لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۶

واکنش همسر پژوهشگر آمریکایی زندانی در تهران به گزارش تلویزیون ایران


آقای وانگ از سال گذشته در ایران زندانی است.
آقای وانگ از سال گذشته در ایران زندانی است.

در پی پخش گزارشی از پژوهشگر آمریکایی زندانی در ایران، همسر او و دانشگاه پرینستون ادعاهای مقام های امنیتی ایران را بار دیگر تکذیب کردند.

روز یکشنبه تلویزیون دولتی ایران گزارشی با عنوان «مسافر اسناد» پخش کرد که در آن ژئو وانگ پژوهشگر آمریکایی را در بخش هایی از گزارش نشان داد. گزارشگر تلویزیون دولتی ایران با تکرار اتهامات مقامات امنیتی درباره آقای وانگ بخش های بریده شده از سخنان او را پخش کرد.

این دانشجوی دکترا در بخشی از این گزارش و در پاسخ به سوالی می گوید طبیعی ست که آمریکا هرچه اطلاعات بیشتر در مورد ایران داشته باشد، بهتر میتواند سیاستگذاری کند.

همچنین در پاسخی دیگر، بدون آنکه مشخص باشد اشاره به چه نهاد یا فردی است، وانگ صحبت از تمایل به برقراری ارتباط میان دانشگاه پرینستن آمریکا با مؤسسات آموزش عالی ومراکز تحقیقاتی ایران، می کند.

آقای وانگ برای تحقیقات در مورد سلسله قاجار که نود سال پیش برچیده شد، جهت تکمیل تز دکترای خود به ایران رفته بود که یکسال پیش بازداشت و به اتهام جاسوسی به ۱۰ سال زندان محکوم شد.

او متهم است که قصد داشته ۴۵۰۰ برگه اسناد جمع آوری شده از کتابخانه های مختلف را از ایران خارج کند.

همسر ژیو وانگ، پژوهشگر آمریکایی دانشگاه پرینستون به خبرگزاری اسوشیدپرس گفته است هنوز با وزارت خارجه درباره این گزارش تلویزیون ایران صحبت نکرده است.

او و دانشگاه پرینستون پیشتر هرگونه اتهام جاسوسی به این پژوهشگر را رد کرده اند.

گزارشگر تلویزیون ایران در بخشی از گزارش خود به عنوان دلیل جاسوسی وانگ مدعی می شود او از دانشگاه پرینستون ماموریت داشته که معمولا این دانشگاه و هاروارد محل پرورش جاسوسان آمریکایی است.

آقای وانگ با ویزای دانشجویی برای انجام مطالعات مربوط به پایان‌نامه دکترای خود در رشته تاریخ حکومت‌داری به ایران سفر کرد. استاد راهنمای او نیز اعلام کرد که تحقیقات آقای وانگ روی مدارکی مربوط به دوران قاجار بوده و معلوم نیست چطور حکومت ایران مطالعه روی مدارک صد سال پیش را جاسوسی دانسته است.

بازداشت این پژوهشگر آمریکایی چینی تبار واکنش‌ بیش از هزار و ۵۰۰ استاد دانشگاه و مورخ برجسته از ۳۴ کشور جهان از جمله آمریکا را در پی داشت که با امضای یک بیانیه خواستار آزادی سریع ژی یو وانگ شدند.

مستندی برای فشار بر دولت بریتانیا

از سوی دیگر تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی در روزهای اخیر مستندی درباره نازنین زاغری، بریتانیایی ایرانی تبار که در تهران زندانی است پخش کرد که به شرح اتهام های این زندانی پرداخت.

آسوشیتدپرس در گزارشی که در این زمینه منتشر کرد نوشت که در آن برنامه تلویزیونی به وضوح دیده می‌شد که هیچ اتهامی علیه نازنین زاغری وجود ندارد و جمهوری اسلامی ایران صرفاً با دست و پا کردن مدارکی که تنها بی‌گناهی او را نشان می‌دهد، از قبیل فیش حقوقی از بی بی سی یا نامه پذیرش او در رشته ارتباطات در دانشگاه متروپولیتن در سال ۲۰۰۷، در پی پرونده سازی علیه او بوده است.

ریچارد همسر نازنین به آسوشیتدپرس گفت ، پخش برنامه تلویزیونی در ایران برای زیر فشار گذاشتن دولت بریتانیا است. لندن پرداخت حدود ۴۰۰ میلیون پوند به ایران را مد نظر دارد که ظاهراً مربوط به قرارداد تسلیحاتی بین دو کشور قبل از انقلاب است. گرچه تهران و لندن می‌گویند که این مبلغ ربطی به پرونده نازنین ندارد، اما گفته می‌شود مشابه پرونده چهار آمریکایی ایرانی تبار است که دولت آمریکا در ازای آزادی آنها از زندان، به ایران پول پرداخت کرد.

نازنین زاغری بیش از یک سال و نیم پیش، در پی از دیدار با خانواده‌اش در ایران هنگامی که به همراه دخترشان برای بازگشت به لندن به فرودگاه تهران رفته بود، بازداشت شد. دختر آنها از آن زمان نزد پدربزرگ و مادربزرگش نگهداری می‌شود.​

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG