بزرگترین شریک ائتلافی دولت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز سهشنبه گفت از توافقی که انتظار میرود در آینده حاصل شود برای آزادی گروگانهای دردست حماس «حمایت کامل» خواهد کرد، حتی اگر این امر شامل برداشتن «گامهای بیش از حد» در استراتژی جنگ غزه باشد.
بیانیه شاس، یک حزب یهودی افراطی ارتدوکس که ۱۱ کرسی از ۱۲۰ کرسی پارلمان را در اختیار دارد در حالی است که دو شریک ائتلاف راست افراطی با چنین توافقی آشکارا مخالفت کردند.
نتانیاهو خواستار نابودی توانایی نظامی و حکومتی حماس در غزه است تا این گروه دیگر اسرائيل را تهدید نکند.
قطر طرح آتشبس اسرائيل را به حماس داد
به گزارش رویترز، قطر روز سهشنبه اعلام کرد پیشنهاد آتشبس اسرائیل را به حماس ارائه داده است، طرحی که منعکس کننده مواضع اعلام شده جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا است. قطر افزود که این طرح اکنون به مواضع هر دو طرف نزدیکتر است.
سخنگوی وزارت امور خارجه قطر در یک نشست خبری گفت که باید موضع روشنی از طرف دو طرف برای دستیابی به توافق آتش بس وجود داشته باشد. قطر برای آتشبس در غزه میانجیگری میکند.
انتقاد حماس از بایدن
سامی ابوزهری، یکی از مقامات ارشد حماس، از درخواستهای واشنگتن و غرب برای پذیرش پیشنهاد آتشبس پیشنهادی جو بایدن انتقاد کرد و گفت: «گویی این حماس است که توافق را مختل میکند.»
در اظهاراتی که رسانههای حماس گزارش دادند، ابوزهری گفت که اسرائیل در مورد دستیابی به توافق در غزه جدی نیست و همچنان تحت پوشش آمریکا مانور میدهد.
بایدن روز جمعه پیشنهاد آتش بس سه مرحلهای از سوی اسرائیل به حماس را برای پایان دادن به جنگ در غزه که ده ها هزار کشته برجای گذاشته و باعث یک بحران انسانی شده است، ارائه کرد.
جان کربی، مشاور امور ارتباطات امنیت ملی کاخ سفید روز یکشنبه در شبکه آمریکایی ایبیسی گفت آمریکا انتظار دارد که اگر حماس با طرح پیشنهادی سه مرحلهای برای پایان دادن به جنگ در غزه موافقت کند، اسرائیل هم با این پیشنهاد موافقت کند و به آن «بله» بگوید چرا که این یک طرح «اسرائيلی» است.
او با تاکید بر اینکه این یک طرح «پیشنهاد اسرائيلی» است گفت در مرحله کنونی این پیشنهاد پنجشنبه شب به وقت واشنگتن به حماس داده شد و«ما منتظر پاسخ رسمی حماس هستیم. میخواهیم عمومی اشاره کنیم که مقامات حماس آمدند و از این پیشنهاد استقبال کردند.»
آمار اسرائيل درباره گروگانها
از سوی دیگر طبق آمار دولتی، اسرائیل معتقد است بیش از یک سوم از گروگانهای باقیمانده در غزه کشته شدهاند.
از حدود ۲۵۰ نفری که افراد مسلح فلسطینی به رهبری حماس در جریان خشونتهای مرزی ۷ اکتبر (۱۵ مهر) به نوار غزه کشانده شدند، تعداد زیادی در آتش بس نوامبر آزاد شدند، در حالی که تعدادی دیگر را (مرده یا زنده) سربازان اسرائیلی پیدا کردند.
مواضع سازمان ملل درباره خشونتها در غزه و کرانه باختری
کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، فولکر تورک، روز سهشنبه حمایت خود را از طرح آتشبس پیشنهادی آمریکا برای توقف درگیری در غزه ابراز کرد و وضعیت در سرزمین فلسطینی غزه را «فراتر از فاجعهبار» توصیف کرد.
او گفت که هنجارها و استانداردهای مربوط به جنگ به طرز وحشیانهای در غزه نقض شده است و از هر ابتکاری که بتواند به پایان دادن به خصومتها منجر شود استقبال میشود.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز روز سه شنبه خواستار پایان دادن به خشونتها در مناطق تحت اشغال اسرائيل در کرانه باختری شد که طی آن نیروهای امنیتی اسرائیل و شهرک نشینان یهودی بیش از ۵۰۰ فلسطینی را در آن منطقه از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در غزه کشتهاند.
این نهاد در بیانیهای اعلام کرد که اسرائیل از زور «غیرضروری و نامتناسب» در کرانه باختری اشغالی استفاده کرده است و آنچه را که آن را رد سیستماتیک کمکهای پزشکی میداند محکوم میکند.
حزبالله میگوید دنبال گسترش جنگ نیست
معاون رهبر حزبالله لبنان، گروه شبه نظامی مورد حمایت جمهوری اسلامی روز سهشنبه اعلام کرد که حزبالله لبنان به دنبال گسترش درگیری خود با اسرائیل نیست، اما آماده است تا با هر جنگی که به آن تحمیل شود، بجنگد.
شیخ نعیم قاسم، معاون رهبر حزبالله، به شبکه تلویزیونی الجزیره گفت «گسترش جنگ» تصمیم این گروه نیست، بلکه در صورت تحمیل جنگ، با اسرائيل مبارزه خواهد کرد.
خشونتهای مرز لبنان و اسرائيل که چند ماه است جریان دارد، در روزهای اخیر افزایش یافته است. حزبالله روز سه شنبه اعلام کرد که یک اسکادران از پهپادهای تهاجمی یک طرفه را برای دومین روز متوالی به یک پادگان نظامی اسرائیل پرتاب کرد و آن را پاسخی به حمله مرگبار اسرائیل به لبنان خواند.
این چند ماه بدترین خصومتها بین اسرائیل و حزبالله از زمان جنگ سال ۲۰۰۶ بین آن دو بوده است و دهها هزار نفر در دو طرف مرز مجبور به ترک خانههای خود شدهاند.
در تهیه این گزارش از خبرگزاری رویترز و شبکه آمریکایی ایبیسی استفاده شده است.