در حالی که حملات هوایی نیروهای ائتلاف منطقهای به رهبری عربستان سعودی علیه شبه نظامیان شیعه حوثی مورد حمایت ایران در یمن روز سه شنبه نیز ادامه یافت، یک مقام ارشد وزارت امور خارجه ایران گفت تهران و ریاض میتوانند برای پایان دادن به بحران یمن همکاری کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، حسین امیرعبداللهیان معاون وزیر امور خارجه ایران که به کویت سفر کرده است، در گفتگو با خبرنگاران خواستار آمدن همه طرفهای درگیر در یمن به پای میز مذاکره شد و افزود «ایران و عربستان سعودی میتوانند برای حل بحران یمن با یکدیگر همکاری کنند.»
عربستان، رقیب سنتی ایران در منطقه، میگوید تهران با حمایت از شبه نظامیان شیه حوثی در یمن، مسئول بالا گرفتن بحران در آن کشور شده و جمهوری اسلامی ایران را متهم به دخالت در امور داخی یمن کرده است. ایران این اتهام را رد میکند و میگوید حمایت آن کشور از حوثیها، بشردوستانه است.
این در حالی است که حملات هوایی نیروهای نظامی عربستان سعودی و همپیمانان عرب آن علیه مواضع حوثیها در یمن، که از روز پنجشنبه ششم فروردین ماه آغاز شده است، روز سهشنبه نیز ادامه یافت. عربستان میگوید تا زمانی که مناطق تحت کنترل حوثیها کاملا آزاد نشدهاند، به این حملات ادامه خواهد داد.
سعود الفیصل وزیر امور خارجه عربستان سعودی، روز سه شنبه در سخنانی، بدون آن که به فرد یا کشور خاصی اشاره کند، گفت «وقتی آنها طبلهای جنگ را به صدا در میآورند، ما هم آمادهایم.»
وی در ادامه حمایت ایران از حوثیها را محکوم کرد و تاکید کرد که اقدامات نظامی ریاض و متحدان آن در یمن، به معنی «جنگ افروزی» نیست.
در حملات هوایی امروز عربستان در صنعا، پایتخت، یک انبار مهمات هدف قرار گرفت. این انبار مهمات در پادگان گارد ریاست جمهوری یمن قرار داشت، که از علی عبداالله صالح رئیس جمهوری پیشین یمن حمایت میکند. بنا به اخبار موثق، آقای صالح از اقدامات و پیشرویهای اخیر شبه نظامیان حوثی حمایت کرده است.
به گفته حوثیها که همچنان بر صنعا مسلط هستند، بمبارانهای شب گذشته، به کشته شدن دست کم ۴۵ نفر و زخمی شدن ۶۵ نفر دیگر منجر شد، و یک اردوگاه پناهجویان در شمال پایتخت نیز به شدت آسیب دیده است.
مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارحه ایران روز سه شنبه، ضمن محکوم کردن حمله به اردوگاه آوارگان یمنی در نزدیکی حجه، خواستار توقف هرگونه عملیات نظامی نیروهای خارجی در یمن شد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، خانم افخم در ادامه تاکید کرد که «اقدامات نظامی نه تنها مشکلات بوجود آمده در یمن را حل نمیکند، بلکه آن را پیچیده تر خواهد کرد.»
ریاض یاسین وزیر امور خارجه دولت عبد ربه منصور هادی – که عربستان و متحدان آن او رئیس جمهوری قانونی و مشروع یمن میدانند – با بیان این که گروههای مسلح حوثی خود را پشت مردم غیرنظامی پنهان میکنند، گفت «آنها همیشه سعی میکنند سپر انسانی داشته باشند. حوثیها سعی میکنند تسلیحات خود را در مناطق مسکونی، مستقر کنند.»
وی همچنین ادعا کرد که «حوثیها، به سوی خانهها و اردوگاههای پناهجویان شلیک میکنند، و تقصیر آن را به گردن بمبارانهای هوایی میاندازند.»
همزمان، گزارشهایی منتشر شده که تهران را به ارسال کمکهای تسلیحاتی به حوثیهای یمن، در پوشش کمکهای بشردوستانه متهم میکنند. اتهامی که ایران آن را رد میکند.
در آخرین اعلام موضع، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز سه شنبه گفت این اخبار «کذب محض» است و کمک ایران به یمن، فقط شامل کمکهای بشردوستانه، مانند ارسال غذا و دارو، میشود.
با پیشروی حوثیها در یمن، بویژه در پایتخت، منصور هادی و کابینه او استعفا دادند و مدتی در حصر خانگی قرار گرفتند. او پس از مدتی از صنعا به عدن گریخت و در آنجا دولت موقت تشکیل داد.
شبه نظامیان حوثی سپس به سمت عدن پیشروی کردند و بالا گرفتن درگیریها در آن شهر بندری در جنوب یمن، منصور هادی به عربستان سعودی گریخت و خواستار کمک ریاض و دیگر کشورهای عرب منطقه برای مقابله با حوثیها شد.