لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۹

راستی آزمایی | ادعاهای روسیه در مورد توافقنامه صلح و کشتار بوچا


سربازان اوکراینی یک جسد را جابه‌جا می‌کنند - آرشیو
سربازان اوکراینی یک جسد را جابه‌جا می‌کنند - آرشیو

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، روز ۸ آذر در مورد مصاحبه دیوید آراخامیا، رهبر پارلمانی حزب «خادم مردم» که حزب ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین است اظهار نظر کرد.

زاخارووا می‌گوید که آن‌ها بر اساس اظهارات آراخامیا در مصاحبه‌اش با کانال «۱+۱» به این نتیجه رسیده‌اند که «این بوریس جانسون نخست وزیر اسبق بریتانیا بوده است که مانع کی‌یف برای امضای قرارداد صلح با روسیه پس از مذاکرات استانبول در پایان فروردین ۱۴۰۱ و درخواست ادامه دشمنی با روسیه شده است... این نکات فاش شده توسط آراخامیا به شکل قانع کننده‌ای نشان می‌دهد که واقعه ترتیب داده شده در بوچا توسط کی‌یف به عنوان پیش‌زمینه‌ای برای برهم زدن فرآیند مذاکرات برنامه‌ریزی شده بود.»

اما وبسایت پالی‌گراف، پروژه راستی‌آزمایی صدای آمریکا، توصیف زاخارووا از اظهارات آراخامیا و قتل‌عام بوچا را گمراه‌کننده می‌داند.

بعد از حمله روسیه در ۵ اسفند ۱۴۰۰ مذاکرات روسیه و اوکراین از چند روز بعد ابتدا در بلاروس آغاز و بعد در ترکیه ادامه یافت و از اردیبهشت همان سال به حالت تعلیق درآمد.

آراخامیا در مصاحبه تلویزیونی خود گفت: «آن‌ها آماده بودند به جنگ پایان دهند به شرط آن که ما... با بی طرفی موافقت کنیم و متعهد شویم که به ناتو نخواهیم پیوست.» و تاکید کرد که آرمان‌های اوکراین در مورد پیوستن به ناتو در قانون اساسی این کشور نوشته شده و افزود که اوکراین به روسیه برای پایبندی به چنین توافقی اعتماد ندارد.

آراخامیا گفت که جانسون در سفر به کی‌یف در اواسط فروردین ۱۴۰۱ به رهبری اوکراین «توصیه» کرده که :«اصلا نباید چیزی با آن‌ها امضا کند و بیایید فقط بجنگیم.» ولی تاکید کرد که مذاکرات اوکراین با روسیه «به هیچ وجه» توسط ایالات متحده یا سایر دولت‌های غربی مدیریت نشده است. «آن‌ها در واقع [فقط] به ما توصیه کردند که به دنبال هیچ ضمانت امنیتی زودگذری نرویم – که در آن زمان ارائه آن اصلا غیرممکن بود.»

اما ادعای سازماندهی کشتار بوچا توسط اوکراین نخستین بار نیست که توسط روسیه مطرح می شود.

ولی دادستان‌ها و بازرسان اوکراینی و بین‌المللی نحوه کشتار ساکنان بوچا – که بسیاری از آنان با دست‌های بسته و آثار شکنجه پیدا شدند – مستند کرده‌اند و ده ها نظامی روس را که در این قتل عام شرکت داشته اند، شناسایی کرده‌اند.

بوچا از ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ تا ۱۲ فروردین ۱۴۰۱ در اشغال نیروهای روسی بود. بعد از آزادسازی شهر توسط نیروهای اوکراینی در ۱۳ فروردین بیش از ۳۰ جسد افراد غیرنظامی در خیابان های شهر و حیاط خانه ها پیدا شد و ۶۷ جسد از یک گور دسته‌جمعی در نزدیکی یک کلیسا به دست آمد که ۴۰ نفر از آنان غیر نظامی بودند.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر – یک سازمان غیردولتی در نیویورک – اتهامات علیه ارتش روسیه را تایید کرد و شواهد گسترده‌ای از اعدام‌های موقت، قتل‌های غیرقانونی، ناپدید شدن اجباری و شکنجه یافت.

روزنامه نگاران رویترز هم ۲۱ روز را در بوچا گذراندند و با بیش از ۹۰ نفر از ساکنان این شهر مصاحبه و سربازان و واحدهای روسی درگیر در این ماجرا را شناسایی کردند.

در آذر ۱۴۰۱ آسوشیتد پرس و نیویورک تایمز نتایج تحقیقات جداگانه و چند ماهه خود را بر اساس تجزیه و تحلیل صدها ساعت فیلم جاسوسی، مکالمات تلفنی روسی و مصاحبه با شاهدان منتشرکردند و به این نتیجه رسیدند که این کشتار توسط نیروهای روسی انجام شده است.

XS
SM
MD
LG