لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۴۰

راستی آزمایی| آیا دفاع اسرائیل از خود ناقض قوانین بین‌المللی است؟


مراسم یادبود قربانیان اسرائیلی در تل‌آویو که در جریان حمله ۱۵ مهر شبه نظامیان حماس به آن کشور کشته شدند
مراسم یادبود قربانیان اسرائیلی در تل‌آویو که در جریان حمله ۱۵ مهر شبه نظامیان حماس به آن کشور کشته شدند

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه ۱۶ آبان، موفق به تصویب قطعنامه ای در مورد جنگ یک ماهه اسرائیل و حماس نشد؛ برخی از اعضای شورا، از جمله ایالات متحده بر توقف بشر دوستانه جنگ اصرار دارند در شرایطی که برخی دیگر خواستار برقراری آتش بس فوری هستند.

به نوشته وب‌سایت پالی‌گراف، پروژه راستی آزمایی صدای آمریکا، روسیه حامی آتش‌بس فوری است، هم‌زمان، حق دفاع اسرائیل از خود را نمی‌پذیرد و ایالات متحده و متحدانش را به دلیل حمایت از اسرائیل به «نفاق» متهم می‌کند.

واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل، روز ۹ آبان ایالات متحده و متحدانش را متهم کرد که «تنها کاری که می‌توانند بکنند، این است که به طور دائم از حق دفاع از خود اسرائیل حرف بزنند که آن کشور به عنوان یک کشور اشغالگر از آن برخوردار نیست و این چیزی است که در رای مشورتی دیوان بین‌المللی [سازمان ملل] در سال ۱۳۸۳ مورد تایید قرار گرفته است...»

این ادعا گمراه‌کننده است

وب‌سایت پالی‌گراف، پروژه راستی آزمایی صدای آمریکا، اشاره کرد که حکم دیوان بین‌المللی دادگستری، ارگان قضایی سازمان ملل متحد، در سال ۱۳۸۳ ارتباطی به نوار غزه یا حق دفاع از خود اسرائیل در برابر حماس ندارد. این حکم، که حکمی مشورتی است، قانونی بودن ساخت دیواری که اسرائیل و منطقه تحت کنترل فلسطین در کرانه غربی را از هم جدا می‌کند، به بحث گذاشته بود.

این بحث در مورد دیواری است که توسط اسرائیل ساخته شده و با خط سبز به رسمیت شناخته شده از سوی سازمان ملل که پس از جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۳۲۷ کشیده شد، متفاوت است.

پس از جنگ شش روزه، اسرائیل خط مرزی جدیدی ایجاد کرد که سازمان ملل آن را تجاوز به اراضی فلسطین در کرانه باختری می داند. دیوان بین‌المللی دادگستری در سال ۱۳۸۳ استدلال اسرائیل در مورد دفاع از خود را رد کرد و در یک نظر مشورتی به این نتیجه رسید که اسرائیل حق ایجاد مانع در سرزمینی که سازمان ملل آن را اشغال شده می‌داند، ندارد.

بنابراین به گفته این دیوان، این دیوار ناقض قوانین بین‌المللی است و ساخت آن باید فورا متوقف شود.

اسرائیل که نوار غزه را پس از جنگ شش روزه در سال ۱۳۴۶ تحت کنترل گرفته بود، در سال ۱۳۸۴ در یک طرح جداسازی یک جانبه، ۹ هزار شهرک نشین اسرائیلی و نیروهای خود را از نوار غزه خارج کرد ولی بر اساس توافقنامه اسلو، به کنترل آب‌های سرزمینی و حریم هوایی غزه ادامه داد.

این که آیا چنین کنترلی از سوی اسرائیل نشانه اشغال است یا نه، محل بحث است. آمریکا و اسرائیل و تعدادی از کارشناسان حقوقی می گویند که اسرائیل از کنترل موثر نوار غزه دست برداشته و به اشغال پایان داده است، ولی سازمان ملل، اتحادیه اروپا و چندین سازمان بین‌المللی معتقدند که اشغال ادامه دارد.

ولی به هرحال، حکم دیوان عالی دادگستری در سال ۱۳۸۳ به نوار غزه ارتباطی ندارد و طبق ماده ۵۱ منشور ملل متحد، حق دفاع مشروع هر کشور از خود تنها می تواند با اقدامات شورای امنیت سازمان ملل متحد محدود شود.

تاکنون اکثر کشورهای غربی، چین و هند حق دفاع اسرائیل از خود در برابر حملات تروریستی را تایید کرده‌اند. شورای اروپا هم تجاوزات حماس را محکوم کرده و از حق اسرائیل برای دفاع از خود بر اساس قوانین بشردوستانه و بین‌المللی حمایت کرده است.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، هم روز ۱۱ آبان گفت: «اسرائیل نه تنها حق دارد بلکه موظف است از خود در برابر سازمان تروریستی حماس دفاع کند.»

ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا و شمار دیگری از کشورهای جهان، گروه شبه نظامی حماس را که تحت حمایت جمهوری اسلامی قرار دارد، در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده‌اند.

XS
SM
MD
LG