لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۲:۰۹

واماندن از مذاکرات با ایران در مشت بازی روسیه و غرب


نشریه بلومبرگ درمقاله ای نوشته ایندیرا لکشمن، جاناتان تیرون و کامبیز فروهر، به مذاکرات اتمی ایران و شش کشور عمده جهان پرداخته است.

این مقاله می گوید، مذاکرات برای برنامه اتمی ایران در وین به بن بست رسید و به سبب اختلاف نظر مذاکره کنندگان بر سر مسائلی چون لغو تحریم های تسلیحاتی ایران، مهلتی دیگر برای توافق ازدست رفت.

صبح جمعه آخرین مهلت برای توافقی بود که باید برای بررسی ۳۰ روزه به کنگره ارائه می شد. این توافق اکنون به مدت ۶۰ روز به نقادی کشیده خواهد شد و همراه با آن، تاریخ بررسی این توافق در ایران و برداشتن تحریم ها، که هدف اصلی ایران از مذاکرات است، به عقب خواهد افتاد.

ایران درمورد تعیین و تمدید ضرب‌الاجل ها به آمریکا هشدار داده است. به گزارش ایسنا، علی اکبر ولایتی، مشاور ارشد آیت الله خامنه‌ای، آن را «جنگ روانی» خوانده و گفته است «اگر می‌خواهند بروند خودشان می‌دانند، ایران هیچ‌گاه از مذاکره پا پس ننهاده است.»

دیپلمات ها نیز در میان دو نظرگاه که یکی از تاکید بر نزدیک بودن توافق و دیگری از تهدید به ترک مذاکرات حکایت دارد، در نوسانند. فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، شامگاه روز پنج‌شنبه به سی ان ان گفت: «خیلی نزدیک شده‌ایم. تصمیم های سیاسی تاریخی هنوز گرفته نشده و تا چند ساعت آینده توافقی نخواهیم داشت.»

جان کری وزیر خارجه آمریکا گفت: «ما براستی پیشرفت کرده ایم» اما در عین حال افزود که مذاکرات نمی تواند« تا ابد» باشد.

کری به خبرنگاران گفت:«همان طور که شب گذشته به پرزیدنت اوباما گفتم قرار نیست که تا ابد سر میز مذاکره بنشینیم.»

بازار نفت

برای کشور نفت خیز ایران توافق می تواند بازگشت این کشور را به بازارهای نفت جهان شتاب بخشد و بار تحریم های مالی را از دوش آن بردارد. آمریکا و متحدانش در منطقه به هدف محدود کردن قدرت اتمی ایران و جلوگیری از دست یابی این کشور به سلاح اتمی خواهند رسید- هرچند که جمهوری اسلامی ایران همواره چنین هدفی را انکار می کند.

سلاح های متعارف نیز مسئله ساز شده اند. تحریم های سازمان ملل درمورد فروش اسلحه به ایران در روزهای اخیر به گونه یکی از موانع پیش رو باقی مانده است.

شش قدرت عمده جهان که توانسته بودند در مدت دوسال دیپلماسی فشرده، اتحاد خود را در ملاءعام حفظ کنند اکنون بر سر این موضوع گرفتار اختلاف شده اند و مذاکرات گاه جنبه بگومگوهای تند یافته است.

روسیه، که خود تولیدکننده اسلحه است، از درخواست ایران برای لغو تحریم تسلیحاتی حمایت می کند. آمریکا، که متحدان نزدیکش در منطقه یعنی اسرائیل و عربستان سعودی از رقیبان پابرجای ایرانند، با برداشتن یک باره این تحریم مخالف است اما می گوید درمورد ماهیت و مدت این تحریم انعطاف نشان می دهد.

سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه در اوفا به خبرنگاران گفت برداشتن تحریم تسلیحاتی باید جزو اولین گام ها در برداشتن نظام تحریم ها باشد. «بخصوص که ایران از جنگ با داعش حمایت می کند.»

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران روز پنجشنبه در مقاله ای که در روزنامه فایننشال تایمز منتشر کرد نقش ایران را در این جنگ متذکر شد و نوشت توافق اتمی می تواند جبهه قوی تری در برابر افراطگرایان بگشاید.

ایران به نیروهای عراقی و شبه نظامیان شیعی در جنگ با عراق کمک می کند. عملیاتی که با تلاش های آمریکا علیه افراط گرایان سنی هم جهت است. ایران همچنین از رژیم بشار اسد در سوریه و حزب الله لبنان حمایت می کند. اتحادیه اروپا، آمریکا و اسرائیل، حزب الله را جزو گروه های تروریست می شناسند.

یک دیپلمات ارشد ایرانی که به شرط فاش نشدن نامش با خبرنگاران گفت‌وگو می کرد، گفت قرار بود روز چهارشنبه توافق به انجام رسد اما روز پنج‌شنبه آمریکا موضع خود را تغییر داد و کوشید خط‌کشی ها را در مسائل مربوط به لغو تحریم ها، فعالیت های هسته ای و غیره تغییر دهد.

توافق درکار نیست

مقام های آمریکا می گویند هنوز هیچ پیش نویسی از توافق تهیه نشده است. ظریف نیز در فایننشال تایمز نوشت «تضمینی برای توافق در دست نیست.» اما روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت تا هروقت لازم باشد در وین می ماند زیرا «اگر فکر نمی کردم که امکان رسیدن به توافق وجود دارد اینجا نمی ماندم».

این دور مذاکرات از نظر تعداد روزها رکورد دور قبلی مذاکرات را که در ژنو برگزار شد و به تعیین چارچوب آن در ماه آوریل منجر شد، شکست. در این دور مذاکرات، مذاکره‌کنندگان ضرب الاجل اولیه برای ۳۰ ژوئن و مهلت تمدید شده آن برای ۷ ژوئیه را از دست داده اند.

باراک اوباما در اوائل هفته اخیر به سناتورها گفت که به احتمال زیاد کری دست خالی به خانه برنمی‌گردد.

XS
SM
MD
LG