تصمیم روز جمعه دادگاه عالی آمریکا در مورد لغو قانون سقط جنین واکنشهای گستردهای را در میان سیاستمداران این کشور برانگیخته است.
دیوان عالی آمریکا روز جمعه حکم تاریخی پنجاه سال پیش خود مشهور به «رو در برابر وید» را که بر اساس آن سقط جنین قانونی بود، لغو کرد.
واکنشها به لغو حق سقط جنین توسط دیوان عالی
نانسی پلوسی، رئیس دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، با صدور بیانیهای گفت امروز دادگاه عالی تحت کنترل جمهوریخواهان به «هدف تاریک و افراطی» آنها مبنی بر «سلب حق زنان» برای تصمیمگیری در مورد سلامت باروریشان رسید.
به گفته خانم پلوسی، به خاطر دونالد ترامپ، میچ مککانل، و حزب جمهوریخواه و اکثریتشان در دیوان عالی، امروز زنان آمریکایی آزادی کمتری نسبت به مادران خود دارند. رئیس مجلس نمایندگان در ادامه افزود تصمیمگیری درباره سلامتی یک زن به عهده خود او و در مشورت با پزشک و عزیزانش است و نباید توسط «جمهوریخواهان راست افراطی» اتخاذ شود.
چاک شومر، رهبر اکثریت دموکرات در سنای آمریکا، نیز در توییتی گفت: «امروز یکی از تاریکترین روزها» است و زنان آمریکایی شاهد لغو حقوقشان توسط «پنج قاضی غیرانتخابی» در دیوان عالی تحت کنترل جمهوریخواهان هستند. به گفته آقای شومر، این قضات منصوبشده توسط جمهوریخواهان «حق اساسی سقط جنین را دزدیدهاند.»
اما میچ مککانل، رهبر اقلیت جمهوریخواه در سنای آمریکا، با صدور بیانیهای، تصمیم دیوان عالی را «شجاعانه و صحیح» و «یک پیروزی تاریخی برای قانون اساسی و آسیبپذیرترینها در جامعهمان» خواند.
همچنین کوین مککارتی، رهبر اقلیت جمهوریخواه در مجلس نمایندگان، در واکنش به رای دیوان عالی گفت: «هر کودک متولدنشده ارزشمند، خارقالعاده، و سزاوار حمایت است. من این رای تاریخی را که جانهای بیگناه بیشماری را نجات میدهد، میستایم.»
واکنش دونالد ترامپ: تصمیم خدا بود
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده، که انتصاب سه قاضی دست راستی در دیوان عالی توسط وی در دوران ریاست جمهوریاش زمینهساز صدور رای روز جمعه شد، به شبکه خبری فاکس نیوز گفت این رای به نفع همه است.
او با «قانونی» خواندن لغو حق سقط جنین افزود این مساله سبب بازگشت امورات به ایالتها میشود، جایی که همیشه به آن تعلق داشته است.
دونالد ترامپ در پاسخ به پرسشی درباره نقش خود در این زمینه گفت: «تصمیم خدا بود.»
پیروزی فعالان جناح راست
صدور حکم جدید دیوانعالی آمریکا یک پیروزی بزرگ برای فعالان جناح راست محسوب میشود. سال ۲۰۱۶ یکبار دیگر حکم تاریخی «رو دربرابر وید» به رای گذاشته شده بود اما در آن زمان چون قضات میانهرو و پیشرو در اکثریت بودند، لغو آن رای نیاورده بود. دیوانعالی آمریکا ۹ عضو دارد که به پیشنهاد روسای جمهوری آمریکا و با رای سنا انتخاب میشوند. دونالد ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود، سه عضو این دیوان را معرفی کرد.
رای روز جمعه دیوان عالی امکان بروز دعاوی حقوقی میان ایالتها بر سر اینکه آیا ارائهدهندگان و کمککنندگان به زنان خواهان سقط جنین قابل پیگرد قانونی هستند، ایجاد میکند. انتظار میرود رای روز جمعه دیوان عالی منجر به ممنوعیت سقط جنین در حدود نیمی از ایالتهای آمریکا شود. همزمان چندین ایالت تحت رهبری دموکراتها که اتخاذ چنین تصمیمی را پیشبینی کرده بودند، گامهایی را جهت محافظت از دسترسی به سقط جنین برداشتهاند.
رسانههای آمریکا میگویند با این حکم، ایالتهای زیادی در آمریکا، سقط جنین را غیرقانونی خواهند کرد و شاید برخی از ایالتها اجازه سقط جنین در چند هفته اول حاملگی را بدهند.
برخی نظرسنجیها میگویند اکثریت مردم آمریکا با حق سقط جنین زنان موافق هستند.