خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی که روز پنجشنبه ۲۸ بهمن منتشر کرد، به نقل از دیپلماتها نوشت که توافق میان ایران و آمریکا برای احیای برجام در حال شکلگیری است.
طبق این گزارش، متن پیشنویس این توافق ۲۰ صفحه است و در آن، آزادی زندانیان غربی در ایران نیز لحاظ شده است. رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، پیشتر گفته بود که آزادی گروگانها در ایران «یک پیشنیاز برای احیای برجام» است.
در گزارش رویترز آمده است که توافقی که در حال شکلگیری است شامل گامهایی است که دو طرف توافق باید برای منطبق شدن باتعهداتشان، طی مراحلی بردارند.
دیپلماتها میگویند که اولین گامها شامل معافیت از تحریمهای نفتی نمی شود.
این گزارش میگوید که نمایندگان ایران، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه، آلمان، اتحادیه اروپا و آمریکا همچنان در حال مذاکره درباره جزئیات پیش نویس توافق هستند. اما به گفته نمایندگان در مذاکرات، کار روی بسیاری از متن پیشنویس انجام شده است، اما برخی از مسائل مشکل باقی مانده است.
به گفته دیپلماتها این پیشنویس شامل رفع مسدودیت حدود ۷ میلیارد دلار از داراییهای ایران در بانکهای کره جنوبی میشود که به خاطر تحریمهای آمریکا صورت گرفته است و شامل آزادی زندانیان غربی در ایران میشود.
طبق گزارش، زمانی که گامهای اولیه برداشته و تایید شود، مرحله اصلی برداشتن تحریمها آغاز میشود که بسیاری از دیپلماتها از آن به عنوان «روز اجرای دوباره» یاد کردهاند که اشاره به اجرای دوباره برجام دارد که فروپاشی آن پس از خروج دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از برجام، آغاز شده بود.
رویتر مینویسد که مدت زمان انجام این مراحل هنوز مورد توافق قرار نگرفته است اما برخی گمانهزنیها میگویند که این مدت بین یک تا سه ماه است.
دیپلماتها میگویند ایران به سقف غنیسازی اورانیوم به خلوص ۳.۶۷ درصد بازمیگردد.
توافق جدید همچنین شامل صدور معافیت از تحریمها، و نه برداشتن کل تحریمها در یک مرحله، برای نفت ایران میشود که برای اقتصاد ایران حیاتی است.
دور هشتم مذاکرات وین در وین اتریش در حال انجام است. آمریکا و ایران مذاکرات غیر مستقیمی از طریق آلمان، فرانسه، بریتانیا، روسیه و چین با حضور هماهنگ کننده اتحادیه اروپا پیش میبرند. دولت بایدن از آغاز کار گفته که آماده بازگرداندن ایالات متحده به توافق برجام است اما ایران نیز باید به تعهدات خود در این توافق باز گردد. جمهوری اسلامی میگوید تا تحریمهای هستهای برداشته نشود، تهران به تعهدات خود عمل نخواهد کرد.
یک دیپلمات خاورمیانه که از مذاکرات آگاه شده است، به رویترز گفته است که همانطور که در زمان باراک اوباما و ترامپ انجام میشد، صادرات نفت ایران تحت معافیتهای ۹۰ تا ۱۲۰ روزه صورت میگرفت و تا زمان خروج ترامپ از توافق تمدید میشد و حالا بر سر آنها دوباره توافق شده است.
دیپلماتها میگویند که هنوز مشخص نیست مذاکرات به نتیجه خواهد رسید و همچنین برداشتن برخی از تحریمهای حساس نیازمند گفتگوی مستقیم مقامات آمریکایی و ایرانی خواهد بود. ایران تاکنون از مذاکرات مستقیم با آمریکا خودداری کرده است.