مقامات یک کشور غربی، که برنامه تسلیحاتی ایران را از نزدیک رصد میکند، به سیانان گفتهاند که ایران در حال آماده شدن برای تحویل تقریبا هزار فقره تسلیحات - از جمله موشکهای بالستیک کوتاهبرد زمینبهزمین و پهپادهای تهاجمی بیشتر - به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین است.
تحویل این محموله به شدت رصد میشود، چون این اولین مورد از تحویل موشکهای هدایتشونده دقیق توسط ایران به روسیه است و میتواند تغییر چشمگیری را در میدان نبرد به نفع کرملین رقم بزند.
به گفته مقامات، آخرین محموله تسلیحات از ایران به روسیه شامل ۴۵۰ پهپاد بود که روسها از آن علیه اوکراین استفاده کردند. مقامات اوکراینی، هفته گذشته از سرنگون کردن بیش از ۳۰۰ پهپاد ایرانی خبر دادند.
محموله جدید نشانگر حمایت گستردهتر ایران از روسیه خواهد بود. گرچه زمان دقیق تحویل این محموله روشن نیست، ولی مقامات میگویند که قطعا تا پیش از پایان سال میلادی انجام خواهد شد.
گرچه پهپادها از همان آغاز حمله روسیه به اوکراین در فوریه مورد استفاده بودهاند، ولی استفاده از آنها از تابستان – که ایالات متحده و اوکراین معتقدند، زمان خرید پهپادها از ایران توسط روسیه است – افزایش یافته و زیرساختهای حیاتی انرژی در اوکراین را هدف گرفته است.
پهپادهای ایرانی اصطلاحا «مهمات سرگردان» نامیده میشوند، چون میتوانند مدتی در منطقه مورد نظر گشت بزنند و وقتی که هدف مورد نظر شناسایی شد، حمله کنند. آنها کوچک و قابل حمل هستد، به راحتی پرتاب میشوند، به سختی تشخیص داده میشوند، و قابلیت پرتاب شدن از راه دور را دارند.
ایالات متحده همچنین مدعی شده که ایران برای کمک به پرتاب پهپادهایش پرسنل نظامی به کریمه فرستاده است. اوایل ماه گذشته، جان کربی، هماهنگ کننده ارشد ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا، گفت که فرستادن پرسنل نظامی به معنای دخالت مستقیم ایران در درگیری است.
تحویل سلاح بیشتر به روسیه اقدامی است که احتمالا باعث وخامت بیشتر روابط غرب با ایران خواهد شد. روز دوشنبه ۳۱ اکتبر، رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران، از تحویل پهپادهای ایرانی به روسیه به شدت انتقاد کرد. «ما میدانیم که از آن پهپادها برای هدف قرار دادن غیر نظامیان و زیرساخت های غیر نظامی استفاده شده است و میدانیم که ایران، با وجود همه ی این شواهد، همچنان دروغ میگوید و موضوع را انکار میکند.» او افزود که «اگر هیچ اتفاقی نیافتد»، آمریکا «وقتش را تلف نمیکند» تا برای احیای برجام تلاش کند.
پشتیبانی ایران از روسیه در جنگ با اوکراین و نیز سرکوب اعتراضات اخیر ، باعث اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران از سوی ایالات متحده شده است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، هفته گذشته گفت که ایالات متحده «هر روشی که برایش ممکن است – و نه فقط تحریمها - را در نظر میگیرد» تا مانع انتقال تسلیحات ایران به روسیه شود. او گفت که ایالات متحده «در تلاش است تا این شبکهها را از بین ببرد.»