پیشنهاد رهبر کره شمالی برای ملاقات با پرزیدنت ترامپ، تنش بین واشنگتن و پیونگ یانگ بر سر برنامههای اتمی و موشکی کره شمالی را وارد مرحلهای جدید کرده است.
پرزیدنت ترامپ قرار است با کیم جون اون، رهبر کره شمالی، که پیشتر در اوج تنشها او را مرد کوچک راکتی نامیده بود، ملاقات کند.
توافق برای برگزاری این ملاقات را نخست مقامهای کره جنوبی اعلام کردند که برخورد سخت گیرانه پرزیدنت ترامپ در قبال کره شمالی را ستایش میکنند.
چونگ یانگ اویی، رئیس هیات گفتگو کننده کره جنوبی با کره شمالی، در این مورد گفت: «به پرزیدنت ترامپ اطمینان دادم که رهبری او و سیاست فشار حداکثری، همراه با همبستگی جهانی، ما را به این مقطع رسانده است.»
ملاقات رهبران آمریکا و کره شمالی ممکن است به حل دیپلماتیک تنش بین دو کشور که ناشی از برنامه اتمی پیونگ یانگ است، بینجامد.
سارا هاکبی سندرز، سخنگوی کاخ سفید، نیز گفت: «کره شمالی وعده غیراتمی ساختن آن کشور را داده است. متعهد شده است آزمایشهای اتمی و موشکی را متوقف سازد و قبول کرده است مانورهای نظامی معمول بین آمریکا و متحدش کره جنوبی ادامه یابد.»
دعوت از پرزیدنت ترامپ برای سفر به کره شمالی در حالی صورت می گیرد که واشنگتن و پیونگ یانگ ماههای پر تنشی را سپری کرده اند. کره شمالی با دهها آزمایش موشکی و اتمی، ایالات متحده را تهدید کرد و آمریکا نیز با تهدید به حمله نظامی، تحریم های شدیدی علیه کره شمالی وضع کرد.
از زمان المپیک تلاش هایی برای کاهش تنش صورت گرفت و در دو مراسم افتتاحیه و اختتامیه المپیک، مقام های ارشد آمریکا و کره شمالی نزدیک هم نشستند.
هفته پیش تیمی از سوی کره جنوبی به پیونگ یانگ رفت و با رهبر کره شمالی دیدار کرد. رئیس هیات گفتگو کننده کره جنوبی گفت که رهبر کره شمالی در دیدار با او گفته اگر بتوانم با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ملاقات کنم، خواهم توانست به نتیجهای عمده برسم.
اما این اولین باری نیست که کره شمالی چنین وعدههایی میدهد. بوریس بنت، کارشناس ارشد دفاع در شرکت رند، در این مورد گفت: «آن چه ما تا کنون از کیم جونگ اون دیده ایم فقط حرف است. او گفته است که ملاقات میکند. گفته است برنامههای اتمی را کاهش میدهد. مانورهای نظامی را قبول میکند. حرف زدن راحت است. باید دید آیا این بار واقعاً به حرفش عمل می کند؟»
فعلا مشخص نیست که کیم جون اون با توقف برنامههای اتمیاش موافق باشد، و اگر باشددر مقابل آن چه می خواهد. و مشخص نیست پرزیدنت ترامپ که خود را استاد مذاکره میداند، چه معاملهای خواهد کرد .
برخی کارشناسان معتقدند که اگر گفتگوها نتیجهای به همراه نداشته باشد، باید در انتظار عواقب خطرناکی بود.
ویکتور چا ، رئیس پیشین دفتر مطالعات آسیایی در کاخ سفید در مقالهای در نیویورک تایمز نوشت که شکست گفتگو ها دو کشور را به لبه پرتگاه جنگ میکشاند.