روزنامه هم میهن در گزارشی از افزایش اختلالات روانی بعد از شهریور ماه یعنی همزمان با آغاز اعتراضات در کشور خبر داد. برخی روانشناسان اجتماعی معتقدند این اضطراب اجتماعی که این روزها مشاهده میشود شباهتهای زیادی به وضعیت بعد از سال ۸۸ دارد، با این تفاوت که شدت آن متفاوتتر از قبل است.
به گزارش هممیهن، بعد از شهریورماه ۱۴۰۱، کشته شدن مهسا امینی و شروع اعتراض در نقاط مختلف کشور، در بعضی شهروندان نشانههای اضطرابی، بیخوابی، ناامیدی و حتی بازگشت بعضی اختلالات و ناراحتیهای عمیق روحی دیده میشود.
مهرماه امسال بود که انجمن روانشناسی ایران، دستورالعملی با عنوان «مشاوره روانشناختی تلفنی یا برخط با افراد تحتتاثیر استرس و تروما» منتشر کرد. دستورالعملی که گفتههای روانشناسان و روانپزشکان را تایید میکند.
در ابتدای این دستورالعمل تاکید شده: «ایرانیها بعد از پشت سر گذاشتن تجربه کرونا و دست و پنجه نرم کردن با فشارهای تحریم، به دلیل رخدادهای اجتماعی اخیر در شرایطی قرار گرفتند که هرروز بیشتر از قبل با هیجانهای منفی و استرسهای بیشتری مواجه میشوند.»
هم میهن در ادامه در گفتوگو با روانشناسان نوشته است: محمدامین چالاک، روانشناس درباره مشاهدات خود میگوید: «افرادی که به من مراجعه تلفنی داشتند دچار تروما و پیتیاسدی، یعنی دچار استرس پس از سانحه شده بودند. پیتیاسدی، معمولا در افرادی ایجاد میشود که در موقعیتهای خطرناک و نزدیک به مرگ قرار بگیرند.»
وی میگوید، در روزهای اخیر پنجنفر با او تماس تلفنی داشتند و دونفر از آنها در اعتراضات خیابانی شرکت کرده بودند و سهنفر دیگر بر اثر خواندن اخبار دچار عارضه شده بودند. این روانشناس میگوید، در میان مراجعان قبلیاش هم افرادی بودند که تحتتاثیر اتفاقات اخیر، وضعیت روحیشان بدتر شده یا حتی افسردگیشان بازگشته است.
علیرضا شریفییزدی، روانشناس اجتماعی دیگری است که از زاویه دیگری ماجرا را میسنجد.او با تایید این موضوع که این روزها در بین مردم اضطراب، حملههای هراس، افسردگی و حتی مرگاندیشی (برخی دوست دارند بمیرند و برخی دیگر دچار مرگهراسی برای عزیزانشان هستند)، بیشتر مشاهده میشود، معتقد است، این اضطراب اجتماعی که این روزها مشاهده میشود شباهتهای زیادی به وضعیت بعد از سال ۸۸ دارد، با این تفاوت که این روزها شدت آن متفاوتتر از قبل است.
گفتنی است در پی جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و متعاقب آن اعتراضات در سراسر کشور تا کنون دستکم ۴۶۲ نفر شامل ۶۱ کودک کشته شدهاند.
تصاویر منتشر شده از از کشتهشدگان به ویژه کودکان در رسانهها و شبکههای مجازی موجی از تاثر و خشم را در میان بسیاری از ایرانیان در داخل و خارج از کشور ایجاد کرده است.