مالک انحصاری صدور گاز روسیه از «اختلال در بخشی از صادرات گاز و شرایط اضطراری» خبر داد. شرکت گازپروم روسیه، در نامهای اعلام کرد که بهدلیل «شرایط اضطراری» تعهدات خود را در قبال یکی از مشتریان اجرا نخواهد کرد.
خبرگزاری رویترز، روز دوشنبه از نامهای خبر داد که در آن، شرکت گازپروم با کاربرد مفهوم حقوقی «فورس ماژور» اعلام کرده است: «بهدلیل اختلال در صدور گاز، هیچگونه مسئولیتی را، از جمله پرداخت غرامت، بر عهده نخواهد گرفت.»این شرکت که «مالکیت انحصاری صادرات گاز روسیه» را در اختیار دارد، توضیح داده که به دلیل «شرایط اضطراری» که انتقال گاز را ناممکن کرده، از روز ۲۳ تیر ماه جاری، بند «فورس ماژور» را در قرارداد فعال کرده است.
مفهوم حقوقی «فورس ماژور» به این معنا است که اگر یکی از طرفین بهسبب رخدادهای غیرمترقبه و شرایطی اضطراری، نتواند به تعهدات خود عمل کند، هیچگونه عواقبی برای او درنظر گرفته نخواهد شد. این متمم، معمولا در همه قراردادهای تجاری قید میشود.
یک منبع آگاه نسبت به «قراردادهای گازی روسیه و اروپا» که خواسته تا نامش در گزارش رویترز قید نشود، گفته: «ارسال این نامه از سوی گازپروم مربوط به صادرات گاز از طریق خط لوله نورد استریم یک است.»
نورد استریم یک، از مسیرهای اصلی انتقال گاز روسیه، به آلمان و کشورهای اروپایی است.تاکنون گازپروم، در مورد این خبر، نظری را اعلام نکرده است.
خط انتقال «نورد استریم یک» از نزدیک به ده روز پیش، برای «انجام تعمیرات سالانه» توسط روسیه مسدود شد.این مسیر، قرار است که در بیستویکم ژوئیه، بازگشایی شود، ولی برخی از مشتریان اروپایی گاز پروم، از جمله آلمان «از پیش اعلام نگرانی کرده بودند» که صادرات گاز از طریق این خط لوله، ممکن است بعد از تعمیر «به حالت عادی بازنگردد.»
شرکت گاز پروم، نزدیک به یک ماه پیش از آنکه تعمیر آغاز شود، حجم انتقال گاز را به اروپا کاهش داده و دلیل آن را تعمیر یکی از توربینها اعلام کردهبود.
در همین حال اما، یکی از مشتریهای شرکت نفت و گاز اتریشی «او ام ی» روز دوشنبه پیشبینی کرد «جریان انتقال گاز روسیه از طریق خط لوله نورد استریم یک، بر اساس زمانبندی تعیینشده، از سرگرفته شود.»
پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، اتحادیه اروپا «تحریمهایی شدید را علیه مسکو وضع کرده است» و قصد دارد «تا سال ۲۰۲۷ واردات سوختهای فسیلی از روسیه را به صفر برساند». اگرچه وابستگی اروپا به گاز روسیه، تا آن زمان همچنان «بهشدت» ادامه خواهد داشت.
در ماههای اخیر، حجم انتقال گاز روسیه به کشورهای اروپایی از تمامی مسیرها از جمله «خطوط لوله که از بلاروس، اوکراین و از بستر دریای بالتیک عبور میکنند» کاهش یافته است.