لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۱۰

گزارش اجتماعی: نیجریه آماده ریشه کن کردن بیماری فلج اطفال می شود


" height=190 alt="An Afghan vaccinator, right, administers a polio vaccination during a house to house polio immunization campaign in Kabul, Afghanistan, 15 Apr 2008
" hspace=2 src="https://author.voanews.com/persian/images/AP-Afghan-vaccinator-administers-a-polio-vaccination-eng-190-15apr08.jpg" width=190 align=left vspace=2 border=0>
بنا بر آمار گروه های یاری دهنده در نیجریه مقدار واکسن کوبی برای بیماری فلج اطفال در این کشور افزایش یافته است.

تعداد مبتلایان به بیماری فلج اطفال، سه سال پیش با شیوع ناگهانی این بیماری دراثر پخش آن از طریق واکسن ناگهان افزایش یافت. در حالی که هر روز مقامات در این کشور می کوشند تا با این بیماری مقابله کنند، گیلبرت داکاستا، خبرنگار صدای آمریکا به یک اجتماع تازه در شهر کانو نظرافکنده است که می کوشند تا درمقابل این بیماری مقاومت و آن را ریشه کن کنند:

یک انجمن همکاری برای پیشبرد مسائل اجتماعی معروف به «کامپاس» که یک موسسه آمریکایی حمایت از پروژه های بهزیستی است با ابتکاری تازه پیشقدم شده است تا با کمک اهالی منطقه ضمن ترویج واکسن فلج اطفال از راه دهان، وحشت موجود از استفاده از این واکسن را درمیان مردم بومی این منطقه شمالی نیجریه که درمعرض دائمی خطر این بیماری قرار دارند را از بین ببرد.

با همبستگی و مشارکت مردم منطقه، کامپاس توانسته است به صورتی موفقیت آمیز مردم را از کارکرد واکسن ها آگاه ساخته و در میان جوامع محافظه کار و بدوی کانو ،که بیش از ۴۰ درصد فلج اطفال در نیجریه در آنجا ظهور می کند، آنها را به قبول پیشگیری از طریق استفاده از واکسن ترغیب کند.

دکتر کلوین چاکویومکا، اداره بیمارستان دولتی گایا را در ۶۴ کیلومتری کانو به عهده دارد. وی می گوید:«فلج اطفال یک مسئله مهم است و ما اخیرا تا همین هفته گذشته مبتلایانی به این مرض داشته ایم که به بیمارستان رجوع کرده اند. با این حال تعداد این مبتلایان با وجود آگاهی های اخیر به مقدار قابل توجهی کم شده است. فعالیت های کامپاس و همکاری محلی مردم کمک زیادی به این قضیه کرده است. پیش از این مردم مرض فلج اطفال را به «ژوژو»، یکی از ارواح خبیثه آیین سنتی آفریقایی، نسبت می دادند. اما امروز همین مردم متوجه شده اند که این مرض می تواند قابل پیشگیری باشد و آنها می توانند برای این پیشگیری کمک بگیرند.»

همبستگی بین مردم در جوامع مختلف امکاناتی به وجود آورده است که راهها برای دریافت واکسن فلج اطفال باز شود و به جوامع فقیرنشین نیز این امکان را داده است که شرایط سلامتی خود را بهتر کنند و ازاین امکانات و خدمات استفاده کنند.

حلیما وادا، گرداننده کلینک نوزادان دربیمارستان گایا، می گوید اهدای رایگان پشه بندهایی که با داروی ضد حشرات ساخته شده یکی ازراههایی بود که از طریق آن ما توانسته ایم مادرها را قانع کنیم که بچه هایشان را برای واکسن شدن به کلینک بیاورند:«اگر مادری برای هرسه بار دریافت واکسن برای فرزندش به کلینیک بیاید در پایان بار سوم ما به او یک پشه بند رایگان می دهیم. این سازمان کامپاس است که پشه بندها را دراختیار ما قرار داده است که به این مادرها هدیه کنیم. هرچند آنها پیش از این حاضر نبودند تن به واکسن زدن بچه هایشان بدهند اما با اجرای این طرح تازه ما توانسته ایم آنها و بچه هایشان را به کلینیک بکشانیم.»

یک فعال پیشبرد طرح واکسناسیون برای فلج اطفال در ناحیه کانو، آمینو احمد، خود به دلیل ابتلا به این بیماری در کودکی فلج شده است. او که به صورت نیمه وقت با تیم واکسیناسیون همکاری می کند کوشش دارد تا راهی به داخل جامعه محافظه کار کانو باز کند:«بیشتر اوقات، من از ساکنان این ناحیه می پرسم آیا می خواهی پسرت به روزگار من دچارشود؟ اگر جوابتان مثبت است پس ما شما را تنها می گذاریم اما اگر جوابتان منفی باشد من پیشنهاد می کنم که اجازه بدهید به فرزندانتان واکسن بزنیم.»

یکی از عوامل کمک دهنده به پیشبرد واکسینه کردن مردم ، اجباری کردن آن در کشورهایی است که فلج اطفال در آن رواج دارد و این کار باید قبل از ورود آن ها به عربستان سعودی برای زیارت حج صورت گیرد.

بیش از ۱۰۰ هزار مسلمان از کشورنیجریه هرسال برای اجرای مراسم حج به عربستان سعودی می روند. عمر بلو، سرکرده امام های گایا در ایالت کانو است:«رییس هیئت عالی دولت به ما دستور اکید داده است که هیچکس بدون دریافت واکسن فلج اطفال حق مسافرت به مکه را ندارد. آن ها عکس هایی از زائرین اهل پاکستان و افغانستان را هم درحال خوردن واکسن به ما نشان دادند. وقتی ما این را شنیدیم چون بهرحال بیشتر ما باید برای ادای حج و اجرای مراسم آن به مکه برویم قبول کردیم که واکسن بزنیم.»

مبلغین واکسن فلج اطفال خشنودند که توانسته اند سدها را در بیشتر مناطق دور افتاده شمال نیجریه از راه بردارند.

امروزه با یاری دکتر لولا مابوگونجی، یکی از فعالین منطقه ای کامپاس که بیش از هشت ایالت مختلف را تحت نظردارد، هر جمعه اهمیت زدن واکسن این بیماری در مساجد برای حاضران تشریح می شود. در هر مراسم نام گذاری برای بچه ها نیز این اعلامیه پخش شده است که بخشی از دعاهای مخصوص را به دعایی برای ریشه کن کردن همیشگی فلج اطفال در ناحیه اختصاص دهند.

فلج اطفال بیماریی است که از طریق ویروس به بدن انسان وارد می شود و دستگاه عصبی شخص را از کار می اندازد. سازمان جهانی بهداشت، نیجریه، هندوستان، پاکستان و افغانستان را تنها کشورهایی در جهان امروز خوانده است که فلج اطفال هنوز در آن ها شیوع دارد.

XS
SM
MD
LG