گمانهزنیها در مورد حجاب اختیاری بعنوان اولین دستاورد اعتراضات مردمی بالاگرفته است و دادستان کل کشور خبر داد که مجلس و شورای عالی انقلاب در حال کار بر روی مساله حجاب هستند؛ نتایج آن تا ۱۵ روز آینده مشخص خواهد شد.
احمد صالحی، رئیس مرکز ارتباطات مردمی ریاست جمهوری روز نهم آذر به ایرنا گفت: «درخواستهایی مبنی بر آزادی پوشش در جامعه وجود دارد که به مسئولان منتقل میشود.»
محمد جعفر منتظری، دادستان کل کشور نیز از کشف حجاب به عنوان یکی از رنج های کنونی یاد کرد و گفت: مجلس و شورای عالی انقلاب اسلامی در حال کار و مطالعه بر روی مسئله حجاب هستند که نتایج آن تا ۱۵ روز آینده مشخص می شود.
او ضمن تاکید بر اهمیت به کارگیری تدبیر و حل مدبرانه مسئله گفت که دستگاه قضایی به دنبال تعطیلی پلیس امنیت اجتماعی نیست ولی در حال تدوین و نوشتن پیش نویس لایحه مربوط به حوزه عفاف و حجاب است.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که بسیاری با بدبینی به موضوع نگاه میکنند و معتقدند جمهوری اسلامی در مورد حجاب اجباری کوتاه نخواهد آمد.
در طرف مقابل اما شاهد هستیم پش از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و شروع اعتراضات مردمی، حجاب اجباری در شهرهای مختلف جای خود را به حجاب اختیاری داده است و حاکمیت نیز در شرایط کنونی ترجیحی جز عبور از کنار آن نداشته است.
عبور از حجاب اجباری از مردم عادی در کوچه و خیابان به اماکنی مثل دانشگاه هم رسیده است و روز گذشته جمعی از دانشجویان پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران با اجرای نمایشی بدون حجاب اجباری، به بازداشت حمید پورآذری و سهیلا گلستانی، هنرمندان تئاتر، اعتراض کردند.
در دنیای هنر عبور از حجاب اجباری بسیار جدی تلقی شده است بطوری که در هفتههای گذشته اخباری از تصویربرداری فیلم های در حال ساخت با دو پلان با حجاب و بدون حجاب منتشر شد که بر خلاف انتظار واکنش سفت و سختی را به دنبال نداشت.
رحیمپور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در اظهاراتی به نوعی حجاب را انتخاب آزاد مردم دانست و گفت: «در اعتراضات اصل مسئله معترضان حجاب نبود. تصور بنده این بود اکثر کسانی که حجاب ناقص دارند، کشف حجاب میکنند اما چنین نشد. اکنون اگر فردی بخواهد کشف حجاب کند، میتواند، اما مردم نمیخواهند.»
همچنین بر اساس اسناد منتشر شده پس از هک خبرگزاری فارس در بولتن محرمانه و جنجالی نوشته شده است که بر اساس نظرسنجی وزارت کشور ، ۵۱ درصد مردم معتقد هستند که حجاب باید اختیاری باشد.
از طرفی نماینده علی خامنهای در سپاه نیز خطاب به دانشجویان و پزشکان گفت: «رعایت حجاب در جامعه کمرنگ شده است، اما شما تلاش کنید چارجوب ها کمرنگ نشود.»
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در همین رابطه گفته است که نیازمند روشهای نوین در حوزه پوشش و حجاب هستیم.
البته در کنار اظهارات به ظاهر نرم در مورد حجاب، شاهد اظهارات تند و حتی برخورد قهری نیز بوده ایم و در یک مورد رئیس شعبه یکی از بانکها در قم بواسطه ارائه خدمات به خانمی که حجاب اجباری را نادیده گرفته بود، اخراج شد.
این نرمش در کلام از سوی برخی از مسئولان پس از صورت میگیرد که در پی اعتراضات سراسری به حجاب اجباری پس از مرگ مهسا امینی و ناآرامیها در کشور بخصوص در کردستان و بلوچستان، شاهد کشته شدن و بازداشت های گسترده بودیم.
منابع حقوق بشری تعداد کشتهشدگان اعتراضات اخیر را تا روز دهم آذرماه ۴۶۲ نفر و تعداد دستگیرشدگان را ۱۸۲۰۶ نفر ذکر کردهاند.
بر اساس گزارش جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران تا پایان آبان ۲۱ نفر، از جمله یک زن، در ارتباط با اعتراضات ایران با اتهامات «مبهم و کلی» به مجازات اعدام محکوم شدهاند.