لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۰

۱۶ زندانی سیاسی وقایع پس از ۱۳۸۸ آزاد شدند


زندان اوین
زندان اوین
در آستانه سفر حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران به نیویورک، شانزده زندانی سیاسی در روزهای سه شنبه و چهارشنبه ۲۶ و ۲۷ شهریور از زندان آزاد شدند. نسرین ستوده، عیسی سحرخیز، فیض الله عرب سرخی از جمله زندانیانی هستند که این روزها به خانه خود بازگشته اند.

این آزادی ها که به صورت مشروط صورت گرفته در ساعت های مختلف روزهای سه شنبه و چهارشنبه ۲۶ و ۲۷ شهریور صورت گرفته است. نه تن از زندانیان آزاد شده زن هستند. برخی از زندانیان آزاد شده آخرین ماه های دوران زندان خود را می گذراندند و برخی از آنان نیز به بیماری های وخیم جسمی مبتلا هستند. همه این زندانیان در پی حوادث پس از انتخابات ۱۳۸۸ دستگیر شده اند.

حسن روحانی، که قرار است در نخستین روزها ی مهرماه برای شرکت و سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک برود، در هنگام فعالیت های انتخاباتی خود وعده داده بود که از طریق رایزنی با مقام های عالی کشور و رؤسای قوا، زمینه آزادی زندانیان سیاسی را فراهم کند. رسانه ها و فعالان حقوق بشر احتمال می دهند که این روند ادامه یابد.

آزادی نه زندانی سیاسی زن
۹ تن از زندانیان آزاد شده در دوروز اخیر از زنان زندانی در بند سیاسی اوین هستند.
نسرین ستوده، مهسا امرآبادی، محبوبه کرمی، مریم جلیلی، میترا رحمتی، فرح واضحان، ژیلا مکوندی، صغرا غلام نژاد و کفایت ملک محمدی از زنان زندانی بودند که در بند سیاسی زنان زندان اوین دوران محکومیت خود را می گذراندند.

نسرین ستوده، وکیل دادگستری و فعال حقوق زنان و کودکان است که به شش سال زندان و ۲۰ سال محرومیت از وکالت و ۲۰ سال ممنوعیت از سفر به خارج از کشور محکوم شده بود.

مهسا امرآبادی، همسر مسعود باستانی، روزنامه نگار و زندانی سیاسی ای است که هم اکنون دوران محکومیت خود را در زندان گوهردشت می گذراند. مهسا امرآبادی از بازداشت شدگان پس از انتخابات ۱۳۸۸ است که نخستین بار در خرداد ۱۳۸۸ دستگیر شد و حدود سه ماه در بند انفرادی ۲۰۹ گذراند. او بار دیگر در اسفند ۱۳۸۹ به خاطر شرکت در تجمعات اعتراض آمیز به حصر میر حسین موسوی و مهدی کروبی به یک سال حبس تعزیری و ۴ سال حبس تعلیقی محکوم شد.

محبوبه کرمی فعال زنان عضو جبهه مشارکت و از اعضای کمپین یک میلیون امضاست که در اسفند ۱۳۸۸ بازداشت شد. دادگاه تجدید نظر به ریاست قاضی موحد او را به سه سال حبس تعزیری محکوم کرد.

مریم جلیلی و میترا رحمتی دو زندانی آزاد شده دیگر از نوکیشان مسیحی بودند که هردو به دوسال و نیم زندان محکوم شده بودند . مریم جلیلی چندین ماه در بند ۲۰۹ اوین زندانی بود. به گزارش خانه حقوق بشر اتهام او «عضویت در گروه غیرقانونی» اعلا م شده بود. مریم جلیلی درتابستان ۱۳۹۰ و میترا رحمتی چندماه پیش از او زندانی شده بودند.

