خبرگزاری رویترز در گزارشی میگوید که جمهوری اسلامی ایران برای مهار کردن اقدامات بیثباتکننده گروههای مورد حمایتش در عراق، مداخله کرده است.
به نوشته رویترز این اقدامات در حالی انجام می شود که تهران همزمان با مذاکرات پرتنش بر سر برنامه هستهای خود با ایالات متحده در پی آن است که نفوذ عمیق خود در عراق را نیز حفظ کند.
رویترز مینویسد یکی از این موارد مداخله سطح بالا ماه گذشته میلادی و ساعاتی پس از حمله به اقامتگاه نخست وزیر عراق صورت گرفت. برخی از مقامات عراقی در بغداد گروههای مورد حمایت ایران را مقصر آن حمله دانستند.
به گفته مقامات شبهنظامی و سیاستمداران عراقی نزدیک به شبهنظامیان، و همچنین به گفته دیپلماتهای غربی و یک منبع امنیتی عراقی، اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه، پس از وقوع آن حمله با عجله به بغداد رفت.
قاآنی برای شبهنظامیان طرفدار ایران که از تایید نتایج اولیه انتخابات پارلمانی ۱۰ اکتبر خودداری میکردند حامل این پیام بود که باید نتیجه انتخابات را بپذیرند.
در آن انتخابات مقتدی صدر، روحانی شیعه مخالف نفوذ ایران، برنده اصلی بود.
طبق این گزارش قاآنی به رهبران دو شبهنظامی گفت که مسائل کوچک سیاسی اصل حضور اکثریت شیعه عراق بر عرصه قدرت را تهدید میکند، حضوری که به نوشته رویترز از طریق آن ایران نفوذ خود را اعمال میکند.
رویترز به نقل از منابع خود میگوید که طی یک جلسه کوتاه که در دفتر یک سیاستمدار کهنه کار عراقی مورد حمایت ایران در بغداد برگزار شد، قاآنی دو رهبر گروه های شبه نظامی عمده مورد حمایت ایران را مورد سرزنش قرار داد و آنها را متهم کرد که پیامدهای انتخابات را بد مدیریت می کنند. قاآنی از آنها خواست حامیان و شبهنظامیان خود را کنترل کنند. قاآنی گروه کوچکی را نیز در آن جمله همراه خود آورده بود.
رویترز به نقل از یک مقام شبه نظامی مینویسد که: «ایرانیها عصبانی بودند.» او افزود: یکی از مقامات ایرانی پرسید: «آیا جنگ داخلی شیعیان را می خواهید؟» این مقام از اعلام هویت فرد ایرانی که این سخنان را گفته است خودداری کرد.
به نوشته رویترز، مقاماتی که با قاآنی دیدار داشتند هادی العامری از متحدان شبهنظامی دیرین ایران و قیس الخزعلی، یکی دیگر از رهبران شبهنظامی-سیاسی، بودند. رویترز میگوید دفترهای آنها به پاسخ برای اظهار نظر واکنش نشان ندادند. هادی العامری علنی حمله به اقامتگاه نخست وزیر عراق را محکوم کرده است و خزعلی افراد ناشناس را مسئول دانسته است. ایران نیز آن حمله را به طور علنی محکوم کرد.