لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۱

بودجه ۱۹ هزار میلیارد تومانی برای افزایش جمعیت در ایران با وجود مشکلات معیشتی و زیست محیطی


علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران.
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران.

مهتاب وحیدی‌راد- محمدحسن آصفری، نماینده اراک در مجلس شورای اسلامی، روز پنجشنبه ۱۶ دی‌ماه از تصویب بودجه‌ای به میزان ۱۹ هزار میلیارد تومان برای اجرای «طرح تعالی جمعیت و خانواده» خبر داد.

این طرح که دو ماه پیش به تصویب شورای نگهبان رسید، در راستای اجرای سیاست‌های حکومت ایران برای تشویق جوانان به ازدواج و افزایش جمعیت است.

در میان ده‌ها مشکل ریز و درشت در ایران از جمله مشکلات معیشتی، مقام‌های جمهوری اسلامی همچنان اصرار به افزایش جمعیت دارند و برای دستیابی به این هدف طی سال‌های اخیر طرح‌هایی را نیز تصویب و اجرا کرده‌اند.

آیت‌الله علی خامنه‌ای بهمن‌ماه سال ۱۳۹۹ بار دیگر بر لزوم تشکیل خانواده و فرزندآوری به‌عنوان «نیازهای حیاتی امروز و فردای کشور» تأکید کرده بود.

و اکنون در ادامه این سیاست، یک نماینده مجلس از تصویب بودجه ۱۹ هزار میلیارد تومانی برای افزایش جمعیت خبر داده است.

محمدحسن آصفری، نماینده اراک در مجلس شورای اسلامی، روز پنجشنبه گفت: «با توجه به مصوبه‌ای که مجلس به عنوان طرح تعالی جمعیت و خانواده مورد تصویب قرار داده، ۱۹ هزار میلیارد تومان در این حوزه مصوب شده است که امیدواریم این مهم هم اجرایی شود.»

«طرح تعالی جمعیت و خانواده» که آبان امسال به تایید شورای نگهبان رسید، مشوق‌هایی را برای ازدواج و فرزندآوری از قبیل واگذاری مسکن به افراد متاهل، افزایش سه برابری یارانه برای فرزندان خانواده‌های دهک‌های پایین، پرداخت وام ۳۰ میلیون تومانی و معافیت مالیاتی ۱۵ درصدی به ازای هر فرزند ارائه می‌دهد.

در این رابطه حکومت ایران اعمال محدودیت برای پیشگیری از بارداری و ممنوعیت سقط جنین را هم در دستور کار خود قرار داده است.

پزشکان و کارشناسان حوزه سلامت نسبت به عواقب این اقدامات هشدار می‌دهند و می‌گویند این اقدامات می‌تواند عواقبی مانند افزایش بیماری‌های آمیزشی از جمله ایدز و هپاتیت را به دنبال داشته باشد.

از آبان‌ سال ۱۳۹۲ که آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، از خواسته‌اش برای افزایش جمعیت ایران تا ۱۵۰ میلیون نفر سخن گفت، سیاست‌های حکومت همسو با سخنان او تغییر کرد و علاوه بر تصویب طرح‌های مختلف در این زمینه، جمهوری اسلامی به طور گسترده‌ای به تبلیغ فرزندآوری در کتاب‌های درسی و رسانه‌ها هم روی آورد.

اجرای این طرح‌ها و تبلیغات برای فرزندآوری در حالی است که کارشناسان می‌گویند زیرساخت‌های ایران پاسخگوی جمعیت بیشتر نیست.

در راس این مشکلات کم‌آبی و خشکسالی است که طی سال‌های اخیر به وضعیت بحرانی رسیده است و در ماه‌های گذشته نیز تجمعاتی اعتراضی نسبت به کم‌آبی در برخی مناطق از جمله در استان‌های خوزستان و اصفهان برگزار شد.

شرکت آب و فاضلاب ایران تابستان گذشته اعلام کرد که آب‌رسانی به هشت هزار روستا با تانکر انجام می‌شود.

مسئله قطع برق هم طی تابستان گذشته بر معضل کم‌آبی افزوده شد؛ مشکلاتی که در گرمای شدید تابستان برای شهروندان سخت و رنج‌آور است.

وضعیت محیط زیست در ایران نیز در شرایطی است که کارشناسان آن را بحرانی ارزیابی می‌کنند؛ از کاهش جنگل‌ها و مراتع گرفته تا چالش‌های حیات وحش که وضعیت اکوسیستم و حیات انسان‌ها را دستخوش تغییر می‌کند.

اما به جز این موارد شاید بتوان مشکلات اقتصادی در ایران را مهم‌ترین دلیلی دانست که میل به فرزندآوری را کاهش داده و بحران معیشتی به جایی رسیده است که حتی وعده‌های دولت در مورد اعطای وام و یارانه هم پاسخگوی آن نیست.

تورم افسارگسیخته و افزایش قیمت کالاها و خدمات در ایران طی سال‌های اخیر چنان روند صعودی به خود گرفته است که زوج‌های جوان ترجیح می‌دهند قید داشتن فرزند را بزنند یا به یک فرزند اکتفا کنند.

بنا بر آمارهای دولتی نرخ ازدواج نیز طی سال‌های اخیر کاهشی چشمگیر داشته است.

مرکز آمار ایران آبان‌ماه امسال اعلام کرد که از سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۹ آمار ازدواج بیش از ۳۶ درصد کاهش یافته است.

XS
SM
MD
LG