لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۸

کفیل سیاسی توماج صالحی: جمهوری اسلامی با بازداشت ۱۸ هزار نفر مشغول جنایت علیه حقوق بشر است


یی‌ون ری، کفیل سیاسی توماج صالحی و نماینده پارلمان آلمان
یی‌ون ری، کفیل سیاسی توماج صالحی و نماینده پارلمان آلمان

یی‌ون ری (Ye-One Rhie) نماینده پارلمان آلمان که کفالت سیاسی توماج صالحی را برعهده گرفته، در گفت‌وگویی اختصاصی با بخش فارسی صدای آمریکا گفت آن‌چه در حال حاضر در ایران روی می‌‌دهد، جنایت علیه حقوق بشر است.

این نماینده پارلمان در این گفت‌وگو که روز پنجشنبه یکم دی انجام شد افزود رژیم جمهوری اسلامی ۱۸ هزار نفر را بازداشت کرده و امیدوار است آن‌ها ناپدید شده و اعتراض‌ها تمام شود ولی این یک کار یک جنایت فجیع است.

خانم ری در مورد وضعیت فعلی سرکوب در ایران گفت:‌ «خبرها از ایران حتی پیش از بازداشت و شکنجه و به زندان انداختن چهره‌های سرشناس نگران کننده بود. الان بدتر است چون احساس من این است که رژیم جمهوری اسلامی در ایران این قدر از مردم خود ترسیده که می‌خواهند هرکسی را که ممکن است برای آن‌ها تهدید تلقی شود، ساکت کند. این کاری است که می‌کنند.»

او افزود: «آیا فکرش را هم می‌کنید که در یک کشوری ۱۸ هزار نفر را بازداشت کنند، آن‌ هم به این دلیل که شاید آن‌ها طبق آنچه خودشان می‌گویند ممکن است مرتکب افساد فی‌الارض یا محاربه شده باشند؟ چنین چیزی را تاکنون حتی نشنیده‌ام. ۱۸ هزار نفر را به زندان منتقل کرده‌اند با این قصد که آن‌ها ناپدید شوند. این فاجعه است، یک جنایت فجیع است، جنایت علیه حقوق بشر است و به همین دلیل ما با نگرانی خیلی شدید شرایط را دنبال می‌کنیم. فقط هم مسئله افراد شناخته شده نیست. خیلی‌ها هستند که ما اصلا از آن خبر نداریم و حتی اسم آن‌ها را هم نمی‌دانیم. نگرانی ما هم همین است. برای کسانی که شناخته شده هستند می‌توانیم تمام توان سیاسی خود را به کار بگیریم ولی هزاران نفر دیگری که از آن‌ها خبر نداریم چه بر سرشان می‌آید؟ این بزرگترین نگرانی در حال حاضر برای ما است.»

یی‌ون ری در مورد وضعیت توماج صالحی گفت: «این مسئله که خیلی‌ها فعالانه وضعیت توماج صالحی را دنبال می‌کنند لبخند به لبهای من می‌آورد و شگفت‌انگیز است که چقدر او تاثیر گذار است. ولی وقتی صحبت از وضعیت او می‌‌شود لبخند فراموشم می‌شود چون وضعیتش را دنبال می‌کنیم و می‌دانیم در زندان دستگرد اصفهان است، منتظر صدور حکم است و قاضی‌ پرونده او که نامش براتی است، هنوز حکمی صادر نکرده و همین می‌تواند هم خبر خوبی باشد و هم خبری بد.»

او افزود:‌ «می‌دانیم که او دسترسی به وکیل انتخابی خود ندارد. در مورد وضعیت جسمانی او ما اخباری از منابع موثق در اختیار داریم و حتی کسانی که در آن زندان بوده و بیرون آمدند، گفتند او که به شکل بدی شکنجه شده. در ویدئویی که جمهوری اسلامی چند هفته پیش منتشر کرد دیده می‌شود که چشم او کبود است و مشخص است که انگشت‌ها و در ناحیه دست شکستگی دارد. وزنش خیلی کم شده که باعث شد برخی بگویند او اعتصاب غذا کرده. من می‌خواهم بدانم وضعیت او چگونه است چون رژیم حاکم در تهران سعی دارد بگوید او خیلی حالش خوب است. ولی ویدئویی پخش کردند که تردیدها را بیشتر کرد. درخواست من این است که با ویدئو کنفرانس با او صحبت کرده و خودم ببینم وضعیت او چگونه است.»

