در شرایطی که ایران با مشکلات بیشمار، از جمله بحرانهای شدید اقتصادی، اجتماعی، و زیستمحیطی، روبهرو است و حکومت عملا ناتوانی خود در تامین ابتداییترین نیازهای معیشتی جمعیت کنونی کشور را به نمایش گذاشته و با اتخاذ تصمیمات بحثبرانگیزی مانند سهمیهای کردن بنزین و افزایش سهبرابری قیمت بنزین آزاد خانوادههای ایرانی را به شدت تحت فشار قرار داده است، ارکان مختلف نظام همچنان سیاست افزایش جمعیت را دنبال میکنند.
علی فدوی، جانشین فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز یکشنبه ۳ آذر ماه با انتقاد از وجود فقط دو فرزند برای خانوادهها و با بیان این که خود او نیز ۵ فرزند دارد، «فرزندآوری» بیشتر در ایران را «یک واجب» خواند و گفت که حداقل تعداد فرزند برای خانوادههای بسیجی و سپاهی باید ۵ فرزند باشد.
موضوع فرزندآوری مربوط به سیاست های کلی خانواده است که خامنهای آن را در سال ۹۵ ابلاغ کرد و یکی از این سیاستها را حمایت از «رشد سلامت باروری و افزایش فرزندآوری» با هدف افزایش جمعیت مسلمانان عنوان کرد.
این در حالی است که جمعیت ایران در حال حاضر ۸۳ میلیون نفر است و بنابر آمار رسمی که از سوی قائم مقام رئیس کمیته امداد اعلام شده است، گفته میشود ۱۶ میلیون نفر زیر خط فقر هستند.
بنابر این آمار در حال حاضر تنها حدود چهار میلیون نفر تحت پوشش کمیته امداد هستند و براساس برآوردها اگر تمام افراد زیر خط فقر در حد تامین خوراک تحت پوشش قرار گیرند، یازده هزار میلیارد تومان کسری بودجه به وجود می آید.
در سالهای گذشته، دولت ایران برنامه بسیار موثر کنترل خانواده را که از طریق آن مردم به مشاوره رایگان، راه های جلوگیری از بارداری، و حتی وازکتومی دسترسی داشتند به تعلیق درآورد.
پیشتر سازمان عفو بینالملل با انتقاد از سیاستهای ایران در مورد افزایش جمعیت اعلام کرد که طرحهای حکومت در توقف ارائه خدمات تنظیم خانواده در ایران، نه تنها حقوق زنان را دهها سال عقب میبرد، بلکه موجب «نقض حقوق بشر» است.
وجود سوءمدیریت و فساد گسترده در ارکان و اجزاء مختلف ساختار حاکمیتی ایران بارها آماج انتقاد شدید دولتمردان و قانونگذاران ایالات متحده قرار گرفته است. ایالات متحده به کرات فساد و سوءمدیریت نهادینه، خاصهخرجیها و امتیازات انحصاری برای افراد نزدیک به حلقههای قدرت، نقض حقوق شهروندان، سرکوب خواستههای به حق مردم، غارت داراییهای خدادادی ایران، و جنگافروزیهای جاهطلبانه منطقهای و جهانی سران رژیم حاکم بر ایران را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اجتماعی، معیشتی، رفاهی، اقتصادی، و مالی مردم ایران دانسته است.