اعتراضات مردم ایران که با مرگ مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد آغاز شده بود با تداوم طی دو هفته گذشته رنگ و بوی دیگری گرفته است.
معترضان حالا در شهرهای مختلف خواستار برچیده شدن کامل نظام جمهوری اسلامی از ایران هستند و این خواسته را بارها در شعارهایشان در شهرهای مختلف ایران فریاد زدهاند، خواستهای که به گوش جهانیان هم رسیده است.
تصاویر و ویدیوهای منتشر شده در خاموشی اینترنت، نشان میدهد خیابانهای شهرهای بزرگی مثل اهواز، آبادان، تهران، مشهد، قم، رشت،لاهیجان و سنندج صحنه حضور دوباره زنان و مردانی بود که فراتر از پایان حجاب اجباری را نشانه گرفتهاند.
گزارشها و تصاویر حاکی است معترضان استان خوزستان در شهرهای اهواز، آبادان و ماهشهر به خیابانها آمدند و بر علیه ظلم و فساد شعار دادند و گفتند «ما همه با هم هستیم.»
در کرج شعار «مرگ بر دیکتاتور» طنینانداز بود و در مشهد معترضان شعار میدادند «جمهوری اسلامی نمیخوایم.»
مردم معترض در دزفول، همصدا با هموطنانشان در سقز شعار دادند: «زن زندگی آزادی»
و همچنان در گوشه و کنار ایران زنان روسریها را از سر درآورده و در خیابانها به اعتراض میپردازند.
آتش زدن مجسمههای قاسم سلیمانی اینبار در قیطریه تهران و پاره کردن تصاویر و عکسهای رهبران نظام جمهوری اسلامی و شعارنویسی بر روی دیوارها نیز به برنامه هر شب جوانان معترض تبدیل شده است.
همزمان با رخدادهای داخل ایران حمایتهای جهانی از اعتراضات و پاسخ به خواستههای مردم معترض ایران رو به فزونی است.
کاخ سفید روز جمعه به مقامات تهران هشدار داد که با ادامه برخورد خشن با معترضان، تحریمهای بیشتری در زمینه نقض حقوق بشر برای ایران در نظر گرفته خواهدشد.
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی دولت جو بایدن در این زمینه گفت: «ما همچنان وحشیگری و سرکوب علیه شهروندان و زنان شجاع ایران را که صرفاً برای استیفای حقوق،کرامت و عدالت خود راهپیمایی می کنند، محکوم میکنیم و همچنان نه تنها در گفتار، بلکه در عمل در کنار آنها ایستادهایم.»
وزرای امور خارجه آمریکا و کانادا نیز در کنفرانس خبری مشترک در واشنگتن با محکوم کردن اقدامات تهران در برخورد با مهسا امینی و مردم معترض به مرگ او، گفتند که اقدامات بیشتری علیه مقامات ایران به اجرا خواهند گذاشت.
آنتونی بلینکن گفت که دولت آمریکا علاوه بر اعمال تحریم بر مقامات تهران، مساله نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی را در مجامع بینالمللی پیگیری میکند.
ملانی جولی هم گفت: «باید بگویم که گزینههای بسیاری روی میز است و ما کارهای زیادی انجام دادهایم، اما باید کارهای بیشتری انجام دهیم و خواهیمداد که ارایه قطعنامه به مجمع عمومی سازمان ملل برای محکومیت گسترده نقض حقوق بشر در ایران از جمله این اقدامات است.»
همچنین گروهی متشکل از ۳۵ سناتور از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات روز جمعه پیشنویس قطعنامهای را امضا کردند که ضمن محکوم کردن آزار و اذیت زنان و معترضان مسالمتجو از سوی جمهوری اسلامی، خواستار پاسخگو دانستن ناقضان حقوق بشر در ایران شده است. در این پیشنویس، مرگ در بازداشت مهسا امینی به اتهام پوشیدن حجاب «نامناسب» و همچنین «آزار و اذیت نظاممند زنان» توسط دولت ایران محکوم شده است.
نخست وزیر هلند هم از اعتراضات مردم ایران حمایت کرد.
مارک روته، که به پرسش های شهروندان هلند در یک لایو اینستاگرامی پاسخ میداد، تصاویر فرستاده شده از ایران را «وحشتناک» توصیف کرد و از مقامات جمهوری اسلامی خواست به این خشونتها پایان دهند. نخست وزیر هلند، رفتار حکومت ایران در نقض حقوق مردم را به رفتار روسیه با مردم اوکراین، تشبیه کرد و گفت: «ما رژیم ایران را در این باره مسئول میدانیم و جامعه جهانی نمیتواند و نباید این موضوع را نادیده بگیرد.»
