لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۲۱

روحانی خواهان توافق مرضی الطرفین است


روز دوشنبه خبرگزاری فارس بعد از دیدار روسای جمهوری ایران و روسیه، از حسن روحانی نقل کرده که در این دیدار، ضمن «تشکر از مواضع روسیه در اجلاس اخیر ژنو و بیان اشتراکات فراوان در نظرات دو کشور»، تاکید کرده است که در مذاکرات اخیر پیشرفت‌های خوبی حاصل شده بود ولی باید همه به این نکته توجه داشته باشند که زیاده‌خواهی‌ها، می‌تواند مسیر توافق برد- برد را با دشواری‌هایی روبه‌رو کند. به نظر ما نباید شرایطی ایجاد شود که در اراده طرفین برای حصول توافق و رسیدن به نتیجه مرضی‌الطرفین خللی پدید آید.
بااین حال، گزارش مذاکرات ایران با نمایندگان کشورهای عضو گروه ۵+۱ در رسانه های ایران بازتاب های گوناگونی یافته است. سرمقاله های اخیر روزنامه های محافظه کار، حصول توافق ایران با غرب را بر سر فعالیت های اتمی اش معادل عقب نشینی ایران از حق فعالیت هسته ای می دانند. حسین شریعتمداری در سرمقاله ای در روزنامه کیهان، تلاش ایران را برای رسیدن به توافقی با غرب، بده بستان یا معامله توصیف می کند و چنین معامله ای را معادل باج خواهی می خواند.
سرمقاله کیهان با اشاره به گزارش یوکیا آمانو دبیر کل آژانس بین المللی انرژی هسته ای اشاره می کند و می گوید که وی در گزارش دیدار خود از فعالیت های هسته ای ایران، اشاره کرده است که ایران از سه ماه قبل، فعالیت های هسته ای خود و شمار سانتریفوژهای فعال را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش داده و این را نمادی از عقب نشینی ایران از «حق مسلم» خود خوانده است.

مفسران سیاسی محافظه کار ایران معتقدند که با توجه به گزارش آقای آمانو، غرب در قبال برنامه هسته ای ایران به خواسته های خود دست یافته و دیگر ادامه مذاکرات در ژنو بی معناست. روزنامه هایی چون کیهان می گویند ایران با دست کشیدن از فعالیت های هسته ای اش طی مدت اخیر، به غرب بدهکار نیست و کشورهای عضو گروه ۵+۱ باید از این بابت از ایران ممنون باشند، نه آن که انتظارات بیشتری را از این کشور مطرح کنند.

باربارا اسلیون، نویسنده، خبرنگار، و تحلیلگر مسائل ایران که هفتمین سفرش به ایران همزمان با برگزاری مراسم تحلیف حسن روحانی انجام شد، در پاسخ به پرسش تارنمای بخش فارسی صدای آمریکا پیرامون تنش میان افراط گرایان با دولت بر سر اتخاذ موضع در قبال مذاکره ایران با گروه ۵+۱، گفت:«به عقیده من با وجود سرمقاله کیهان و سخنانی که برخی محافظه کاران ایرانی طی هفته های اخیر در مورد پرونده هسته ای ایران گفته اند، محافظه کاران دست کم تاکنون، آتش خشم خود را تحت رهبری آیت الله خامنه ای خاموش نگاه داشته اندخانم اسلیون در ادامه گفت و گو با صدای آمریکا افزود:‌«اما اگر تیم روحانی نتواند طی مدت اندکی بر سر پرونده هسته ای ایران به توافقی دست یابد، آیت الله خامنه ای ممکن است اجازه برافروختن شعله این خشم را از سوی کیهان و گروه های افراط گرا و تندروی دیگر بدهد.»

در این حال، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، در گفت و گو با رسانه ها در خصوص کاهش فعالیت های اتمی ایران خاطرنشان کرده که ایران فعالیت های هسته ای تحقیقاتی و مطالعاتی خود را کماکان ادامه می دهد و ممکن است برداشت های گوناگونی از گزارش یوکیا آمانو از فعالیت های هسته ای سه ماه اخیر ایران بشود، اما ماهیت امر تفاوتی نکرده است.

رسانه های افراطی ایران برآنند که اسرائیل با اعمال سیاستی «سه وجهی» اراده کرده تا مانع حصول توافقی میان ایران و غرب بر سر فعالیت های هسته ای ایران شود. تحلیلگران راستگرای ایرانی برآنند که اسرائیل با تمام قوا تلاش می کند تا آمریکا را تحت تاثیر خود قرار دهد و این کشور را متقاعد به آن کند که یا اساسا با ایران به توافق نرسد یا اگر می رسد، توافقی مبنی بر محدود کردن کامل ایران در فعالیت های هسته ای اش باشد.
رسانه های راستگرای ایران در راستای این تحلیل، خواست دولتهای غربی از ایران را به اسرائیل منتسب می کنند، تا رسیدن به توافق را به عنوان تسلیم به اسرائیل اعلام کنند.

شریعتمداری در مقاله ای در روزنامه کیهان از آنچه به نقل از حسن روحانی گزارش شد اما ساعاتی پس از انتشار آن، از سوی دولت تکذیب شد، به عنوان واقعیت ماجرا یاد می کند: جمله «به مذاکرات با غرب خوشبین نیستم». تعبیر کیهان از «واقعیت» آن است که مذاکرات با غرب تنها در صورت عقب نشینی کامل ایران به ثمر می نشیند و نگرانی خود را از احتمال این عقب نشینی در آستانه برگزاری دور دوم مذاکرات در ژنو، ابراز می کند.

سایت خبری تحلیلی عصر ایران نیز در همین زمینه به نقل از هوشنگ امیر احمدی از شورای ایرانی- آمریکایی نقل کرده است که گفتگوهای ژنو هیچ شانسی برای موفقیت نداشته است، زیرا به گفته وی «چند کشور درون گروه ۵+۱، به خصوص آمریکا ، نتوانسته بودند خود را قانع کنند که حق غنی سازی اورانیوم در سرزمین ایران را به رسمیت بشناسند.»
امیر احمدی معتقد است این دسته از کشورهای غربی می خواهند ایران حق خود را در غنی سازی در حد «حفظ نمادین غنی سازی» تنزل دهند.
XS
SM
MD
LG