آنتیبورژوایی و ضدیت با رفاه.»
آرشام رضایی، فعال مدنی در ایران نیز بخشی از دستنوشته سارینا اسماعیلزاده را بازتاب داد که در بخشی از آن نوشته است: «همه جا شلوغ است، همه چراغهای شهر روشن است، اما چرا چراغ قلب کسی روشن نیست؟»
شبنم اسکندری، خواهر دادخواه محمدرضا اسکندری از کشتهشدگان اعتراضات نیز نوشت: «زادروز جاویدنامان پیمان منبری و سارینا اسماعیلزاده خجسته باد.»
او در توییتی که خطاب آن به این دو معترض کشته شده است، تأکید کرد: «محمدرضا را از طرف من محکم به آغوش بکشید.»
شماری از کاربران رسانههای اجتماعی نیز سارینا اسماعیلزاده را «دختر ایران» لقب دادند؛ عبارتی که پیش از این درباره برخی دیگر از معترضان کشتهشده از جمله ندا آقاسلطان، مهسا امینی، نیکا شاکرمی، و حدیث نجفی استفاده شده است.
از جمله، کاملیا سجادیان، مادر دادخواه محمدحسن ترکمان نیز سارینا اسماعیلزاده را «دختر قهرمان و زیبای ایران» نامید و تولد او را تبریک گفت.
تلاش برای برگزاری تولد برخی از کشتهشدگان اعتراضات پیش از این با فشار مقامات امنیتی جمهوری اسلامی مواجه شده است. از جمله آنها با حمله به خانه دوست خانوادگی پیرفلک، یادگاریهای آماده شده برای تولد کیان، کودک ۹ ساله جانباخته در ایران را توقیف کردند و نیروهای حکومتی در روز تولد او، پسرعموی مادرش پویا مولاییراد را کشتند و سپس عموی او سجاد پیرفلک را بازداشت کردند.
همچنین، مقامات امنیتی و قضایی در آستانه تولد ابوالفضل آدینهزاده، چند عضو خانواده او را بازداشت کردند که از آن میان پدر و خواهر این نوجوان جانباخته در سرکوب اعتراضات را به «تبلیغ علیه نظام» متهم کردند.
خسرو علیکُردی، وکیل خانواده آدینهزاده، که در روزهای گذشته وضعیت موکلان خود را در گفتوگو با صدای آمریکا شرح داده بود نیز، به «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی به نفع گروههای معاند» متهم شده است.