دولت مقدونیه روز پنجشنبه بیستم اوت، با اعلام حالت فوقالعاده خصوصن در مناطق جنوبی این کشور در همسایگی با یونان، به ورود رو به افزایش آوارگان مهاجر واکنش نشان داد.
در ماههای اخیر روزانه صدها مهاجر از مرز مقدونیه با یونان عبور میکنند و بعد از آن با قطار از شهر کوچک گفلیا در جنوب مقدونیه به صربستان میروند. بر اساس گزارش خبرگزاری اسوشیتد پرس در ماه ژوییه ۳۹ هزار نفر از این مسیر عبور کردهاند.
تقریبا تمام مهاجران از افغانستان، عراق و سوریه هستند که سعی دارند از جنگ، تروریسم و فقر فرار کنند.
کشور کوچک مقدونیه در میانهی مسیر بالکان معبری است که مهاجران را از آتن به آلمان میرساند.
اطلاعیههای رسمی دولت مقدونیه دلیل استفاده از نیروهای ارتش برای وضعیت فوقالعاده را "بهبود امنیت شهروندان این کشور در مناطق مرزی و همچنین رسیدگی بهتر به وضعیت پناهجویان" اعلام کردهاند. اما برقراری حالت فوقالعاده به حوادث خشونتآمیز و درگیری نیروهای ارتش با مهاجران منجر شده است.
سربازان این کشور به سوی صدها پناهجویی که شب را در منطقه مرزی بین یونان و مقدونیه در وضعیتی بسیار نامناسب سر کرده بودند، گاز اشکآور شلیک کرد.
پلیس مقدونیه بروز هرگونه حادثهای در مرزهای این کشور را رد کردهاست اما آنتونی ریجاس، هماهنگکننده محلی سازمان پزشکان بدون مرز میگوید: «سربازان گلولههای پلاستکی شلیک کردند و با باتوم جمعیت را متفرق کردند.»
به گفته این عضو سازمان پزشکان بدون مرز دهها نفر در این حمله زخمی شدهاند و ساعت به ساعت به تعداد صدها پناهجویی که در مرزهای مقدونیه انتظار میکشند اضافه میشود.
مهاجران آواره در مرز مقدونیه و یونان
مهاجران پس از ورود به مقدونیه ۷۲ ساعت فرصت دارند تا تقاضای پناهندگی کنند اما بیشتر آنها از این فرصت استفاده میکنند تا خود را به صربستان برسانند. دولت مقدونیه اتوبوسها و قطارهای مخصوصی را برای عبور دادن مهاجران به کار گرفته است. اما با افزایش تعداد مهاجران در شهر گفلیا در روزهای اخیر، وضعیت به شدت متشنج شدهاست.
تعداد کم این قطارها در روزهای اخیر بهانهای برای بروز برخوردهای خشونتآمیز بین مهاجران و نیروهای پلیس شده است.
روز چهارشنبه دولت مقدونیه از همسایگانش خواست تا با فرستادن واگنهای اضافه به این کشور در انتقال مهاجران کمک کند.
در روزهای گذشته اعلام شد که ۲۷۰۰ مهاجر سوری از جزایر یونان به شهر سالونیک در نزدیکی مرزهای مقدونیه منتقل خواهند شد. به نظر میرسد دلیل تصمیم دولت مقدونیه برای اعلام حالت فوقالعاده این خبر بودهاست.
سخنگوی وزارت کشوز مقدونیه به خبرگزاری فرانسه گفته است : «متاسفانه یونان نه تنها مرزهایش را کنترل نمیکند، بلکه ما شاهد انتقال برنامهریزی شده مهاجران به نزدیکی مرزهای کشورمان هستیم».
دولت یونان اتوبوسهایی را برای انتقال مهاجران از سالونیک به مرزهای مقدونیه در اختیار آنها گذاشته است.
با وجود اعلام حالت فوقالعاده، مرزهای مقدونیه با یونان کاملا بسته نیستند. سخنگوی وزارت کشور مقدونیه با تایید این خبر میگوید «مرزهای مقدونیه بسته نشدهاند اما در مقابل این مرزها هیچگاه باز هم نبودهاند».
یک عضو محلی سازمان غیر دولتی لوجیس به نقل از مقامات دولتی مقدونیه میگوید: «این کشور تنها اجازه تعداد معدوی از مهاجران که توانایی پذیرایی از آنها در شرایط مناسب را داشته باشد میده؛ یعنی حدود صد نفر در روز».
انجمنهای کمک به پناهجویان نگران اند که با افزایش درگیریها بین پناهجویان و نیروهای ارتش و همچنین کنترل بیش از اندازه در مرزهای این کشور، پناهجویان راههای خطرناکتری را برای عبور انتخاب کنند و در نتیجه پای قاچاقچیان برای عبور دادن مهاجران بیشتر از پیش به این کشور باز شود.