فرح (المیرا) واضحان زندانی آزادشده دیگر است که مدت محکومیت ۱۷ سال زندان خود را در اوین می گذراند. خانم واضحان پس از سال ها زندگی در خارج از کشور برای دیدار از فرزند ۱۸ ساله خود که به سرطان مبتلا بود به ایران بازگشته بود. اما در پی حوادث عاشورای ۱۳۸۸ همراه با همسر و دو فرزندش در منزل خود بازداشت شد و در ۱۳ مرداد همان سال به اتهام محاربه و شرکت در اعتراض های حیابانی به اعدام محکوم شد. حکم اعدام او که در دادگاه تجدید نظر نیز تایید شده بود در دیوان عدالت اداری به ۱۷ سال زندان تغییر یافت.
سازمان های مدافع حقوق بشر و زندانیان سیاسی در ایران بارها از وضعیت جسمی وخیم خانم واضحان گزارش داده اند. این گزارش ها حاکی از نارسایی قلبی و وجود غده بدخیم در شکم او بوده اند. خانم واضحان در ۱۴ مهرماه ۱۳۹۱ در اعتراض به ممانعت مقام های زندان از انتقال اوبه بیمارستان تخصصی برای عمل جراحی و لغو مرخصی درمانی او که با سپردن وثیقه و به دلیل وخامت وضعیت جسمی او انجام شده بود، دست به اعتصاب غذا زد.

کفایت (ناهید) ملک محمدی زندانی سیاسی دیگری ست که شب گذشته به طور مشروط اززندان آزاد شده است. او به سردردشدید، ناراحتی قلبی و پارگی گوش دچار بوده و پزشکان زندان بارها بر لزوم عمل جراحی گوش او تاکید کرده اما مسئولان زندان از آن جلوگیری می کردند. کفایت ملک محمدی از زندانیان دهه شصت است که به هنگام دستگیری باردار بود و فرزند بزرگ خود را در زندان به دنیاآورد. او در سال ۱۳۸۷ هنگامی که قصد داشت برای دیدار از بستگانش به عراق سفر کند در فرودگاه بازداشت شد.
پس از آن در عاشورای سال ۱۳۸۸ به همراه همسرش دستگیر شد و به گفته نسیم غنوی، وکیل او، در دادگاهی به ریاست قاضی مقیسه به اتهام«اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» به پنج سال زندان محکوم شد. این حکم در دادگاه تجدید نظر تایید شد. علی اصغر محمودیان، همسر او نیز دردی ماه ۱۳۸۸ به اتهام محاربه و اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور بازداشت و به شش سال زندان و تبعید به زندان سمنان محکوم شد. او که اززندانیان دهه شصت است و چندین سال از عمر خود را در زندان گذرانده است، اکنون دوران محکومیت خود را می گذراند.

صغرا غلام نژاد نیز به اتهام ارتباط با سازمان مجاهدیتن خلق بازداشت و به دو سال حبس تعزیری محکوم شده بود.

ژیلا کرم زاده مکوندی فعال زنان و از حامیان مادران پارک لاله و مادران عزادار است که در ششم دی ماه ۱۳۹۰ برای سومین بار دستگیر و به بند زنان زندان اوین منتقل شد. پیش از آن دوبار، در آذرماه ۱۳۸۸ و بهمن ماه ۱۳۸۸همراه با چندتن دیگراز حامیان مادران عزادار در خانه خود دستگیر شده بود که پس از چندماه با قید کفالت آزادشده بودند.

عرب سرخی، سحرخیز و امین زاده در میان آزاد شدگان
هفت مرد زندانی سیاسی نیز در دو روز اخیر آزاد شده اند. نادر بابایی، محمدعلی ولایتی، حسین زرینی، که روز سه شنبه آزاد شده اند از بازداشت شدگان پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ هستند.
دکتر نادر بابایی به ۶ سال و شش ماه زندان تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده بود که حکم شلاق او در مرداد ۱۳۹۱ در زندان اوین اجرا شد.

محمدعلی ولایتی و حسین زرینی که هردو از حامیان میرحسین موسوی در انتخابات ۱۳۸۸ بوده اند به دوسال و چهار سال زندان محکوم شده بودند.

فیض الله عرب سرخی، از اعضای ارشد سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی است که چند روز پس از انتخابات دولت دهم بازداشت شد و به شش سال حبس تعزیری محکوم شد. آزادی او که با سپردن وثیقه صورت گرفته در حالی ست که او از روز دوشنبه برای عمل جراحی به بیمارستان منتقل شده است.

عیسی سحر خیز، روزنامه نگار و فعال سیاسی، میر طاهر موسوی نماینده سابق کرج در مجلس شورای اسلامی و محسن امین زاده معاون وزارت خارجه در دولت محمد خاتمی از دیگر زندانیان سیاسی پس از انتخابات ۱۳۸۸ هستند که در دو روز اخیر آزاد شده اند.
XS
SM
MD
LG