بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز یکشنبه خواستار ایجاد یک کردستان مستقل در عراق شد، درخواستی که با استقبال کردهای عراق شده است.
اسرائیل اولین کشوری است که با توجه به حوادث سه هفته اخیر در عراق، رسماً از ضرورت استقلال کردستان عراق، حمایت کرده است و این حمایت، به احتمال زیاد، تمام معادلات سنتی در منطقه را برهم خواهد زد.
یکی از اعضای حزب دموکرات کردستان، یا مهمترین تشکیلات سیاسی آن منطقه، معتقد است مدتهاست که اسرائیل و کردستان منافع مشترک دارند و سخنان آقای نتانیاهو آنقدرها هم پرسشبرانگیز نیست.
مردان خدر زیباری، از اعضای حزب دموکرات کردستان میگوید «انتظار داشتیم نتانیاهو از کردستان حمایت کند، چون وجه اشتراکهایی با هم داریم. آنهایی که با استقلال کردستان مخالفند، با اسرائیل و ملت آن هم مخالفند. شخصاً از آقای نتانیاهو تشکر میکنم و همه از حمایت اسرائیل قدردانی میکنیم.»
با این حال، حمایت علنی اسرائیل از استقلال کردستان که به معنی موافقت با تجزیه عراق است، حتی نماینده مجلس آن اقلیم را هم شگفتزده کرده است.
بایار طاهر بوسکی میگوید «البته از این که کشوری که با ما فاصله نسبتاً زیادی دارد، از حقوق حقه کردها و کردستان دفاع میکند، خوشحالم؛ اما از سخنان نخست وزیر اسرائیل شوکه شدم.»
آقای ناتانیاهو روز یکشنبه در اجتماعی برای حمایت از آزاد کردن چهار جوان مفقودشده اسرائیلی، از بوجود آمدن کشور مستقلی برای کردها پشتیبانی کرد، اما همسایگان عراق، جامعه بینالملل و کشورهای غربی با تجزیه عراق مخالفت کردهاند.
ایران، از حامیان اصلی دولت شیعه نوری المالکی، نسبت به تهدیدی که پیش روی عراق قرار گرفته هشدار داده و کسانی که از تجزیه آن کشور سخن میگوید را مورد سرزنش قرار داده است.
حسین امیرعبداللهیان معاون وزیر امور خارجه ایران عصر روز یکشنبه با بیان این که احترام به استقلال، حاکمیت، وحدت ملی و تمامیت ارضی عراق مورد تاکید ایران است، گفت «رهبران فهیم اقلیم کردی عراق، سودای خودمختاری در سر ندارند و به قانون اساسی کشور پایبند هستند.»
وی در ادامه افزود «به پس ماندههای صدام و تروریسم تکفیری اجازه داده نخواهد شد که امنیت عراق و منطقه را به مخاطره اندازند.»
از سوی دیگر به گزارش وبسایت نشریه آتلانتیک، مایکل اورن سفیر پیشین اسرائیل در آمریکا، با تاکید بر این که تندروهای شیعه از سنیها به مراتب خطرناکتر هستند، از دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده خواست در نبرد کنونی با شورشیان افراطی سنی در عراق، درکنار ایران قرار نگیرد.
آقای اورن میگوید سنیها دست به عملیات انتحاری میزنند و به حملات تروریستی بینالمللی نظیر ۱۱ سپتامبر در آمریکا متوسل میشوند، اما شیعه، از تهران تا بیروت، یک قدرت نظامی است که تهدیدی جدی متوجه اسرائیل است و حجم عملیات آن به مراتب گستردهتر است.