لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۵

تناقض‌ها درباره خودکشی سینا قنبری؛ همزمان با اتهام قوه قضائیه به معترضان


در حالیکه پیشتر مقام های قضایی از وجود فیلمی از خودکشی یکی از بازداشت شدگان اعتراضات اخیر ایران خبر داده بودند، یکی از نمایندگان بازدید کننده از زندان اوین اعلام کرد فیلمی از خودکشی سینا قنبری، بازداشتی اعتراضات اخیر که در زندان جان باخت، وجود ندارد.

علیرضا رحیمی، نماینده مجلس روز دوشنبه ۱۶ بهمن در کانال تلگرام خود نوشت: «از اين فيلم در جاهای مختلف به اشتباه به نام فيلم خودکشی سينا قنبری نام برده می‌شود درحالیکه فيلم حاوی ساعاتی از وضعيت محوطه سرويس‌های بهداشتی زندان بوده و داخل سرويس يا ماجرايی که منجر به مرگ شده در فيلم وجود ندارد و اساسا فيلمی از خودکشی وجود ندارد.»

از زمان اعتراضات در ایران در دیماه، ایالات متحده آمریکا در چند موضع گیری پیاپی از معترضان حمایت کرد و از حکومت ایران خواست حق اعتراض مردم را به رسمیت بشناسد. وزارت خارجه آمریکا همچنین خواستار توضیح ایران درباره مرگ بازداشت شدگان در زندان های ایران شد.

در اعتراضات دی ماه امسال حدود پنج هزار نفر بازداشت شدند و دست کم ۲۵ نفر کشته شند.

علیرضا رحیمی، نماینده مجلس روز دوشنبه درباره فیلم خودکشی سینا قنبری توضیح داد که در این فیلمی که برای نمایندگان بازدید کننده از زندان اوین پخش شد، یکی از زندانیان با هویت سینا قنبری در روز ۱۶ دی، ساعت سه بامداد در حالی ‌که کيسه پلاستيک مشکی بلند و پيچيده ‌شده‌ای در دست راست دارد وارد می‌شود. مستقيما سمت يکی از سرويس‌ها رفته و وارد آن می‌شود و در را بسته و ديگر هيچ چيز نمايش داده نمی‌شود. مدت بسيار طولانی بدون هيچ اتفاق يا حرکتی محوطه سرويس‌ها ضبط شده تا اينکه حدود دو ساعت بعد يکی از زندانيان وارد شده و مستقيما به‌‌ همان سرويسی که سينا رفته وارد می شود و با صحنه جسد افتاده بر زمين مواجه و به حالت بهت و شوکه بر می گردد.

به گفته آقای رحیمی، سینا قنبری روز ۱۶ دی در یکی از ایستگاههای مترو به همراه ۲۱ نفر دیگر بازداشت شد. او هنگام ورود به زندان اعلام کرد که اعتیاد ندارد و به همین دلیل به بند افراد سالم فرستاده ‌شد. در نهایت هم برای او وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی صادر شده بود.

توضیحات این نماینده مجلس در حالیست که پیشتر محمدجواد فتحی٬ عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس٬‌ گفته بود که طی بازدید هیاتی از نمایندگان از زندان اوین، فیلم خودکشی سینا قنبری و محل حادثه نشان داده شد که حکایت از خودکشی داشت. اما قضاوت قطعی مستلزم انجام تحقیقات دقیق قضایی است.

مرگ سینا قنبری ۲۲ ساله در بازداشتگاه قرنطینه زندان اوین در پی اعتراضات دی ماه گذشته، موجی از نگرانی‌ها از بدرفتاری با بازداشت شدگان را در پی داشت. یک نماینده مجلس نیز نسبت به وقوع حوادثی مانند آنچه در سال ۸۸ در کهریزک رخ داده بود، هشدار داد.

علاوه بر سینا قنبری، وحید حیدری در اراک و سارو قهرمانی در سنندج نیز پس از بازداشت در جریان اعترضات اخیر، در زندان جان باختند. مقامات زندان پیشتر در پی مرگ سینا قنبری در زندان اعلام کرده بودند که او اعتیاد داشته و خودکشی کرده است.

اتهام مصرف قرص به معترضان به حجاب اجباری

از سوی دیگر، غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگو و معاون اول قوه قضائیه در واکنش به اقدام نمادین اعتراض برخی از زنان و دختران به حجاب اجباری، گفت که برخی از آنها تحت تاثیر مصرف مواد مخدر صنعتی دست به این کار زده‌اند.

این نخستین بار نیست که مقام‌های جمهوری اسلامی معترضان را به مصرف قرص و مواد مخدر متهم می‌کنند. پیشتر حسن نوروزی، عضو کمیسیون قضایی مجلس گفته بود که به برخی از حاضران در تجمع‌های اعتراضی اخیر، قرص خورانده شده بود.

همزمان با اعتراضات گسترده در شهرهای مختلف ایران در دی ماه گذشته، حرکت نمادین زنی در خیابان انقلاب به حجاب اجباری خبرساز شد.

در پی بازداشت و آزادی او، دختران و زنان دیگری در تهران و چند شهر بزرگ ایران در اقدامی نمادین به حجاب اجباری اعتراض کردند.

در پی این اقدام، یک مقام قضایی اعلام کرد که ۲۹ نفر از این زنان و دختران بازداشت شدند، البته برخی از آنها بدون تشکیل پرونده آزاد شدند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG