لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۲۳

قوه قضائیه ایران برخی معترضان بازداشت‌شده در اصفهان را به «تیراندازی» متهم کرد


اعتراضات اصفهان - آرشیو
اعتراضات اصفهان - آرشیو

سخنگوی قوه قضائیه ایران با متهم کردن برخی معترضان در اصفهان به «تیراندازی»، تعداد بازداشت‌شدگان اعتراض‌های اخیر در این شهر را ۱۳۰ نفر اعلام کرد.

اظهارات ذبیح‌الله خداییان در حالی است که بر اساس تصاویر و ویدیوهای منتشرشده از اعتراض‌ها در اصفهان، نیروهای گارد ویژه و امنیتی سلاح در دست داشتند و به سوی معترضان شلیک کردند. همچنین تعدادی از معترضان که در میان آنها کودکان، زنان و سالمندان دیده می‌شوند، با اصابت گلوله‌های ساچمه‌ای زخمی و برخی نابینا شده‌اند.

چند روز بعد از سرکوب خشونت‌آمیز اعتراض‌های مسالمت‌آمیز در اصفهان، صدا و سیمای دولتی ایران با پخش اعتراف‌های دو فرد، مدعی دست داشتن آنها در «صحنه‌سازی» و «تحریک» معترضان شد.

به گزارش رسانه‌های ایران، ذبیح‌الله خداییان، سخنگوی قوه قضاییه روز سه‌شنبه ۱۶ آذر در نشست خبری، تعداد بازداشت‌شدگان اعتراض‌های اصفهان را «۱۳۰ نفر» اعلام کرد و گفت: «برخی بلافاصله آزاد شدند و دیروز هم اکثر آنها آزاد شدند. جز افرادی که تیراندازی مسلحانه داشتند،» بقیه با سپردن وثیقه و کفالت آزاد شده‌اند.

گزارش‌های غیررسمی حاکی از آن است که در جریان اعتراضات اصفهان بیش از ۲۱۴ تن، از جمله ۱۳ کودک، بازداشت شدند.

خداییان ادعا کرد که مسالمت‌آمیز بودن اعتراض‌های مردم سبب شد «تحت تأثیر دشمنان، افرادی در صفوف مردم نفوذ کنند و دست به اغتشاش بزنند.»

سخنگوی قوه قضاییه گروهی از معترضان را به «اقدام به سلب امنیت مردم و تخریب اموال مردم» متهم کرد که «مانع طرح صحیح خواسته مردم شدند.»

خداییان گفت: «خود مردم اصفهان وارد عمل شدند و با کمک نیروی انتظامی آن را خاتمه دادند.»

اما روزنامه شرق روز ۲۲ آبان از حضور مأموران لباس شخصی در میان معترضان خبر داده و نوشته بود: «کشاورزان موبایل کسی را که در حال تصویربرداری بوده، گرفته‌اند به ظن این که هدفی جز خبررسانی دارد. مامور امنیتی می‌گوید شخص مذکور اصلا مامورنما است، موبایلش را بدهید که پیگیری کنیم.»

پیش‌تر، ابوالفضل قدیانی، فعال سیاسی، در بیانیه‌ای رهبر جمهوری اسلامی را مسئول اصلی وضعیت موجود دانست و نوشت مدیریتی که در این کشور اعمال می‌شود «مدیریت تخریب و ویرانگری» و «غارت و تاراج» است «که فقط منافع حاکمان و در رأس آنان منافع علی خامنه‌ای و بقای حکومت غیرقانونی، نامشروع، غاصبانه، و مادام‌العمر وی در نظر گرفته می‌شود.»

در اعتراض‌ها به سوء مدیریت منابع آب توسط دولت، که موجب خشک شدن زاینده‌رود پرآب‌ترین رودخانه فلات مرکزی ایران شده است، علاوه بر کشاورزان که خواستار حق‌آبه خود برای کشاورزی بودند، مردم نیز حضور داشتند.

شهر اصفهان پاییز امسال صحنه یکی از بزرگ‌ترین تجمع‌های اعتراضی در دهه اخیر بود. مردم معترض حکومت را به «دزدیدن» آب زاینده‌رود متهم می‌کنند.

در روزهای آغازین اعتراض‌ها در بستر خشک زاینده‌رود جریان داشت، اما نیروهای امنیتی ایران در نخستین ساعات پنج‌شنبه ۴ آذر به کسانی که در بستر این رودخانه چادر زده بودند حمله کردند، چادرها را آتش زدند و معترضان را به زور از محل بیرون راندند.

یک هفته پس از آن، معترضان برای حضور گسترده مردم فراخوان داده و از همگان خواستند برای اعتراض به سیاست‌های حکومت در این حوزه، در مقابل پل خواجو و بستر زاینده‌رود و مناطق پیرامونی تجمع‌کنند.

با این حال نیروهای امنیتی پیش‌دستی کردند تا از برگزاری تجمعی گسترده مانند آن چه جمعه قبل از آن روی داد جلوگیری کنند.

XS
SM
MD
LG