لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۱۳

دیدگاه | یادداشت جرد کوشنر: فرصت در خاورمیانه صدا می زند


جشن گرفتن عید حنوکا در دوبی. ۱۰ دسامبر ۲۰۲۰
جشن گرفتن عید حنوکا در دوبی. ۱۰ دسامبر ۲۰۲۰

جرد کوشنر، مشاور ارشد دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده، در یادداشتی در روزنامه «وال استریت جورنال» نوشته است دولت بایدن زود بلوف ایران را خواند، حال باید به استفاده از دست قوی که در اختیار دارد ادامه دهد.

کوشنر می گوید زلزله ای که در جغرافیای سیاسی منطقه با «پیمان ابراهیم» آغاز شد، تمام نشده است. از سپتامبر گذشته که پرزیدنت ترامپ در کاخ سفید میزبان مراسم امضای توافق های صلح بود، بیش از ۱۳۰ هزار اسرائیلی از دوبی دیدن کرده اند. روابط تازه و دوستانه در انتظار پروازهای مستقیم بین اسرائیل و مراکش است.

ریشه مناقشه اعراب-اسرائیل به سال های پس از جنگ جهانی دوم برمی گردد؛ زمانی که کشورهای عرب از به رسمیت شناختن کشور اسرائیل سرباز زدند و ۷۰ سال را صرف بدگویی و سوء ‌استفاده از آن کشور برای انحراف از توجه به کاستی های داخلی شان کردند. اما هر چه مسلمانان بیشتری از طریق دوبی به اسرائیل سفر می کنند، تصاویر بیشتری از یهودیان و مسلمانانی که با افتخار کنار یکدیگر ایستاده اند در رسانه های اجتماعی به چشم می خورد. مسلمانان همچنین تصاویری از بازدید مسالمت آمیزشان از مسجد الاقصی در اورشلیم را به اشتراک می گذارند. این امر ضربه ای کاری به این تبلیغات است که این مسجد زیر حمله است و اسرائیلی ها مانع ورود مسلمانان به آن می شوند.

یکی از دلایل به درازا کشیدن مناقشه عرب-اسرائیلی این افسانه بود که تنها پس از حل اختلافات اسرائیل و فلسطینیان این مناقشه قابل حل خواهد بود. «پیمان ابراهیم» نشان داد که این اختلافات چیزی بیش از مشاجرات بر سر زمین و املاک نیست و نباید مانع روابط گسترده تر اسرائیل با جهان عرب شود.

دولت بایدن به درستی چین را به اولویتی در سیاست خارجی اش بدل کرده است. اما ادامه ندادن به پیشرفت در خاورمیانه اشتباه است. حذف خلافت داعش و تحقق شش توافق صلح بین اسرائیل و امارات متحده عربی، بحرین، سودان، مراکش و کوزوو علاوه بر متحد کردن شورای همکاری خلیج فارس الگوی منطقه را دگرگون کرده است.

دونالد ترامپ پیش از ترک کاخ سفید بر سر پایان دادن به مناقشه دیپلماتیک میان قطر و عربستان سعودی میانجیگری کرد و اتحاد مهمی را برای مقابله با ایران برقرار کرد.

دولت بایدن از سرمایه ای برخوردار است که دولت ترامپ هرگز نداشت؛ رابطه با ایران. دولت بایدن با اعلام آمادگی برای بازگشت به برجام به اروپایی ها نشان داد که از توافق هسته ای یک جسد بی جان مانده و تنها یک چارچوب تازه می تواند ثبات را در آينده برقرار کند. پرزیدنت بایدن کار درستی انجام داد که درخواست ایران برای امتیازگیری در ازای بازگشت صرف به مذاکرات را رد کرد. آمریکا در سایه سیاست های دونالد ترامپ از موقعیت محکمی در مذاکرات با ایران برخوردار است. ایران وضعیت اقتصادی بدی دارد و قادر به حفظ مناقشه یا ادامه بقای خود زیر تحریم های کنونی نیست. آمریکا باید صبور باشد و اصرار کند هر توافقی شامل بازرسی های هسته ای واقعی و پایان یافتن تامین مالی شبه نظامیان خارجی باشد.

کشورهای دیگری مانند عمان، قطر و موریتانی در آستانه پیوستن به «پیمان ابراهیم» هستند. این روابط باید قویا پیگیری شود. هر توافقی میان این کشورها ضربه ای به آن هایی است که آشوب را ترجیح می دهند.

عادی سازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل هم در افق دیده می شود. مردم عربستان سعودی دارند درمی یابند که اسرائیل دشمن آن ها نیست. اگر دولت بایدن تلاش کند این رابطه قابل دستیابی است. سفر آزادانه تر یهودیان و مسلمانان در سراسر منطقه یادآور سنت قرون گذشته است که طی آن پیروان ادیان ابراهیمی در کنار یکدیگر در صلح و آرامش زندگی کرده اند.

اکنون زمان آغاز فصلی تازه در مشارکت، رفاه و صلح است.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | یادداشت تریتا پارسی: مشکل منطقه‌ای واقعی با برجام

XS
SM
MD
LG