حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز دوشنبه هفتم فروردین در راس یک هیات اقتصادی، نفتی و سیاسی راهی مسکو شد تا با مقامهای بلندپایه روس ازجمله ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری، درباره تقویت مناسبات دوجانبه و بینالمللی گفتگو کند.
در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی، این نهمین دیدار او با آقای پوتین است. در هفتههای اخیر، بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز در دیدار با پوتین، اوضاع سوریه و نقش ایران را مورد بررسی و گفتگو قرار دادهاند.
اسرائیل و ترکیه سیاستی مغایر سیاست تهران را در سوریه دنبال میکنند؛ در حالی که ایران از آغاز جنگ داخلی شش ساله در سوریه با تمام توان از رژیم اسد و ابقای وی در قدرت حمایت کرده است، ترکیه و اسرائیل خواستار کناره گیری اسد و مداخله نکردن ایران و گروه مورد حمایتش، حزب الله، در اوضاع سوریه هستند.
رسانههای وابسته به سپاه پاسداران که همیشه نسبت به عادیسازی روابط با غرب به ویژه آمریکا رویکری خصمانه داشتهاند، در مورد تقویت هرچه بیشتر مناسبات ایران با روسیه نظر مساعد و موافق دارند. از این جمله خبرگزاری تسنیم از احتمال امضای قرارداد نفتی بلند مدت ایران با روسیه خبر داده و نوشته است با توجه به حضور بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت، در هیات همراه حسن روحانی،ایران قراداد فروش نفت به روسیه را امضا میکند؛ قراردادی که ایران طی آن نیمی از پول فروش نفت را نقدی دریافت خواهد کرد و بابت نیم دیگر، خدمات فنی و مهندسی از روسیه خواهد گرفت.
در همین رابطه، جان بولتون سفیر پیشین آمریکا، در سازمان ملل در گفتگو با شبکه خبری فاکس تاکید کرد که به خاطر نزدیکی روسیه با ایران، همکاری آمریکا با مسکو در امور ضدتروریستی اگر ناممکن نباشد بسیار دشوار خواهد بود زیرا ایران به تعبیر آقای بولتون «در قلب شبکه جهانی تروریسم» قرار دارد و از تروریستهای اسلامگرای شیعه و سنی حمایت می کند و نخستین دولت حامی ترور در جهان است.
کلمنت ترم نیز در هافینگتون پست از قول استراتژیستهای نومحافظه کار غربی و نیز راستگرایان در اسرائیل از امکان متوقف کردن همکاری ایران و روسیه سخن گفته و مینویسد ایران و روسیه در مورد پایان یافتن جنگ داخلی سوریه دو دیدگاه متفاوت دارند هرچند هر دو دولت از رژیم اسد حمایت میکنند.
به نوشته او، ایران با در اختیار داشتن حزب الله لبنان و گروههای شبه نظامی شیعه از افغانستان، پاکستان و عراق توانست حلب را بازپس بگیرد اما متحمل تلفات شدیدی شد. روسیه اما بیشتر خواستار حفظ نهادهای دولتی در سوریه است و از فرقه گرایی و گروههایی مثل حزب الله لبنان یا شبه نظامیان شیعی حمایت نمیکند.