لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۰۴

خودروهای برقی در نمایشگاه نیویورک


نمایشگاه اتوموبیل نیویورک
نمایشگاه اتوموبیل نیویورک

تا زمانی که اتوموبیل های تمام برقی با باتری ارزانتر و طول عمر بیشتر به بازار بیاید، کلید صنایع اتوموبیل سازی در دست خودروهای دوگانه سوز است.

اتوموبیلتان را به پریز برق بزنید، بعد آن را بیرون بکشید و شروع به راندن کنید. این روزها تعداد بیشتری از راننده ها همین کار را می کنند. امسال خیلی از شرکت های سازنده اتوموبیل، برای پاسخگویی به اشتهای جهانی برای اتوموبیل های سازگار با طبیعت، در نمایشگاه اتوموبیل نیویورک، ماشین های برقی یا دوسوخته برق و بنزین را رونمایی کردند.

به رغم برخی چالش های تکنولوژیک، بازار اتوموبیل های برقی حسابی داغ است.

تویوتا اتوموبیلی با سوخت هیدروژنی عرضه کرده که هیدروژن را به برق تبدیل می کند، خیلی نرم و روان حرکت می کند، شتاب خوبی دارد و مونوکسید کربن به هوا نمی فرستد. وید هیوت مسئول شرکت تویوتا در نمایشگاه می گوید: «به نظر ما آینده اتوموبیل های برقی به هیدروژن وابسته است چون کار با این ماشین ها خیلی راحت است. هیدروژن با اکسیژن هوا ترکیب می شود، و از اگزوز آن تنها H2O – یعنی همان آب تبخیر شده – بیرون می آید. به این ترتیب هیچ آلودگی ندارد، و همین ترکیب اکسیژن و هیدروژن برق برای ماشین تولید می کند.»

خیلی از تولیدکنندگان اتوموبیل به تولید خودروهای برقی و دوگانه سوز رو آورده اند. کارخانه فورد یک فورد «فوکوس» تماماً برقی ساخته، و شورلت هم روی مدل «ولت» کار می کند. اتوموبیل های برقی ضمن این که به محیط زیست آسیب نمی رسانند، از کارکردی قوی هم برخوردارند. اتوموبیل «تِسلا» شتاب بالایی دارد، و در مدت ۳.۷ ثانیه از صفر به ۱۰۰ کیلومتر می رسد. حداکثر سرعت تسلا کمی بیش از ۲۰۰ کیلومتر در ساعت است. شتاب بالای اتوموبیل های برقی ناشی از دور موتور آنهاست که از مدل های مشابه بنزین سوز سریع تر است. به همین خاطر است که مارک های تجملی اتوموبیل مثل ب ام و به تکنولوژی برقی روآورده اند.

جیمز بل از شرکت جنرال موتورز می گوید تغییر موتورهای بنزین سوز به برقی یک روند تکاملی است:
«فکر می کنم اشتباه دست اندرکاران صنایع و رسانه ها این بود که وقتی کارخانه نیسان مدل «لیف» (به معنی برگ) را ساخت یا کارخانه شورولت «ولت» را بیرون داد، فکر کردند مردم همه ماشین های بنزین سوزشان را دور می اندازند و به سراغ ماشین های برقی می روند. ولی این طور نیست. این یک تحول تدریجی است و الآن تازه مثل این است که در جعبه پاندورا باز شده. چیزی که از جعبه پاندورا درآمد، دیگر به داخل آن برنمی گردد.»

اتوموبیل هایی که با سوخت جایگزین تولید می شود تنها یک میلیون از ۶۰ میلیون خودرویی است که هر سال در سراسر جهان ساخته می شود. البته این نکته را هم در نظر باید داشت که تولید اتومبیل های برقی یا دوگانه سوز سال گذشته دو برابر شد. با توجه به هزینه بالای تکنولوژی باتری، تولید کنندگان فعلاً از ساختن این اتوموبیل های جدید سودی به دست نمی آورند. برای نمونه، باتری اتوموبیل تسلا ۵۰،۰۰۰ دلار درمی آید، که معادل نصف قیمت فروش آن است. با این حال کارخانه های اتوموبیل سازی این هزینه ها را قبول می کنند چون می دانند که اتوموبیل های برقی بخش بزرگی از آینده این صنعت خواهد بود.

مت میلر گزارشگر صنایع خودروسازی می گوید ترکیب تکنولوژی قدیمی و مدرن استراتژی برنده در این عرصه است: «به نظر من کلید آینده اتوموبیل سازی در دست خودروهای دوگانه سوز است. به همین خاطر الآن به جای اتوموبیلی مثل تسلا که تماماً برقی است، اتوموبیلی مثل ب ام و مدل آی-۳ یا آی-۸ که یک موتور بنزینی کوچک برای کمک به شارژ باتری، و موتورهای برقی برای موقع رانندگی دارد از اتوموبیل تمام برقی بهتر است. مصرفش ۹۰ یا ۱۰۰ کیلومتر در گالن است، که خیلی خوب است و دور موتورش هم بالاست.»

چالش سازندگان اتوموبیل ساختن باتری هایی با طول عمر بالا و قیمت پایین است که به راننده امکان بدهد پیش از این که شارژ مجدد لازم شود، مسیری طولانی را طی کند. به نظر سازندگان اتوموبیل، وقتی ماشین هایی با این ویژگی ها به بازار بیاید، میلیون ها نفر تصمیم خواهند گرفت که اتوموبیل شان را از بنزین سوز به اتوموبیلی با سوخت جایگزین تغییر دهند.
XS
SM
MD
LG