در یک نشست علنی مجلس شورای اسلامی، برای بررسی گزارش کمیسیون کشاورزی ضمن پرداختن به مشکلات زیربنایی و سیاستی، از انحصار در واردات نهادههای غذا و قرار گرفتن امنیت غذایی ۸۵ میلیون نفر در دستان دو نفر رونمایی شد.
روزنامه دنیای اقتصاد در این رابطه نوشته است که اگر تصور میشد که تعداد سلاطین افزایش نخواهد داشت و به سکه و دلار و چند سلطان دیگر منحصر بود، اکنون چشمان ما به سلاطین غذای کشور روشن شده است.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در این جلسه، واردات نهادههای دامی را در انحصار دو نفر با ذکر نام عنوان کرد و خواستار ورود نهادهای نظارتی به این مساله شد.
محمدجواد عسکری تاکید کرده که از ۱۰میلیون تن ذرت مورد نیاز کشور حدود ۸میلیون تن وارداتی است. به گفته وی از ۵ میلیون تن سویای مورد نیاز فقط ۳۰۰ هزار تن در کشور تولید میشود و ۵۰درصد جو مورد نیاز نیز وارداتی است.
وجود مافیای نهادههای دامی در دولتهای گذشته هم حاشیهساز بوده است به طوری که فارغ از گرایش سیاسی دولتهای مختلف؛ انحصار واردات نهادههای دامی همواره در اختیار این شبکه بوده است.
صدا و سیما در شهریور سال ۱۴۰۰ در گزارشی به عملکرد مافیای نهادههای دامی و کالاهای اساسی پرداخت و به نقل از یکی از مدیران وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد که طی سی سال گذشتهای که من در حوزه وزارت جهاد فعالیت میکردم ارز بسیاری از کالاهای اساسی و حتی بعضی داروهای انسانی قطع شد، اما هیچ وقت ارز نهادهها قطع نشد.
در این گزارش اشاره شده بود که یک شرکت واردکننده حتی بنادر کشور را در کنترل خود دارد و با اخلال در تخلیه محموله افراد دیگر عملا زمینه فساد کالا و ورشکستگی آنها را فراهم میکند.
با بالا گرفتن مشکلات تامین نهادهها در دو سال اخیر مدیر یک مجموعه تولید مرغ و طیور نیز اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ به خبرگزاری فارس گفت که «مافیا بازار نهاده را در اختیار گرفته»، وزارت جهاد کشاورزی نهاده ندارد به مرغدار بدهد اما آنها به چندین برابر قیمت در بازار آزاد می فروشند.
انحصار در این بخش در حالی است که طی یکسال گذشته کمبود نهادهها به چالش اصلی تولید تبدیل شده و بسیاری از دست اندرکاران صنعت طیور بر این باورند که با رفع مشکلات تامین نهادههای دامی به خصوص کنجاله سویا و بارگیری به سوی واحدهای تولیدی، قیمت محصولات پروتئینی در بازار تعدیل میشود.
رونمایی از مافیای کالاهای اساسی؛ امنیت غذایی ۸۵ میلیون نفر در دست دو نفر
