لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۴

ششمین روز مذاکرات هسته‌ای با دیدار اشتون و ظریف آغاز شد


عکس آرشیوی از محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران (راست) و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا - ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۳
عکس آرشیوی از محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران (راست) و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا - ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۳

ششمین روز از مذاکرات هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی، روز دوشنبه با دیدار دو جانبه کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در وین پایتخت اتریش آغاز شد.

به گفته مایکل مان سخنگوی کاترین اشتون، این نشست به منظور ارزیابی میزان پیشرفت مذاکرات هسته‌ای برگزار شده است.

طی سه روز گذشته، عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران و هلگا اشمید معاون اشتون، نگارش متن توافق احتمالی جامع با ایران را ادامه دادند.

مذاکره کننده‌ ارشد فرانسه در گفتگو با خبرنگار اعزامی بخش فارسی صدای آمریکا به وین، از روند کند، اما رو به جلوی مذاکرات خبر داد. نیکلا دو روویر با اشاره به این که بعد از ظهر دوشنبه و در روزهای آینده، دیدارها و گفتگو‌های بیشتری با هیات ایرانی انجام خواهد شد گفت، ایران چندان از مواضع خود در قبال ابعاد برنامه‌ غنی سازی‌اش کوتاه نیامده است.

این دیپلمات غربی در پاسخ به این پرسش که با توجه به روند کند مذاکرات، آیا به رسیدن به یک توافق جامع تا ۲۰ ژوئیه (۲۹ تیرماه) امیدوار است یا خیر، گفت «در مجموع فرد خوشبینی است».

فرانسه در مقایسه با دیگر مذاکره‌کنندگان غربی موضع سختگیرانه‌تری در قبال برنامه هسته‌ای ایران دارد. در آستانه دور قبلی مذاکرات هسته‌ای در وین، لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه در گفتگو با رادیو اروپای یک اعلام کرده بود: در حالی که غرب می‌گوید ایران می‌تواند چندصد سانتریفیوژ داشته باشد، ایران خواهان هزاران سانتریفیوژ است.

دو دیپلمات نزدیک به مذاکرات به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته‌‌اند همچنان اختلاف نظرهایی در مورد تعداد سانتریفیوژهای مورد درخواست ایران، در قبال لغو کامل تحریم‌های اقتصادی وجود دارد.

ایران و غرب بر سر ابعاد برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران و تعداد سانتریفیوژها از یک سو، و مدت زمان توافق جامع و چگونگی لغو کامل تحریم‌ها از سوی دیگر، اختلاف نظر‌ دارند.

یک مقام ارشد آمریکایی در ابتدای مذاکرات به خبرنگاران گفت تعداد سانتریفیوژهای ایران در مدت زمان اجرای توافق جامع، باید بخش کوچکی از تعداد سانتریفوژهای فعلی ایران باشد.

به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران حدود ۱۹ هزار و ۵۰۰ سانتریفیوژ نوع اول و پیشرفته دارد که از این تعداد بیش از نیمی از آنها فعال هستند. به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از یک دیپلمات غربی، ایران پیش از این خواهان ۵۰ هزار سانتریفیوژ بود، اما حالا تعداد سانتریفوژهای مورد درخواست خود را کاهش داده است؛ اما همین تعداد هم، زیاد و غیرقابل قبول است.

گفته می‌شود تعداد سانتریفیوژهای مورد درخواست غرب در دوره توافق کمتر از ۴ هزار دستگاه است.

پس از انتشار این گزارش عباس عراقچی با رد این موضوع اعلام کرد، اگر ایران هر محدودیتی را در هر قسمتی از برنامه‌های هسته‌اش به منظور اعتمادسازی بپذیرد، موقتی و دارای دوره زمانی خواهد بود.

یک مقام ارشد آمریکایی نیز اعلام کرده ابعاد غنی‌سازی اورانیوم ایران در مدت زمان توافق احتمالی باید محدود باشد، اما پس از آن، انتخاب با ایران است و با آن کشور همچون هر کشور دیگر عضو اِن پی تی برخورد خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، مشاور رئیس جمهوری ایران صبح روز دوشنبه اظهار امیدواری کرده است که این دور از گفتگوها تا ۲۹ تیر ماه – آخرین روز مهلت ۶ ماهه تعیین شده در توافق موقت آذر ماه ۱۳۹۲ – به نتیجه قطعی برسد.

نمایندگان ایران و کشورهای عضور گروه ۱+۵ شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان، در طولانی‌ترین دور مذاکرات، قصد دارند تا پیش از مهلت ۶ ماهه توافق شده، بر سر متن توافقنامه جامع و نهایی بر سر برنامه هسته‌ای ایران به توافق برسند.

در صورت توافق، برنامه اتمی ایران محدود و در ازای آن، تحریم‌های بین المللی گسترده علیه این کشور برداشته می‌شود.

محمدعلی نجفی همچنین گفت اگر تا ۲۰ ژوئیه هم متن نهایی تنظیم و توافق نشود، نگران نیستیم، چرا که در فاصله زمانی دو تا سه ماهه بعدی کار انجام خواهد شد.

روز گذشته خبرگزاری‌های ایران نقل قول‌هایی از علی لاریجانی رئیس مجلس ایران منتشر کردند که گفته بود در مذاکرات خطوط قرمز مشخصی داریم و از آنها عدول نکرده و نمی‌کنیم، البته مسیری را طی خواهیم کرد که مذاکرات ادامه یابد و به نتیجه برسد.

XS
SM
MD
LG