لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۵۳

چالش ریشه کن کردن فلج اطفال در شاخ آفریقا


جامعه جهانی اوایل سال جاری با پشت سر گذاشتن دشواری های بسیار به مرحله ریشه کنی بیماری فلج اطفال رسیده بود. اما در ماه مه، تلاش ها برای ریشه کنی کامل این بیماری با ضربه مهلکی روبرو شد و این ویروس بار دیگر در منطقه شاخ آفریقا و ابتدا در سومالی پدیدار شد.

تصور می شود منطقه بنادیر سومالی که اردوگاه آوارگان موگادیشو نیز در آن قرار دارد، به اصطلاح «موتور» شاخ آفریقا برای شیوع بیماری فلج اطفال باشد.

محمد نصیر سه ساله در ماه ژوئن بیمار شد. مادرش خدیجه عبدالله آدم می گوید اندک زمانی بعد از این بیماری یک پای محمد فلج شد.

او توضیح می دهد:«حال پسرم خوب بود اما یک دفعه تب تندی گرفت که تقریباً چهار روز طول کشید. به او دارو دادم اما حالش بهتر نشد. صبح روز بعد گفت که نمی تواند روی پایش بایستد.»

ویروس فلج اطفال با سرعت بسیار زیادی شیوع پیدا می کند و واکسیناسیون باید به موقع و گسترده انجام گیرد تا مانع شیوع بیماری شود.

فلج اطفال در اوایل سال ٢٠١٣ به نیجریه، افغانستان و پاکستان، به اصطلاح «کشورهای بومی» محدود می شود که ویروس آن در این کشورها هرگز به طور کامل ریشه کن نشده است. در مجموع کمتر از ١٠٠ مورد این بیماری در این سه کشور مشاهده شده است.

از زمانی که این ویروس بار دیگر در شاخ آفریقا ظهور کرده، حداقل ١٦٠ مورد بیماری فلج اطفال فقط در سومالی تشخیص داده شده و این ویروس هم اکنون در کنیا و اتیوپی نیز شیوع پیدا کرده است.

تحلیلگران مسائل ژنتیک می گویند این ویروس که سراسر شاخ آفریقا را فرا گرفته خیلی شبیه آن موردی است که در نیجریه پیدا شده است.

گروه ها و نهادهایی همچون «سازمان بهداشت جهانی»، «یونیسف» و «روتاری بین الملل» که برای ریشه کنی فلج اطفال همکاری می کنند، می گویند این ویروس خیلی ساده در سومالی شیوع پیدا خواهد کرد. سومالی بزرگترین گروه کودکانی را دارد که هنور واکسن فلج اطفال دریافت نکرده اند. به دلیل درگیری های سومالی گروه های مسئول واکسیناسیون کودکان موفق نشده اند تا به مناطق مختلف سومالی دسترسی پیدا کنند.

دکتر جان سرور، یکی از پزشکان «روتاری اینترنشنال» می گوید مشکلاتی همچون مسافت های طولانی، عدم اعتماد خانواده ها به واکسیناسیون، مشکلات ارتباطی و اجرای طرح واکسیناسیون در شاخ آفریقا جدی است و از سوی دیگر،‌ مهم آن است که کجا می توان مردم را پیدا کرد تا واکسینه شوند، چون بسیاری از آن ها از منطقه ای به منطقه دیگر کوچ می کنند.»

مسئله بسیار مهم این است که مسئولان واکسیناسیون با دولت محلی و رهبران مذهبی همچون شیخ عبدالخیر محمد سوموو همکاری کنند.

شیخ می گوید: «ما مصرانه از مردم سومالی می خواهیم تا واکسن بزنند. دکترها به ما گفته اند که فلج اطفال کشنده است و واکسیناسیون، هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان حیاتی است».

کشورهای گوناگونی که با فلج اطفال مبارزه می کنند، اخیراً پرداخت ٥ و نیم میلیارد دلار کمک مالی را برای طرح ریشه کن کردن کامل فلج اطفال در کشورهای در معرض خطر وعده دادند. این طرح که هم اکنون در دست اجراست شامل واکسیناسیون همه جانبه سراسر مناطقی است که در معرض شیوع این بیماری قرار دارند.

دکتر سرور می گوید: «ما به ریشه کنی کامل این بیماری قدمی نزدیک تر شده ایم و این بخش دلگرم کننده است.» وی افزود کشورهایی که خطر شیوع این بیماری مردم آنها را تهدید می کند، از مسئولیت های خود آگاهی دارند و هنوز برای ریشه کنی کامل این بیماری تا سال ٢٠١٥ امیدوار هستند.
XS
SM
MD
LG