ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در ۲۳ دی، آندری یرماک، رئیس دفتر رئیس جمهوری اوکراین را به جعل تاریخ متهم کرد.آندری یرماک در تلگرام خود گفته بود که سرگئی کورولف، دانشمند موشکی شوروی سابق، اوکراینی بود.
زاخارووا هم گفت یرماک در تلاشی ناشیانه سرگئی پاولوویچ کورولف نابغه صنعت موشک و فضای شوروی و دانشمند مشهور جهان را به اوکراین نسبت داد.
به گفته زاخارووا، تنها چیزی که او را با اوکراین مرتبط میکند محل تولدش است که گمراه کننده است.
در واقع، برای خانواده کورولف ریشه آنها به اوکراین به قرن هفدهم بازمیگردد. کورولف خود را یک اوکراینی میدانست، به زبان مادریاش اوکراینی صحبت میکرد و موسیقی اوکراینی دوست داشت. کورولف تا ۱۹ سالگی در اوکراین زندگی و تحصیل کرد و طراح هواپیما بود.
اظهار نظر زاخارووا یادآور تلاشهایی است که در روسیه دوره شوروی برای مشروعیتزدایی و سرکوب گروههای قومی با هدف هویتسازی برای اتحاد شوروی انجام میشد.
ما به لطف یک بیوگرافی سه جلدی که توسط دخترش ناتالیا نوشته شده و در سال ۲۰۰۷ در مسکو منتشر شد، چیزهای زیادی در مورد کورولف می دانیم. این بیوگرافی جزئیات زیادی از زندگی او را نشان می دهد و شامل اسناد مربوطه است.
کورولف در سال ۱۹۰۷ در منطقه ژیتومیر امپراتوری روسیه که اکنون بخشی از اوکراین است به دنیا آمد. پدرش اصالتاً روسی و بلاروسی بود. مادر او دختر یک تاجر ثروتمند اوکراینی با ریشه های قزاق، یونانی و لهستانی بود.
والدینش سه سال پس از تولد او طلاق گرفتند و او دیگر پدرش را ندید. کورولف در شهر نیژین اوکراین زندگی می کرد. طبق این بیوگرافی، او در یک محیط فرهنگی اوکراینی بزرگ شد.
در سال ۱۹۲۴، برای ادامه تحصیل به موسسه پلی تکنیک کییف درخواست داد. کورولف در درخواست خود نشان داد که ملیت او اوکراینی است.
کورولف در هجده سالگی به غیر از اوکراینی به چندین زبان - روسی، آلمانی و انگلیسی صحبت می کرد. اما او اوکراینی را زبان مادری خود می دانست.
کورولف تا سال ۱۹۲۶ در جمهوری سوسیالیستی اتحاد جماهیر شوروی اوکراین زندگی کرد، تا اینکه موسسه پلی تکنیک کییف را ترک کرد و به مسکو رفت. تحصیلات خود را در رشته مکانیک هواپیما در مدرسه عالی فنی مسکو ادامه داد.
اگر چه اوکراین را ترک کرد، اما استفاده از زبان اوکراینی را متوقف نکرد. در سال ۱۹۳۴، زمانی که ۲۷ سال داشت، روزنامه «تخنیکا» در خارکیف اوکراین مقاله ای از او با عنوان «هواپیماهای موشکی بر فراز اتحاد جماهیر شوروی پرواز خواهند کرد» منتشر کرد. این مقاله به زبان اوکراینی نوشته شده بود.
کورولف به یک اردوگاه کار اجباری در سیبری فرستاده شد. در آنجا با او بدرفتاری شد و دندانهایش را به دلیل بیماری اسکوربوت از دست داد.
اما استالین، پس از جنگ جهانی دوم، علم موشک را به یک اولویت ملی تبدیل کرد. کورولف درخواست تجدید نظر داد و به کار در یک آزمایشگاه تحقیقاتی که در سیستم کار اجباری شوروی کار میکرد، محکوم شد. در آنجا که با خطر اعدام مواجه بود تقویت کنندههای موشکی را طراحی کرد.
کورولف به یک شخصیت کلیدی در اکتشافات فضایی تبدیل شد و اتحاد جماهیر شوروی را به سمت برتری اولیه نسبت به ایالات متحده در برنامههای موشکی و فضایی هدایت کرد.
تحت رهبری مستقیم کورولف، شوروی در سال ۱۹۵۷ اولین ماهواره مصنوعی در مدار زمین را به نام اسپوتنیک پرتاب کرد و چهار سال بعد اولین انسان را به نام یوری گاگارین به فضا فرستاد.
این مطلب برگردان بخشی از پژوهش انجامشده در سایت «پالیگرف»، پروژه راستیآزمایی صدای آمریکا، است.