لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۸ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۸

صدور حکم اعدام یک معترض دیگر؛ پدر جواد روحی خطاب به «ملت ایران»: با ما هم‌صدا باشید


جواد روحی، معترض محکوم به اعدام در مازندران
جواد روحی، معترض محکوم به اعدام در مازندران

در ادامه روند صدور احکام اعدام پس از محاکمه‌های کوتاه برای معترضان، دادگاه انقلاب اسلامی ساری جواد روحی را در کمتر از یک ماه با اتهامات «افساد فی‌الأرض» و «محاربه» به «اعدام» محکوم کرد.

خبرگزاری میزان، ارگان رسانه‌ای قوه قضاییه، روز سه‌شنبه ۲۰ دی مدعی شد که جواد روحی، معترض ۳۵ ساله اهل آمل، «یکی از لیدرهای اصلی» اعتراضات نوشهر در روز یک‌شنبه ۲۰ آذر بوده است.

«لیدر» عنوانی است که مقامات قضایی جمهوری اسلامی با نسبت دادن آن به شماری از معترضان آنها را به «افساد فی‌الأرض» و «محاربه» متهم کرده‌اند و تاکنون برای تعدادی از آنان حکم «اعدام» صادر کرده‌اند، در حالی که در قوانین جمهوری اسلامی جرمی با عنوان «لیدری» به رسمیت شناخته نشده و این اتهام در هیچ یک از قوانین کیفری وجود ندارد.

بنا بر این گزارش، انتساب اتهامات «افساد» و «محاربه» به جواد روحی با ادعای «اخلال در نظم و امنیت جامعه، تحریک برخی از شهروندان به ایجاد ناامنی، اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی کشور، ارتداد از طریق هتک حرمت قرآن و آتش زدن آن و همچنین توهین به مقدسات» به او نسبت داده شده است.

دادگاه انقلاب ساری ادعای «تخریب و به آتش کشیدن مقر پلیس راهنمایی و رانندگی، اماکن دولتی و نظامی، بانک‌ها و شهرداری نوشهر» که به کشته شدن «پنج تن و جراحت تعدادی از مأموران» منجر شده را نیز به این متهم جوان نسبت داده است.

انتساب این اتهامات و صدور حکم اعدام بر مبنای آن برای آقای روحی در کمتر از یک ماه، در حالی است که به گفته سلیمان وطن‌دوست، وکیل تسخیری این معترض بازداشت‌شده، او «به بیماری اعصاب و روان» مبتلا است و «در هیچ احراق و تخریبی مشارکت نداشته» و «حتی در تصاویر ضبط شده نیز تنها در صحنه حضور دارد و مشارکتی در اقدامات ندارد.»

پدر جواد روحی اعلام کرده است که پس از بازداشت این معترض، تنها یک بار با او «ملاقات حضوری» داشته و جز آن «نه تلفنی و نه ملاقات» از او خبری ندارد. او با تأکید بر این که جواد «مریضی اعصاب و روان دارد»، از «ملت ایران» خواسته است که با او هم‌صدا باشند.

هرچند رئیس‌کل دادگستری مازندران ادعا کرده که تعیین وکیل تسخیری برای جواد روحی به دلیل «عدم معرفی وکیل در مرحله دادسرا و دادگاه» بوده، اما ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران «بر اساس گزارش‌های دریافتی» اعلام کرده که این معترض بازداشت‌شده از انتخاب وکیل «محروم بوده است.»

همچنین یک منبع نزدیک به خانواده روحی به هرانا گفته است: «تمامی اعترافاتی که در دوران بازجویی از جواد اخذ شده، تحت آزار و اذیت و فشار اعمال شده بر وی صورت گرفته» و تنها مستندات پرونده برای صدور حکم اعدام «اعترافات اجباری» او در بازجویی و همچنین فیلمی از صحنه اعتراضات است. هرچند در ویدیوی مزبور هم چهره فردی که قرآن را آتش می‌زند مشخص نیست، اما دادگاه این اقدام را به جواد روحی نسبت داده و او را «مرتدد» خوانده است.

بنا بر تازه‌ترین گزارش سازمان حقوق بشر ایران در روز دوشنبه ۱۹ دی، علاوه بر «تشدید سرکوب‌ها از طریق دستگیری‌های خودسرانه، آزارهای جسمی و جنسی در دوران بازداشت و بازجویی، و صدور احکام فله‌ای»، خطر صدور و یا اجرای حکم اعدام «دست‌کم ۱۰۹ معترض» را تهدید می‌کند.

قوه قضاییه جمهوری اسلامی شمار قابل توجهی از بازداشت‌شدگان اعتراضات سراسری ایران را با اتهاماتی از جمله «بغی، محاربه، و افساد فی‌الارض» مواجه کرده است.

اعدام‌ شتاب‌زده محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، محمدمهدی کرمی، و محمد حسینی چهار تن از معترضان در تهران، مشهد، و کرج، موجی از واکنش‌های گسترده داخلی و خارجی در پی داشته است.

در مقابل، هم‌زمان با تسریع صدور و اجرای احکام اعدام، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، گفته است «غفلت نکنید! کار را به‌هنگام انجام دهید!»

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG