رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واکنش به تلاشها برای تصویب یک قطعنامه علیه اقدامات جمهوری اسلامی، از همه طرفها خواست گفتوگوهای سازنده را دنبال کنند. او همچنین گفت: بازرسیهای آژانس نباید به عنوان برگ سیاسی، روی میز گذاشته شود.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز دوشنبه ۱۱ اسفند در یک کنفرانس خبری شرکت کرد. او در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال صدور قطعنامه انتقادی در مورد ایران گفت: صدور قطعنامه در حوزه اختیارات کشورهای عضو است و چیزی است که مدیرکل در آن نقشی ندارد و بیطرف است. قطعنامه واکنش اعضا به حوزههایی است که ما در مورد آن گزارش میدهیم. درخواست من از همه طرفها این است که گفتوگوهای سازنده را دنبال کنند و کار آژانس را حفظ کنند.
آقای گروسی افزود: در این مقطع در مورد ایران، موارد زیادی تاثیرگذار و در حال روی دادن است؛ گفتوگوهای سیاسی در جریان است، جریان پرونده دنبال میشود و بحث توافق هستهای برجام هم از سوی دیگر دنبال میشود و البته تاثیری از همه این موارد برهم دیده شده و در مورد آن حرف زده میشود که من وارد آن نمیشوم. امیدواری من این است که فعالیت و کار آژانس، حفظ شود.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین گفت: بازرسیهای آژانس نباید به عنوان برگ سیاسی روی میز گذاشته شود. داشتن بازرسان، حفظ شفافیت نه امتیاز است، نه مجازات. این اساس کار ما است.
شبکه تلویزیونی بلومبرگ پیشتر گزارش داد دولت بایدن از دیگر کشورها خواسته، تسریع برنامه هستهای ایران را تقبیح کنند. این گزارش میگوید آمریکا قبل از جلسه هفته آینده شورای حکام، پیشنویسی برای ابراز نگرانی از فعالیتهای ایران و درخواست همکاری کامل با بازرسان آژانس را میان اعضا توزیع کرد.
وزیر خارجه ایران روز دوشنبه ۱۱ اسفند در مورد احتمال صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: «اروپاییها حرکت غلطی را با حمایت از آمریکا در شورای حکام شروع کردهاند، فکر میکنیم این حرکت باعث بههم ریخته شدن شرایط خواهد شد.»
به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمدجواد ظریف افزود: «بههمریختگی شرایط کنونی را از طریق سفیر ایران در وین به همه اعضای شورای حکام شرایط توضیح دادهایم، امیدواریم عقل غلبه کند و اگر چنین نشود راهکارهایی داریم.»
دولت پرزیدنت بایدن از زمان شروع کار خود گفته است اگر ایران به اجرای تعهدات خود در قابل توافق هستهای موسوم به برجام بازگردد، آمریکا هم به این توافق بازخواهد گشت. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، واشنگتن را در سال ۲۰۱۸ از برجام خارج کرد و تحریم هایی را که تحت آن توافق برداشته شده بود، دوباره برگرداند.
روز یکشنبه ۱۰ اسفند، یک سخنگوی کاخ سفید در واکنش به اقدام جمهوری اسلامی در رد پیشنهاد آمریکا و اروپا برای مذاکره مستقیم در مورد برجام آن را ناامیدکننده توصیف کرد اما از آمادگی آمریکا برای بازگشت متقابل به برجام خبر داد.