لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۷

انتخابات ایران: زنان می توانند رئیس جمهوری آینده را تعیین کنند؟


یکی از زنانی که برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ایران ثبت نام کرد
یکی از زنانی که برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری ایران ثبت نام کرد

وقتی ایرانیان هفته آینده پای صندوق های رای می روند تنها خواهند توانست نام مردانه را بر برگه های رای بنویسند. در تاریخ تقریبا چهار دهه ای جمهوری اسلامی ایران هیچ کاندیدای زن تا به حال اجازه رقابت در انتخابات ریاست جمهوری را نیافته است ولی این وضع قطعا به دلیل تلاش نکردن زنان نیست.

شبکه جهانی بی.بی.سی نوشته است: امسال ۱۳۷ زن ثبت نام کردند که نامدارترین شان اعظم طالقانی نماینده سابق مجلس و دختر ۷۲ ساله آیت الله طالقانی است.

او در اغلب انتخابات ریاست جمهوری از سال ۱۹۹۷ به این سو ثبت نام کرده تا اعتراض کند به کلمه رجل در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و از نظر سنتی تنها برای مردان تعبیر می شود.

خانم طالقانی می گوید این کلمه دو جنسیت زن و مرد را دربرمی گیرد و او به عنوان یک سیاستمدار باتجربه واجد شرایط رقابت است.

اما شورای نگهبان با این امر مخالف است و امسال نیز مانند گذشته او را رد صلاحیت کرده است.

به نوشته بی.بی.سی زنان حدود نیمی از واجدان شرایط رای دادن در انتخابات ایران هستند و رای آنان برای کاندیداها اهمیت دارد و از همین رو درصدد جلب نظر آنان هستند.

حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی که در دور دوم نیز وارد گود رقابت شده عکسی از خود همراه با دو زن جوان را در کوه بر رسانه های اجتماعی پست کرد که هر دو از نظر قوانین جمهوری اسلامی بدحجاب به شمار می روند. این میتواند اشاره به عدم حساسیت او به قوانین سختگیرانه حجاب باشد.

آقای روحانی در ورزشگاه شیرودی تهران مورد استقبال گرم هزاران زن قرار گرفت که بسیاری پوشش بنفش داشتند و خواسته های خود را بر پلاکاردها نوشته بودند.

حسن روحانی در سخنانش در شیرودی غیرمستقیم به دیدگاه ابراهیم رئیسی رقیب انتخاباتی خود را درباره مهمتر بودن نقش مادری و همسری انتقاد کرد.

رئیسی به عنوان یک کاندیدای محافظه کار اقبال کمی در جلب نظر زنان جوانان مدرن دارد. اما این او را دلسرد نکرده و او در کمپین خود همواره از همسر خود که دکتری دارد و استاد دانشگاه است یاد کرده است.

حامیان او در همایش های انتخاباتی جداسازی جنسیتی می شوند و زنان و مردان در جایگاه جداگانه قرار می گیرند.

بسیاری می گویند دیدگاه واقعی رئیسی به آیت الله خامنه ای نزدیکتر است که معتقد است برابری جنسیتی «یک ایده شکست خورده غربی» است و زنان را شایسته خانه و خانواده می داند.

محمدباقر قالیباف شهردار تهران نیز برای دستیابی به زنان متوسل به رسانه های اجتماعی شده است. او به تازگی عکسی از خود در میان جوانان کرد از جمله زنان با جامه رنگین کردی و موهای بیرون از سربند منتشر ساخت.

اما همه اینها باعث نشده که در رسانه های اجتماعی، رویکرد گذشته و عملکردش در جداسازی زنان و مردان در محیط های کار در تهران ایجاد نکرده است.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG