شماری از قانونگذاران آمریکایی در گفتوگو با صدای آمریکا دیدگاههای خود را در مورد تصمیم جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، مبنی بر تعلیق تحویل برخی تسلیحات به اسرائیل بیان کردند.
سناتورهای آمریکایی از دو حزب جمهوریخواه و دموکرات، به تصمیم روز چهارشنبه رئیس جمهوری در مورد تعلیق ارسال تسلیحات به اسرائیل واکنشهای متفاوتی داشتند؛ هر چند پنتاگون گفته که این تغییر احتمالی در سیاست آمریکا، اقدام نهایی نیست.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت گفت بمبهایی که ارسال آنها از سوی آمریکا به اسرائیل تعلیق شده است، برای کشتن غیرنظامیان فلسطینی در جریان جنگ در نوار غزه استفاده میشد.
او در یک گفتوگوی اختصاصی با شبکه خبری سیانان درباره بمبهای ۹۰۰ کیلویی که ارسالشان از هفته پیش به اسرائیل متوقف شده، گفت «در نتیجه استفاده از این بمبها غیرنظامیان در غزه کشته شدهاند.»
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه تصریح کرد که پیشتر برای اسرائیل «روشن کرده است اگر سراغ رفح برود، سلاحهایی را که در حمله به رفح مورد استفاده قرار گرفتهاند، برای اسرائیل ارسال نخواهد کرد.»
لینزی گراهام، سناتور جمهوریخواه، به شهلا آراسته، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، گفت: «این بدترین پیام است. متحدان ما را به فکر وامیدارد. حزب الله، حماس و ایران را گستاختر میکند.»
او همچنین با انتقاد از لوید آستن، وزیر دفاع آمریکا، گفت که این اقدام او «چین و روسیه را هم جسورتر میکند.» سناتور گراهام افزود: «پای مدیریت کلان یک جنگ در کار است. اسرائیل برای زنده ماندن در چند جبهه میجنگد؛ اما تا حد امکان از غیرنظامیان حمایت میکند. حماس از مردم سپر انسانی ساخته و زیر بیمارستانها مراکز فرماندهی جنگ گذاشته است.»
او تاکید کرد: «مشکل حماس است. اگر سلاحهای لازم برای نابودی دشمنان اسرائیل را در زمان خطر بزرگ متوقف کنیم، بهای آن را خواهیم پرداخت.»
سناتور جمهوریخواه دن سالیوان هم گفت که به نظر او هیچ وقفهای در ارسال سلاح به اسرائیل نباید پیش بیاید.
اما جین شاهین، سناتور دموکرات، معتقد است که رفتن اسرائیل به رفح تنشها را بالا میبرد. او به شهلا آراسته، خبرنگار صدای آمریکا، گفت: «رئیس جمهوری در این باره نگران است و از نتانیاهو خواسته که اطمینان بدهد به هزاران فلسطینی که در معرض خطرند، آسیبی نرسد.»
کریس مورفی، دیگر سناتور دموکرات، نیز به صدای آمریکا گفت دولت بایدن با این تصمیم به سختی میتواند نشان دهد که اسرائیل به تعهداتش به یادداشت امنیت ملی پابند بوده است.
در همین حال، رویترز نوشته که چاک شومر، سناتور دموکرات و رهبر اکثریت سنا، با تأیید تصمیم بایدن معتقد است که «اسرائیل و آمریکا روابط آهنینی دارند؛ و به کاری که دولت بایدن انجام میدهد ایمان دارم.»
میچ مکانل، رهبر اقلیت جمهوریخواه سنا، با انتقاد شدید از رئیس جمهوری آمریکا گفته که بایدن «زیر فشار سیاسی داخلی پایگاه ضداسرائیلی حزب دموکرات و کمونیستهای دانشگاه که تصمیم گرفتند خود را در پرچم حماس و حزب الله بپیچند» خم شده است. مکانل بایدن را متهم کرده که «آشکارا بین آمریکا و یک متحد نزدیک شکاف ایجاد میکند.» مکانل تاکید کرد که این تصمیم از کنگره پنهان شده است و «ما هنوز از حقایق اصلی اطلاعی نداریم.»
سناتور دموکرات تیم کین نیز گفت: «ماهها است که من قویاً از دولت بایدن خواستهام که به جای تسلیحات تهاجمی، نیازهای دفاعی اسرائیل، از جمله بازسازی گنبد آهنین و سامانههای پدافند هوایی دیوید را – که به ویژه پس از حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل حیاتی هستند، در اولویت قرار دهد. تأمین سلاح موجب رنج عظیم در غزه و تشدید بیشتر تنشها در سراسر منطقه میشود.»
او گفت: «من از این که دیدم برخی از تحویل تسلیحات تهاجمی متوقف شدهاند، خوشحالم و دولت را تشویق میکنم که همچنان نسبت به انتقال سلاحهایی که میتواند در اقدامات نظامی تهاجمی که منجر به تلفات غیرنظامی قابل توجهی میشود، محتاط باشد.»
برنی سندرز، سناتور مستقل، با اشاره به پیامدهای «فاجعهبار انسانی» جنگ در غزه از تصمیم جو بایدن در متوقف کردن تحویل جنگافزارهای قدرتمند به اسرائیل حمایت کرد.
سناتور سندرز همچنین تاکید کرد: «آمریکا باید از تمام اهرمهای خود برای درخواست آتش بس فوری، پایان حملات به رفح و ارسال فوری مقادیر انبوه کمکهای بشردوستانه به مردمی که در استیصال زندگی میکنند استفاده کند.»