تد دویچ عضو مجلس نمایندگان آمریکا در توییتر نوشت: «اعتراضات سراسری در ایران ادامه دارد و ایرانیان شجاع در مقابل بیعدالتی و خشونت نیروهای امنیتی ایستادهاند. در مقابل، نیروهای امنیتی دهها نفر را کشته، هزاران نفر را دستگیر و دسترسی مردم به اینترنت را قطع کردهاند.»
او اضافه کرد:«خوشحالم که ایالات متحده به سرعت برای حمایت از معترضان در ایران اقدام کرد و من تصمیم دولت در صدور مجوز برای مقابله با سانسور رژیم و ایجاد جریان آزاد اطلاعات و آزادی اینترنت برای مردم ایران را تحسین میکنم.»
الن دی جنرس، مجری و کمدین مشهور آمریکایی با ۱۲۵ میلیون دنبالکننده در اینستاگرام نیز با انتشار پستی از اعتراضات ایران و زنان ایرانی حمایت کرد.
او نوشته است که نهم مهرماه در حمایت از «روز جهانی اقدام برای ایران» استوری حساب اینستاگرام خود را در اختیار نازنین نور، بازیگر و مدل ایرانی، قرار میدهد تا «درباره آنچه که در ایران می گذرد و آنچه که ما برای کمک می توانیم انجام دهیم»، اطلاعرسانی کند.
شهره آغداشلو، بازیگر ایرانی-آمریکایی و کاندیدای پیشین اسکار، در گفتگو با هفتهنامه نیوزویک نسبت به هرگونه مذاکره با ایران هشدار داد. آغداشلو به نیوزویک گفت: «ما دیگر در مورد اهمیت جنگ هستهای و اینکه دولت ایران چقدر به اورانیوم و ساخت بمب هستهای نزدیک است صحبت نمیکنیم.»او گفت: «آنچه در حال حاضر در خطر است، جان هزاران جوان ایرانی است که برای حقوق خود میجنگند. بنابراین هر نوع مذاکره با ایران بیهوده است.»
این در حالی است که از ایران خبر میرسد که جمهوری اسلامی در ادامه فشارها و بگیر و ببندهای خود، بازیهای آنلاین را هم فیلتر کرد
سایت خبری انتخاب گزارش داد بعد از مسدود شدن بازی کلش آو کلنز حالا بازیهایی مانند کال آف دیوتی موبایل، فورتنایت، دوتا ۲ و «سی اس جی او» و همچنین سرورهای کانتراسترایک از دسترس خارج شدهاند.
دبیر ستاد امر به معروف چهارمحال و بختیاری چند روز قبل گفته بود: «دشمن شدیدا روی دهه هشتاد و دهه نودیها سرمایهگذاری کرده و بازیهای هیجانی رایانهای برای به میدان آوردن نوجوانان در چنین روزی برنامهریزی شده بود.»
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی اما به المانیتور گفته تصاویر کتک زدن مردم در ایران ساختگی است.
حسین امیر عبداللهیان رفع تحریمهای مربوط به ماهواره و اینترنت از سوی آمریکا را دخالت در امور داخلی ایران دانست و اضافه کرد :«پیشنهاد میکنم به ایران سفر کنید؛ وضعیت حجاب را ببینید، هرکس در مسیر خودش، ولی با چارچوبهای قانونی که وجود دارد رفتار میکند الان اوضاع کاملا تحت کنترل است.»
در تحولی دیگر تیراندازی مرگبار ماموران امنیتی به «معترضان نمازگزار مسجد مکی» در زاهدان دهها کشته و زخمی برجا گذاشته است.
حساب توییتری «۱۵۰۰ تصویر» تعداد کشتهشدگان در زاهدان را حداقل ۳۶ نفر اعلام کرده است.
کمپین «فعالان بلوچ» میگوید روز جمعه، در پی فراخوان برای اعتراض به «قتل حکومتی مهسا امینی» و «تجاوز به دختر ۱۵ ساله بلوچ توسط سرهنگ ابراهیم کوچکزایی فرمانده انتظامی چابهار» در زاهدان تظاهرات برگزار شد.
اما خبرگزاری ایرنا مدعی شده ۱۹ نفر روز جمعه در زاهدان کشته شدند و کشتهشدگان ماموران کلانتری و عابران پیاده بودند که در «اقدامی تروریستی» جان باختند. به نوشته این خبرگزاری مسوول اطلاعات سپاه سلمان سیستان و بلوچستان در میان کشتهشدگان است.
بر اساس گزارشها ماموران در زاهدان به سوی معترضان که شعار «مرگ بر خامنهای» سر داده بودند، شلیک کردند.