همزمان با تداوم تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین کاهش نیافتن آتش درگیری میان این دو کشور مهم جهان در زمینه تولید غلات، هشدارها و نگرانیهایی نسبت به «کمبود بحرانی» این کالای استراتژیک در بسیاری از کشورها، از جمله ایران، وجود دارد.
دو کشور روسیه و اوکراین در مجموع نزدیک به ۳۰ درصد از غلات مورد نیاز جهان را تامین میکنند که از این میزان، بیشترین خریداران آنها کشورهای منطقه از جمله همسایگان شرقی و جنوبی روسیه، همسایگان غربی اوکراین و کشورهای در حال توسعه از جمله مناطقی از خاورمیانه و آفریقا هستند.
حشمت الله عسگری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری تهران، در آستانه آغاز سال ۱۴۰۱ در گفتوگو با «ایسنا» از وجود ذخیره کافی گندم در انبارهای استان تهران و شرایط مناسب «حمل آرد از کارخانجات به واحدهای نانوایی» خبر داد.
این در حالی است که طی ماههای گذشته و در طول سالیان اخیر به رغم نبود احتمال مواجه با بحران جهانی در حوزه غلات، چندین استان و شهرهای مختلف ایران بارها با مشکل «کمبود آرد» و «تشکیل صفهای طولانی خرید نان» روبرو شدهاند.
اسماعیل اسفندیاریپور، مشاور وزیر و مجری وقت «طرح گندم» وزارت جهاد کشاورزی دولت حسن روحانی در اردیبهشت ۹۹، متوسط مصرف سرانه گندم برای نان هر ایرانی را حدود ۱۱۰ کیلوگرم، متوسط مصرف سرانه گندم کشور را ۱۶۵ کیلوگرم، و متوسط مصرف سرانه گندم برای صنف و صنعت را حدود ۱۳۰ کیلوگرم اعلام کرده بود.
باشگاه خبرنگاران جوان روز یکشنبه به نقل از مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان خوزستان از «پهلو گرفتن سه فروند کشتی حامل گندم در اسکله فلهبر بندر امام خمینی» خبر داده است.
امید جهاننژادیان همچنین گفته است این «سه کشتی اقیانوسپیما» حامل «۲۰۰هزار تن گندم» هستند که به سفارش «شرکت بازرگانی دولتی ایران» خریداری شدهاند.
به گفته این مقام حوزه غلات دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، محموله گندم کشتیها بدون انتقال به انبارهای بندرگاه، «به صورت یکسره» به استانهای مختلف حمل خواهد شد.
بر اساس گزارش وبسایت «مسیر اقتصاد» بررسی آمار واردات غلات در سال ۱۳۹۹ نشان میدهد بیش از ۴.۸ میلیارد دلار صرف واردات چهار محصول گندم، ذرت، جو، و برنج به ایران شده است.
جداول آماری این گزارش بیانگر آن است که روسیه در زمینه تامین گندم، ذرت، و جو سال گذشته مصرفکنندگان ایرانی، از جایگاه شاخصی برخوردار بوده و در صورت بروز مشکل در ادامه روند چرخه تامین آن از جمله به دلیل حمله نظامی این کشور به اوکراین و همچنین اعمال تحریمهای تنبیهی گسترده غرب بر مسکو، میتواند این حوزه مهم غذایی را با چالشهای جدیدتری مواجه کند.
از سوی دیگر، دبیرکل سازمان ملل متحد ۲۷ اسفندماه به دنبال ادامه تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، نسبت به «بروز اختلال در چرخه تامین مواد ضروری» از جمله مواد غذایی ابراز نگرانی کرده بود.
آنتونیو گوترش پیشبینی کرده بود که این تهاجم نظامی میتواند موجب «فروپاشی در سیستم عرضه مواد غذایی» در عرصه جهانی شود. برنامه جهانی غذای سازمان ملل متحد نیز هفته گذشته در همین رابطه نسبت به بروز و یا تشدید «فقر غذایی میلیونها نفر» در جهان هشدار داده بود.