این نماینده پارلمان آلمان در پاسخ به این پرسش که آیا مقامات جمهوری اسلامی تاکنون به او پاسخی‌ داده‌اند گفت: «از آن‌جایی که من نخستین کفیل سیاسی بودم و درخواست خود را کتبی برای سفیر جمهوری اسلامی در برلین فرستادم، به نامه اول من که نگرانی از وضعیت توماج صالحی و درخواست آزادی او بود جواب دادند. به من گفت اطمینان می‌دهد که نامه من به افراد مسئول در ایران منتقل خواهد شد و به من اطمینان داد که بر خلاف آنچه فکر می‌کنم، حاکمیت قانون در ایران برقرار است حتی به من اطمینان داد هنوز رحمت اسلامی در محاکم ایران در اولویت است. این تنها پاسخ مستقیمی بود که من دریافت کردم ولی می‌دانیم که به آن توجه می‌کنند.»

او افزود: «یکی از همکاران من که کفالت سیاسی یک چهره حساس را برعهده دارد، در شبکه‌های اجتماعی مورد حمله حامیان رژیم ایران قرار گرفت و می‌گفتند طرف دروغگو است. پس می‌دانیم که به کار ما توجه کرده و از آن باخبر هستند و می‌دانند تمامی اعضای پارلمان روی آن متمرکز هستند.»

یی‌ون ری درمورد کفالت سیاسی و سابقه آن گفت: «باید بگویم کفالت سیاسی از قدیم یکی از ابزارهای احتیاطی در سیاست آلمان بوده و چیزی نبوده که اختراع ما باشد. هر عضو پارلمان آلمان دستکم کفالت یک زندانی سیاسی در یک کشور دیگر را عهده‌دار می‌شود. وقتی دیدم شمار زندانیان سیاسی در ایران دارد بالا و بالاتر می‌رود، من می‌پرسیدم که آیا می‌شود کفالت سیاسی آنها را برعهده گرفت یا نه و کار دشواری بود چرا که ما به اطلاعات موثق دسترسی نداریم. به طور معمول برای این کار ما راه حقوقی آن را طی می‌کنیم. یعنی درخواست داده، بعد با خانواده ملاقات کرده یا تماس می‌گیریم ولی این بار آن را به این شکل انجام دادیم.»

او الزود: «گروهی از فعالان در برلین با من تماس گرفتند و گفتند اگر دنبال کفالت سیاسی هستی، مسئولیت توماج صالحی را قبول کن. انتخاب من نبود و اصلا او را نمی‌شناختم. به من گفتند وضعیت اضطراری است و من پذیرفتم. به من گفتند که او خواننده رپ است و من از جایگاه او بی‌خبر بودم. وقتی اولین پست خود را نوشته و اعلام کردم، متوجه شدم چقدر برای مردم ایران موضوعی جدی است. هر قدر هم بیشتر در مورد او آگاه شدم، حتی از این همه فاصله و در حالی که تاکنون با او حرف هم نزده‌ام، بیشتر به شگفتی آمدم و حس می‌کنم چون خیلی‌ها در مورد او صحبت می‌کنند، او را می‌شناسم.»

این نماینده پارلمان آلمان در پیامی برای توماج صالحی گفت: «اگر بتواند صدای من را بشنود، دوست دارم به او بگویم او تاثیر زیادی روی خیلی‌ها گذاشته و تاثیر مثبت زیادی داشته و من افتخار می‌کنم که کفالت سیاسی او را عهده‌دار هستم. امیدوارم آن‌چه لازم است را بتوانم به شکل درستی برایش انجام دهم چون طبق آن‌چه من می‌بینم و می‌شنوم، کفیل سیاسی توماج صالحی بودن، کار راحتی نیست. من هرچه در توان دارم را به کار می‌گیرم و امیدوارم وقتی از زندان خلاص شد، از آن راضی باشد.»

تاکنون ۱۲۰ عضو پارلمان آلمان، ۱۸۳ عضو پارلمان اتریش و دیگر نمایندگان از پارلمان‌های بلژیک و فرانسه کفالت سیاسی معترضان سیاسی در ایران را برعهده گرفته‌اند. از زمان شروع اعتراض‌ها در ایران بیش از ۱۸ هزار نفر بازداشت شده‌اند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG