لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۶

«پیاده نظام» در جنگ با داعش کجا ایستاده است؟


جنگجویان شیعه عراقی
جنگجویان شیعه عراقی

باربارا اسلاوین، روزنامه نگار، در مقاله ای که روز پنج‌شنبه در یو اس نیوز منتشر کرده، نوشته است:

در حالی که آمریکا و ایران به تلاش های خود برای رسیدن به توافق بلند مدت اتمی ادامه می دهند، روز به روز آشکارتر می شود که تاکتیک های هر دو کشور در مبارزه بلندمدت با تهدید متقابل سنیان افراطی هم جهت است.

اشتون کارتر روز سه شنبه به طور غیرمستقیم تایید کرد که «پیاده نظامی که با داعش می جنگد، در درجه اول همان نیروهای مورد حمایت ایران است؛ از جمله شیعیان و کردها».

کارتر به کمیسیون نیروهای مسلح سنا گفت که آمریکا توانسته است فقط ۶۰ نفر برای جنگ با داعش در سوریه تربیت کند. این رقم برای عراق بیشتر است اما چندان چشمگیر نیست.

به گفته کارتر، از ۳۰ ژوئن آمریکا توانسته است کمتر از ۱۱ هزار عراقی را برای پیوستن به نیروهای مقابل داعش آموزش دهد که تنها ۱۳۰۰ تن از آنان سنی هستند.

دلایل فراوانی برای این مشارکت ضعیف وجود دارد؛ بسیاری از سنی ها بیش از آن که نگران شکست داعش باشند، خواستار سرنگونی بشار اسد هستند که از حمایت ایران برخوردار است. سنی های عراقی نیز علاقه ای به گذشتن از جان خود برای حمایت از حکومتی که تحت حمایت ایران باشد، ندارند.

واشنگتن پست روز چهارشنبه ۸ ژوئیه در سرمقاله‌ای دولت اوباما را سرزنش کرد که چرا در ساختن یک دولت جایگزین میانه‌روی سنی در سوریه تعلل می ورزد و از دادن وعده حمایت از جنگجویان سنی علیه بمب های بشکه ای رژیم اسد، یا علیه شبه نظامیان شیعه در عراق، خودداری می کند.

لیندزی گراهام، سناتور جمهوری خواه از ایالت کارولینای جنوبی، در جلسه روز ۷ ژوئن در شورای آتلانتیک گفت که آمریکا باید برای تقویت ۳هزار و ۵۰۰ نیرویی که در عراق مستقرند، ۷ هزار نیروی آمریکایی دیگر به عراق اعزام کند تا همراه با نیروهای عراقی در برابر نفوذ ایران بایستد. گراهام گفت او خود عده نامشخصی از نیروهای آمریکایی را به سوریه خواهد فرستاد تا نیروهای ترکیه ای-سعودی- مصری را در برابر داعش رهبری کنند. به گفته گراهام استراتژی کنونی آمریکا، که کمترین استفاده از نیروی زمینی است، «همچون شانس گلوله برفی در برابر آتش است».

به نوشته اسلاوین، تاکنون، کارآمدترین نیروها دربرابر داعش، شبه نظامیان شیعی عراقی و کردهای عراقی و سوری بوده اند. پیشرفت های کردان حتی متحدان اسمی آمریکا مانند ترکیه را که نگران تشکیل حکومت خودگردان کرد دیگری در مرزهای خود، علاوه بر اقلیم خودگردان عراق است، مضطرب کرده است.

رجب طیب اردوغان تهدید کرده است که نیروهای ترکیه را به سوریه خواهد فرستاد. اما هدفش از این امر نه مبارزه با داعش، بلکه متوقف کردن کردها و ایجاد منطقه امن برای پناهندگان است.

البته ارتش ترکیه از این نظر حمایت نکرده و با توجه به نتایج حزب عدالت و توسعه اردوغان در انتخابات پارلمانی ماه گذشته، احتمالی برای اجرای این طرح او وجود ندارد.

باربارا اسلاوین می نویسد، اما ایران به رغم نگرانی هایی که درمورد کردهای گه‌گاه ناآرام خود دارد، با قدرت از کردهای سوری دربرابر داعش، که شیعیان و بیشتر کردها را دشمنان معنوی خود می داند، حمایت کرده است. به گفته مقام های آگاه، نیروهای نظامی و مشاوران امنیتی ایران حتی به هنگام بمباران هوایی پایگاه ها و نیروهای داعش توسط آمریکا، در مناطق کردنشین عراق و سوریه فعال بوده اند.

دولت اوباما همواره تاکید کرده است که هیچ هماهنگی مستقیمی میان آمریکا و ایران وجود ندارد.اما مسلما این پیام ها برای احتراز از خطا درهدف گیری است.

باری پوزن، مدیر برنامه مطالعات امنیتی در موسسه تکنولوژی ماساچوستس در جلسه ۷ ژوئیه در شورای اتلانتیک درپاسخ به سوال المانیتور گفت «ماباید متحدان واقعی مان را در جای خود پیداکنیم. کشورهایی هستند که درمورد مسئله ای خصم ما هستند، اما در مورد مسئله داعش درنهایت متحدان تاکتیکی ما هستند. گاه لازم است برخیزیم و اعلام کنیم که این مسئله مهم نیست.»

مقام های ایرانی اعلام کرده اند که میل دارند آشکارا با آمریکا در برابر داعش کار کنند. محمد جواد ظریف در پیام ویدیویی که روز سوم ژوئیه از وین، و در درجه اول درمورد مسئله توافق اتمی منتشر کرد، گفت: «توافق اتمی می تواند افق های تازه ای برای چالش های مشترک و مهم موجود بگشاید. .. تهدیدهایی که در برابر ماست... در مردان نقابداری که گهواره تمدن انسان را ویران می کند، تجسم یافته است.»

تلاش آمریکا در جنگ با داعش همزمان با به انجام رساندن توافقی اتمی با ایران، تلاش های آمریکا برای آسوده خاطر کردن عرب های سنی مانند عربستان سعودی را - که دولت اوباما نمی خواهد روابط خود را باآن ها، با «گرایش به سوی محور پارس» تقلیل دهد- پیچیده تر می کند.

تا به حال به نظر می رسد که عربستان بیشتر همت و نیروی خود را، به جای عقب راندن داعش ، صرف جنگ در جبهه ای دیگر - با حوثیان یمن- می کند؛ که گروهی دیگر است که از حمایت ایران برخوردار است. برخی از سخنرانان در جلسه شورای آتلانتیک به عربستان هشدار دادند که با واکنش بیش از حد درقبال حوثی ها در یمن، و با بمباران این کشور برای واداشتن آنان به تسلیم، امنیت خود را به خطر می اندازد.

ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی گفت «احتمال تلافی جویی در عربستان بسیار زیاد است». او هشدار داد که داعش علاقه دارد مقدس‌ترین مکان اسلام را به تصرف خود درآورد.

او گفت: «وقتی خود را خلافت می خوانید، نمی توانید قبول کنید که مکه و مدینه در کنترل کشور دیگری باشد. مسئله حمله داعش فقط "زمان" وقوع آن حمله است نه "نفس" وقوع آن.»

XS
SM
MD
LG